Figo Huisdierenverzekering, by AGILA
Nu €25 cashback

Stress bij konijnen, wat kan je eraan doen?

Net zoals mensen kunnen ook konijnen in een goede of slechte bui zijn. Op een goede dag huppelt je konijn rond en maakt hij zich nergens zorgen over. Maar helaas zijn konijnen niet altijd even vrolijk. Sommige diertjes kunnen zelfs last hebben van stress. In dit artikel vertellen we hoe je stress bij konijnen herkent en wat je eraan kan doen om jouw stampertje van zijn stress af te helpen.

Het konijn als prooidier

Stress ontstaat natuurlijk niet zomaar bij een konijn. Vaak is het zo dat ze gestresseerd raken van bepaalde omstandigheden die hen bang maken. Om konijnen te kunnen begrijpen is het belangrijk om te kijken naar de natuurlijke omstandigheden van een wild konijn

Zoals je waarschijnlijk wel weet is een wild konijn een prooidier. Daarom is het beestje altijd alert, schrikt het snel en kiest het bij het minste gevaar al het hazenpad. Gedomesticeerde konijnen hebben diezelfde reacties op bepaalde situaties.

Symptomen van stress bij konijnen

Konijnen laten van nature niet snel het achterste van hun tong zien. In het wild betekent het laten zien van je zwaktes immers ook dat je overlevingskansen slinken. 

Merk je als baasje dat jouw konijn symptomen van stress vertoont, dan is de situatie dus eigenlijk al vergevorderd. Over welke symptomen hebben we het?

  • Vaak de bek aflikken
  • Trillen bij aanraking
  • Plat op de buik liggen
  • Stampen
  • Pootje opheffen
  • Alles uit z’n hok gooien
  • Niet meer uit het hok komen
  • In de eigen huid bijten
  • Een ander bijten
  • Spullen kapotmaken
  • Op een ander plassen
  • Ogen wagenwijd openen

Stress voorkomen bij je konijn

Eerst en vooral is het belangrijk dat je stress voorkomt. Dat kan je bijvoorbeeld al doen door zijn hok goed in te richten of hem te koppelen aan een kameraadje. Ook willen konijnen zo natuurgetrouw mogelijk leven. Het helpt dan ook om je konijn los te laten lopen in de tuin of in huis. Als dat niet kan, is het belangrijk om minstens één vierkante meter ruimte te bieden aan je stamper. 

In 4 stappen de stress bij je konijn wegnemen

Mocht je konijn toch last hebben van stress, probeer hem dan te helpen in deze 4 stappen:

1. Leer zijn gedrag kennen

Om stress bij je konijn te herkennen is het belangrijk dat je zijn gedragingen kan plaatsen. Als je één of meerdere van de bovenstaande symptomen herkent bij jouw konijn, is het tijd om hem langer in de gaten te houden en eventueel stress te herkennen.

2. Kijk of er ‘vijanden’ zijn

Het kan zijn dat je konijn stress krijgt door een hond of kat in de buurt of zelfs binnen het gezin. Als dat zo is, zal je moeten kijken hoe je deze ‘vijanden’ bij je konijn uit de buurt kan houden.

3. Pas de omgeving aan

Het hok en de leefomgeving van een konijn moeten zo ingericht zijn dat er altijd schuilmogelijkheden zijn. Zo geef je je konijn de kans zich te verstoppen wanneer hij bang is en zal hij zich sneller veilig voelen.

4. Schenk aandacht aan je konijn

Door je konijn aandacht te geven, bijvoorbeeld door met hem te spelen of hem lekkere snacks aan te bieden, laat je hem zien dat hij veilig is en niet bang hoeft te zijn. Geef hem bijvoorbeeld een stuk knaaghout uit de dierenwinkel.

Aanhoudende stress bij konijnen

Sommige konijnen komen niet van de stress af en vertonen (ernstige) symptomen van stress of ziekte. Als jouw konijn blijvende stressklachten heeft, is het belangrijk om de dierenarts in te schakelen. De dierenarts kan je advies geven om de stress te verlichten of zelfs weg te nemen. Elk konijn is tenslotte anders, en elk konijn heeft dus ook een ander karakter.

`