Figo Huisdierenverzekering, by AGILA
Nu €25 cashback

Ontstoken oog kat: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Ontstoken oog kat

Als je kat last krijgt van een ontstoken oog, is dat vaak een teken van conjunctivitis, een veelvoorkomende oogziekte bij katten. Heeft je kat last hiervan, dan is het belangrijk dat je snel handelt want anders kan je kat blijven schade oplopen of zelfs blind worden. Maar geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen hoe je een ontstoken oog bij je kat herkent, wat de oorzaken hiervan zijn en hoe je dit behandelt.

Laten we beginnen.

Het belangrijkste in een notendop

  • Een ontstoken oog (conjunctivitis) is een veelvoorkomende aandoening bij katten.
  • Er bestaan besmettelijke en niet-besmettelijke vormen.
  • Snelle behandeling door een dierenarts is essentieel om ernstige schade te voorkomen.

Oorzaken van een ontstoken oog bij katten

Een pup slaapt gemiddeld tussen de 16 en 20 uur per dag. Bij een pasgeboren puppy kan dit zelfs oplopen tot 22 uur per dag. Dat betekent dat je pup maar 2 uur per dag wakker is! Een pup van 8 weken slaapt ongeveer 20 uur per dag en een pup van 12 weken ongeveer 18 uur per dag. Zodra een hond volwassen is, wordt dit wat minder en slaapt-ie gemiddeld 12 tot 14 uur op een dag.

Hoe krijgt je kat een ontstoken oog?

De oorzaken van een ontstoken oog bij je kat variëren van allergieën en verwondingen tot tocht of vreemde voorwerpen die in het oog terechtkomen. Besmettelijke vormen komen door virussen, schimmels of bacteriën en kunnen heel besmettelijk zijn. Houd je kat dus apart van andere huisdieren en was altijd je handen na het aanraken van je kat.

Symptomen van een ontstoken oog bij je kat:

Wees alert op de volgende tekens:

  • Tranend oog.
  • Zwelling van het oog en oogleden.
  • Rode randen rond de ogen, vooral bij lichte katten.
  • Veel knipperen en wrijven aan de ogen.
  • Je kat is overgevoelig bij aanrakingen rond het hoofd en vermijdt fel licht.

Hoe behandel je een ontstoken oog bij katten?

De behandeling hangt af van de oorzaak. Meestal worden oogdruppels of een zalfje gebruikt. Bij bacteriën zijn antibiotica nodig, en virussen vragen om antivirale middelen. Soms helpt cortison om de ontsteking te verminderen, mits het hoornvlies van het oog intact is.

Als het ontstoken oog niet door een infectie komt, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken en het oog te kalmeren met druppels of zalf.

Wat kun je verwachten na de behandeling?

Als je er op tijd bij bent, is de kans klein dat je kat blijvende schade overhoudt. Meestal knapt je kat binnen een paar dagen al op, en na de behandeling is het oog weer helemaal de oude.

Kattenverzekering

Heeft je kat een ontstoken oog? Dan is het belangrijk dat je snel contact opneemt met je dierenarts om blijvende schade te voorkomen. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel snel oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`