Een ataxie bij katten herken je aan stoornissen in hun bewegingspatronen. De oorzaken kunnen verschillend zijn en de symptomen kunnen zich op diverse manieren uiten. Maar hoe herken je deze en wanneer moet je naar de dierenarts? Geen paniek, onze specialisten vertellen je alles wat je moet weten. En goed nieuws: met onze kattenverzekering vergoeden wij tot 90% van de mogelijke onverwachte dierenartskosten!
Laten we beginnen.
Het belangrijkste in een notendop
- Ataxie is een stoornis.
- Ataxie kan veroorzaakt worden door infecties, ongevallen, genetische defecten en tekorten aan voedingsstoffen.
- Met dagelijkse ondersteuning is een vrij normaal leven mogelijk.
Wat is ataxie bij katten?
Feline ataxie is geen ziekte, maar een stoornis. Ataxie komt van het Griekse woord ataxia (wanorde) en is een algemene term voor verschillende coördinatiestoornissen bij katten. Wanneer een kat lijdt aan ataxie, kan de hersenen de bewegingen van het lichaam niet meer correct controleren, wat zich uit in ongecoördineerde bewegingspatronen.
Symptomen ataxie bij katten
Ataxie bij katten kan variëren in ernst. Over het algemeen ziet de manier waarop deze katten zich bewegen er erg onnatuurlijk uit en valt het zelfs voor niet-experts op.
Deze tekens kunnen wijzen op ataxie bij jouw kat:
- Moeite met evenwicht bewaren (ze staan wankel en vallen vaak om)
- Een stijve of wiebelige gang
- Voorpoten zijn heel gestrekt en achterpoten gebogen tijdens het lopen
- Trillende ogen
- Hoofd dat trilt
- Het hoofd schuin houden
- Zicht- en bewustzijnsproblemen
- Overgevoeligheid voor harde geluiden
- Problemen met het inschatten van afstanden en het focussen op voorwerpen zoals speelgoed
Oorzaken van ataxie bij katten
Ataxie bij katten kan door diverse oorzaken ontstaan. Vaak is het een probleem met het centrale zenuwstelsel. Maar infecties, ongelukken, erfelijke aandoeningen, stofwisselingsproblemen of een tekort aan voedingsstoffen kunnen ook ataxie veroorzaken.
Er zijn verschillende typen ataxie, gecategoriseerd op basis van de oorzaak:
- Cerebellaire Ataxie: Dit type komt vaak voor bij katten en wordt veroorzaakt door schade aan de kleine hersenen, die bewegingen coördineren.
- Sensorische Ataxie: Dit wordt vooral veroorzaakt door schade aan het ruggenmerg.
- Vestibulaire Ataxie: Dit type treedt op als het evenwichtsorgaan van een kat beschadigd is.
Diagnose van ataxie bij katten
Aan de hand van hoe een kat zich beweegt, kan iemand die ervaring heeft vaak snel zien welk type ataxie de kat heeft. Maar voor een betrouwbare diagnose is een uitgebreid onderzoek door een dierenarts echt nodig.
Hiervoor kunnen naast testen van de hersen- en spieractiviteit ook CT-scans, MRI’s en röntgenfoto’s gebruikt worden. Verder doet de dierenarts gewoonlijk ook testen op ziektes zoals kattenziekte om te achterhalen welk type ataxie het is.
Prognose voor katten met ataxie
Er is vanalles dat je kunt doen om het dagelijks leven van een kat met ataxie makkelijker te maken. Dat omvat onder meer de volgende aanpassingen:
- Een tapijt biedt tijdens het wandelen meer grip dan gladde tegels of een laminaatvloer.
- Een verhoogde voerbak voorkomt dat ze voorover kantelen tijdens het eten.
- Trappen en andere verhoogde objecten moet je beveiligen om te voorkomen dat ze eraf vallen en zich bezeren.
- Een kattenbak met een deksel of hoge zijkanten geeft de kat de mogelijkheid om zich vast te houden.
Daarnaast kun je de motoriek van katten met ataxie ook verbeteren door training. Gerichte loopoefeningen en behendigheidsspelletjes kunnen helpen om hun spieren te versterken en zowel hun coördinatie als concentratie te verbeteren. Met veel geduld en begrip kun je zo goede vooruitgang boeken.
Wist je dat 84% van de baasjes binnen twee jaar €1.249 aan dierenartskosten kwijt is?
Figo betaalt de onderzoeken
De onderzoeken die nodig zijn om ataxie bij jouw kat te diagnosticeren, kosten natuurlijk geld. Zelfs eenvoudige röntgenfoto’s kosten al snel 50 euro. Een MRI kan zelfs oplopen tot 400 euro. Met een kattenverzekering van Figo kun jij je tegen deze kosten beschermen.
Heb je een kitten? Denk er dan aan om je jonge katje zo vroeg mogelijk te verzekeren – hoe vroeger jij je kitten verzekert, hoe goedkoper je bijdrage.
Voorkom onverwacht hoge dierenartskosten en verzekeren je beste vriend vandaag nog. Bereken je premie in 3 stappen!