Over het algemeen heeft een kat goede ontlasting, maar soms komt het voor dat de ontlasting dunner is en je kat er flink last van heeft. Dan spreken we over diarree. Maar wat kan jij als baasje doen om te helpen? En hoe kun je diarree bij een kat stoppen? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over!
Laat ons beginnen.
Soorten diarree bij katten
Diarree is niks nieuws bij katten. Het komt geregeld voor bij alle soorten katten. Er zijn twee soorten diarree te onderscheiden: acute diarree en chronische diarree. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen?
Acute diarree: Bij acute diarree gaat het om dunne ontlasting die niet langer dan een week aanhoudt en niet terugkeert. Het is ook belangrijk om te weten dat een kat acute diarree heeft als het niet vaak voorkomt. Heeft je kat bijvoorbeeld eens per maand diarree? Dan spreken we van chronische diarree.
Chronische diarree: Het woord chronisch vertelt al veel. Het komt namelijk geregeld voor bij je kat, soms zelfs over een bepaalde periode. Erg vervelend natuurlijk, maar bij chronische diarree weet je wel waar je aan toe bent als baasje.
Symptomen kat diarree
Als een kat diarree heeft, is dit simpel te herkennen aan de dunne ontlasting. Vaak zie je ook dat er meer ontlasting is of dat je kat vaker naar de kattenbak gaat. Maar als je niet ziet hoe zijn ontlasting eruitziet (bijvoorbeeld een kat die buiten zijn behoeftes doet), dan is het goed om te weten waarop je nog meer kan letten. Zo kun je – indien nodig – op tijd de dierenarts contacteren. Katten kunnen namelijk uitdrogen bij langdurige diarree.
Dus welke symptomen horen bij een kat met diarree?
- Braken
- Sloom
- Koorts
- Verwarring of in stress
Oorzaken kat diarree
Er zijn heel wat mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot diarree bij een kat. Deze oorzaken zijn op te delen in acute- en chronische diarree. Alle oorzaken op een rijtje:
Verkeerde maaltijd (acuut): Iedereen eet wel eens iets verkeerds, ook katten. In dit geval is diarree niet direct zorgwekkend.
Parasitaire infecties (acuut):Wormen en Giardia zijn de bekendste parasieten en veroorzaken vaak diarree bij katten. Dit is goed te behandelen bij de dierenarts.
Virusinfecties (acuut): Ook virussen komen vaak voor bij katten en kunnen diarree veroorzaken. Bekende virussen zijn Rota, Corona en kattenziekte.
Voorwerpen (acuut): Sommige katten willen nog wel eens iets doorslikken wat achteraf geen goed idee bleek. Zo’n object is moeilijk verteerbaar en veroorzaakt diarree, soms is een operatie noodzakelijk.
Invaginatie (acuut): Vooral kittens hebben hier last van. Invaginatie betekent dat een stuk darm in een ander stuk darm stulpt. De dierenarts kijkt dan via een echo waar dit zich bevindt en kan overgaan tot een operatie.
Allergieën (chronisch): Een allergie is blijvend en kan dus regelmatig diarree veroorzaken.
Chronische ontsteking (chronisch): Je kat kan last hebben van een chronische ontsteking, zoals een maagdarmontsteking, ook wel IBD genoemd.
Lever- of schildklierproblemen (chronisch): Ook lever- en schildklierproblemen zijn meestal chronisch en kunnen de ontlasting van je kat beïnvloeden.
Onderliggende tumoren
Ook tumoren in de darm kunnen vaak leiden tot chronische diarree. Darmtumoren komen vooral voor bij oudere katten. Omdat tumoren moeilijk te herkennen zijn voor jou als baasje, is het goed om aandacht te hebben voor veranderingen. Als je merkt dat jouw kat zich anders gedraagt, weinig of niet eet, of last heeft van onverklaarbare diarree, ga dan altijd even langs bij de dierenarts. Je wil je kat natuurlijk een zorgeloze oude dag geven!
Diarree bij je kat stoppen
Oké, nuttig al die info over diarree, maar de hamvraag is: hoe kun je diarree bij een kat stoppen? Allereerst is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen. Jouw dierenarts kan onderzoek doen naar de oorzaak van de diarree en de juiste behandeling kiezen.
Als de diarree onschuldig is en geen duidelijke oorzaak heeft, kan het goed zijn om een specifiek middel te gebruiken. Er bestaan middelen die ervoor zorgen dat katten minder last hebben van diarree. Deze middelen verhelpen de diarree niet volledig, maar verlichten wel de klachten, wat comfortabeler is voor je flexibele vriend. Vraag bij de dierenarts welke middelen geschikt zijn voor jouw kat.
Kattenverzekering van Figo
Heeft je kat last van chronische diarree? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje behoorlijk snel oplopen, soms wel duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering.