Figo Huisdierenverzekering, by AGILA

Suikerziekte kat, wat moet ik weten?

Suikerziekte kat

Voor de meeste baasjes is het een schok als hun kat de diagnose suikerziekte krijgt. Dat is perfect te begrijpen! Het is algemeen bekend dat suikerziekte een impact heeft op het leven van zowel mens als dier. Suikerziekte kan echter goed behandeld worden. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles wat je hierover moet weten.

Laten we beginnen.

Hoe ontstaat suikerziekte bij de kat?

Suikerziekte ontstaat door een tekort aan insuline, een hormoon dat door de alvleesklier geproduceerd wordt. Insuline zorgt ervoor dat lichaamscellen suiker kunnen opnemen. De cellen hebben suiker nodig als bron van energie.

Weinig insuline is gevaarlijk

Als er te weinig insuline is, dan blijft de suikerspiegel in het bloed van de kat te hoog. De lichaamscellen kunnen de suiker niet opnemen. De kat moet de hoge suikerspiegel kwijt en scheidt de suiker uit via de urine. Omdat de lichaamscellen geen suiker krijgen, zoeken ze een alternatieve energiebron. Deze vinden ze in lichaamsvet en eiwitten. Dit zorgt ervoor dat de kat gewicht verliest, ook al eet ze aanvankelijk nog goed. De afvalstoffen van deze veranderde stofwisseling zijn giftig, waardoor de kat erg ziek wordt, vooral als ze al langer lijdt aan suikerziekte.

Wat zijn de symptomen van suikerziekte?

In het begin zijn de belangrijkste symptomen veel drinken en veel plassen. In een later stadium valt de kat af, hoewel ze nog steeds goed eet. Dit kan jaren duren zonder dat de kat echt ziek lijkt.

Zonder behandeling gaat de kat dood

Wanneer suikerziekte niet behandeld wordt, komt de kat uiteindelijk in een crisis terecht. Ze stopt met eten, braakt en raakt uitgedroogd. De behandeling van deze crisis is heel intensief en vereist opname in een kliniek. Zonder behandeling overlijdt de kat!

Risico’s en het voorkomen van diabetes bij katten

De meeste katten die suikerziekte krijgen, zijn tussen de 7-10 jaar oud en hebben overgewicht. Overgewicht is dus een belangrijke oorzaak. Er zijn echter uitzonderingen. Suikerziekte kan ook ontstaan door langdurig gebruik van bepaalde medicijnen zoals prednison (en soortgelijke stoffen) en progesteron (de poezenpil).

Overgewicht voorkomen

Voorkom overgewicht bij je dier. Goede voeding en lichaamsbeweging zijn cruciaal. Is je kat te zwaar? Laat je kat dan, onder begeleiding, afvallen. Je dierenarts kan je hiermee helpen! Als je zeker weet dat je geen nestje (meer) wilt, dan is het beter om de poes te laten steriliseren. Drinkt en plast je kat meer, of verliest het dier ondanks een normale eetlust lichaamsgewicht, maak dan een afspraak met je dierenarts voor een consult.

Suikerziekte behandelen

De behandeling gebeurt door ’s ochtends en ’s avonds insuline-injecties te geven. De naald is heel dun en de kat heeft hier over het algemeen geen last van. De insuline-injecties doen de hoge suikerspiegel dalen. Behandeling met tabletten is meestal niet succesvol bij katten.

Is de behandeling met insuline levenslang?

Bij de meeste katten wel. Onderzoek toont echter aan dat als de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld en je direct met insuline-injecties begint dat 50-60% van de katten geneest van suikerziekte. Zij hebben dan geen insuline meer nodig. Ook bij deze ziekte geldt dus hoe eerder je dierenarts de behandeling begint, des te beter dit voor de patiënt is.

Met de juiste behandeling, deskundig monitoring en wat geduld lukt het altijd om de suikerziekte onder controle te krijgen. Met behoud van levenskwaliteit voor de kat en plezier voor de baas!

Kattenverzekering van Figo

Vertoont je kat symptomen van suikerziekte? Dan is het belangrijk om langs de dierenarts te gaan. Zo’n bezoekje kan tegenwoordig wel snel oplopen, soms tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering.

`