Figo Huisdierenverzekering, by AGILA

Een papegaai als huisdier: wat moet je weten?

Grijs-rode-papegaai-op-been

Papegaaien zijn enorm interessante en gezellige dieren. Hun prachtige veren, brutale karakter en intelligente brein zorgen voor genoeg entertainment in huis. Een papegaai als huisdier lijkt dus ideaal. Toch zijn er bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een papegaai in huis haalt. Want juist omdat papegaaien zo intelligent zijn, vormen ze soms een hele uitdaging.

Het gedrag van een papegaai

Er is niet één bepaalde papegaaisoort die je als beste huisdier kan bestempelen. Elke soort heeft zijn eigen trekjes en kenmerken. Hoe dan ook zorgt de intelligentie van de vogel er wel voor dat hij veel aandacht, opvoeding en afwisseling nodig heeft. Kan je hier als baasje niet aan voldoen, dan kan het zijn dat je papegaai gaat krijsen, bijten of zichzelf kaalplukken. En dat wil je natuurlijk niet.

Sociale dieren

Papegaaien zijn van nature heel sociaal. Daarom kunnen ze ook praten: ze imiteren als het ware hun soortgenoten om indruk te maken. Juist omdat ze zo sociaal zijn, heeft een papegaai ook als huisdier gezelschap nodig. Dit kan door zelf veel aandacht aan je goedgebekte vriend te besteden of door een soortgenootje te voorzien. 

Een papegaai als huisdier is trouwens nog niet zo lang aan de orde. De dieren worden pas sinds kort in gevangenschap gekweekt. Onder andere daardoor vertonen ze nog veel natuurlijk gedrag.

Slim en eenkennig

Van alle vogelsoorten hebben papegaaien relatief gezien de grootste hersenen. Ze zijn dan ook erg slim, wat betekent dat je als baasje veel aandacht moet besteden aan je papegaai. Bovendien zijn ze heel hard gesteld op slechts één persoon. Als dit verkeerd uitpakt kan het leiden tot agressie tegen vreemden. Hou hier dus rekening mee wanneer anderen in de buurt komen van je gevederde vriend!

Welke papegaai als huisdier kiezen?

Papegaaien zijn er in alle soorten en maten. Het is dus belangrijk om uit te zoeken welke soort het beste bij jouw woon- en leefsituatie past. Zo zijn er papegaaisoorten die perfect zijn voor beginners, maar zijn er ook soorten die alleen worden aangeraden voor gevorderden. 

Denk er ook aan dat papegaaien vrij oud worden, ook als huisdier. De meeste soorten worden minstens 50 jaar. Alleen sommige parkieten hebben een iets lagere levensverwachting, maar ook zij worden toch minstens 20 jaar.

Veelgekozen papegaaisoorten als huisdier

Om je toch een beetje een beeld te geven van welke papegaai het meest populair is als huisdier, zetten we de 10 meest gekozen soorten op een rijtje:

  1. Roodstaartpapegaai
    Dit is niet alleen de meest gekozen, maar ook een van de bekendste papegaaisoorten. Deze vogels zijn heel intelligent, je kunt ze tot wel 1000 woorden leren zeggen!
  2. Amazonepapegaai
    Deze nummer 2 kent maar liefst 27 subsoorten. De meeste zijn groot, aanhankelijk en groen van kleur.
  3. Parkiet
    De kleine en kleurrijke parkiet is erg populair, vooral omdat ze bekendstaan als minder agressieve vogels. Ze zijn ook klein, waardoor het makkelijker is om ze een goed plekje te geven in huis.
  4. Conures
    De naam zegt je misschien niets, maar toch is de conures erg populair. Ze lijken op parkieten, hebben een lange staart en een sterke snavel.
  5. Eclectus (of edelpapegaai)
    De bijzondere eclectuspapegaai is vooral speciaal vanwege zijn kleur. De mannetjes zijn heel helder groen en hebben een gekleurde snavel. De vrouwtjes zijn daarentegen rood met een blauwe borst. In plaats van een gekleurde snavel is die van de vrouwtjes zwart.
  6. Kaketoe
    De kaketoe heeft ongewone kleuren. Hij wordt door veel mensen gezien als de mooiste papegaaiensoort ter wereld. Ze zijn niet zo agressief en leren heel snel. Ook zijn dit leuke papegaaien om mee te spelen!
  7. Ara
    Misschien wel de bekendste uit dit lijstje: de ara. Deze vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika en is de grootste papegaaiensoort ter wereld. Ook de ara is er in een waaier aan kleuren en maten.
  8. Dwergpapegaai
    Het kleinste huisvriendje uit de lijst is de dwergpapegaai. Deze soort lijkt op een parkiet, maar toont toch nog veel verschillen. De staart en borst van de dwergpapegaai zijn bijvoorbeeld groter dan die van de parkiet.
  9. Pionus
    De pionus is vooral herkenbaar vanwege de rode veren op het achterwerk. Pionuspapegaaien hebben een rechthoekige staart en relatief lange vleugels.
  10. Quaker (of monniksparkiet)
    Quaker betekent letterlijk kwaker. De vogel kreeg deze naam niet omdat hij zoveel lawaai maakt, maar wel omdat het beestje lijkt op een ouderwets “Quaker-kostuum”.

Wat staat er op het menu van een papegaai?

Wilde papegaaien eten graag noten, zaden, vruchten, insecten en bloemen of planten. Een papegaai als huisdier heeft het vaak minder voor het zeggen qua eten. De meeste baasjes geven zaden als voedsel omdat dit gemakkelijk en goedkoop is, maar die zaden moeten dan wel de juiste voedingsstoffen bevatten. Vaak staat er op de verpakking immers dat het een compleet voedingspakket is voor je vogel, maar dat blijkt niet altijd te kloppen. De zaden zijn juist arm aan vitaminen en mineralen, terwijl jouw praatmaatje die wel nodig heeft. Let hier dus op! 

Samenleven met een papegaai als huisdier

Een papegaai brengt meteen leven in huis. Je kan je gevederde vriend bijvoorbeeld leren praten. Zo kan je na een tijdje gevleugelde uitspraken verwachten van je papegaai!

Ook is het leuk om met je papegaai te spelen. Aangezien kromsnavels erg intelligent zijn kan je van alles met ze doen. Zoek even op wat voor jouw soort het meest geschikt is en probeer uit wat je vogel leuk vindt. 

Verder is het belangrijk dat je papegaai zijn eigen, veilige plekje heeft. Een geschikte vogelkooi is daarom essentieel.

Is er een verschil tussen mannetjes en vrouwtjes?

Qua gedrag verschillen mannetjes- en vrouwtjespapegaaien vaak van elkaar, en ook per soort varieert dit. De mannen zijn bij bepaalde papegaaisoorten bijvoorbeeld wat agressiever op het gebied van nestverdediging, terwijl dit bij andere soorten juist de vrouwtjes zijn. 

Ook verschillen papegaaien dikwijls individueel sterk van karakter. Daarom is het niet zo simpel om het gedrag van je papegaai te voorspellen. Daar komt nog eens bij dat het ook moeilijk is om het geslacht van een papegaai te achterhalen. Een DNA-test is vaak de beste manier.

Persoonlijke verzorging van je papegaai

We kunnen soms best nog iets leren van papegaaien. Zo zijn ze erg gesteld op hun persoonlijke verzorging. Als baasje is het handig om je huisdier goed te begrijpen. Daarom vertellen wij welke vorm van verzorging je kan verwachten bij jouw vogel:

Verenplukken

Papegaaien hebben vaak een prachtig verendek, en dat moet natuurlijk goed verzorgd worden. Je huisdier zal dan ook veel tijd spenderen aan het onderhouden van z’n veren. Sommige papegaaien slaan hier echter in door. Het verenplukken geeft hen dan een gevoel van rust en veiligheid. Ook doen papegaaien dit ritueel wel eens uit verveling. Krijgt een papegaai niet genoeg aandacht of wordt hij niet voldoende uitgedaagd, dan haalt hij alleen nog voldoening uit het kaalplukken van zichzelf.

Tijd voor een douche

Papegaaien zijn enorm verzot op douchen. Neem je papegaai daarom ongeveer één keer per week mee naar de badkamer en geef hem een douche. Dit is trouwens ook nog eens goed tegen het uitdrogen van zijn huid. Papegaaien zijn van nature immers gewend aan een vochtig klimaat, wat bij je thuis in mindere mate aanwezig is.

`