Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Blaffen afleren bij je hond in 7 stappen

Lichtbruine hond die een koekje krijgt

Elke hond blaft. Als hij bang is of juist enthousiast, om z’n baasje te waarschuwen of om aandacht te vragen. Net zoals mensen met elkaar praten om te communiceren, voeren ook honden hele gesprekken. Met elkaar, maar vooral met jou. Blaffen is dus heel normaal, maar soms kan een hond iets té luidruchtig zijn. Wil je overmatig blaffen afleren bij jouw hond? Wij zetten een aantal handige tips op een rij. Volg de stappen en ontdek hoe jouw hond het zonnetje in huis wordt!

Waarom blaffen honden?

Mensen praten, lachen, roepen en fluisteren om hun emoties te tonen. Ook honden maken hun gevoelens duidelijk kenbaar, de ene al wat meer (en luidruchtiger) dan de andere — net zoals ook bij mensen het geval is. Blaffende honden bijten dus niet, ze willen je juist iets vertellen

 

Als je goed luistert naar je viervoeter kan je 6 verschillende vormen van blaffen onderscheiden. Elke vorm heeft zijn eigen reden, en elke reden voor het blaffen vraagt om een andere aanpak. Wil je het blaffen afleren, dan zal je dus eerst de oorzaak moeten achterhalen. 

6 redenen om te blaffen

Een hond blaft over het algemeen om 6 verschillende redenen:

 

  • De vrolijke blaf
    Kom je thuis na een lange werkdag? Pak je de leiband voor een wandeling? Of loop je naar de kast waar de hondensnoepjes staan? Dan is de kans groot dat je hond je begroet met een vrolijke blaf. Deze ‘vreugdeblaf’ herken je aan de enthousiaste, hoge toon.
  • De alerte blaf
    Honden zijn alert. Gebeurt er iets onverwachts of schrikt een hond? Dan volgt er een alerte, waarschuwende blaf. Een hond doet dit om andere honden of zijn baasje te waarschuwen. Wil je van jouw hond een echte waakhond maken? Dan kan je het beestje leren om te blaffen bij (dreigend) gevaar.
  • De bange blaf
    Heeft een hond stress? Dan uit hij dit door hoog (en soms hysterisch) te blaffen. Wat de stress veroorzaakt, is voor elke hond anders. Een ontmoeting met mensen die ze niet kennen, spannende voorwerpen of de angst om alleen gelaten te worden zijn allemaal aanleidingen voor de bange blaf.
  • De beschermende blaf
    De hond is een echt waakdier. Het verdedigen van hun baasje, het beschermen van een speeltje of iets lekkers; de beschermende blaf, die vaak gepaard gaat met grommen en het laten zien van de tanden, is een uiting van angst en een manier om een persoon of dier weg te jagen.
  • De verveelde blaf
    Ook honden zijn soms gefrustreerd. In situaties waarin een hond zich niet goed voelt, bijvoorbeeld als hij lang alleen is, kan blaffen dienen als afleiding. Deze onrustige vorm van blaffen, waarbij de hond soms uit verveling ook begint te bijten op een knuffel of een paar schoenen, betekent dat hij gestresseerd is.
  • De aangeleerde blaf
    Honden zijn slim. Als ze merken dat blaffen helpt om hun zin te krijgen, laat een hond het niet na om het hoogste woord te hebben. Hij gebruikt de aangeleerde blaf dan ook als een blaf om aandacht.

Blaffen afleren: zo krijg je een gehoorzame hond

We weten dus al dat honden blaffen omdat ze iets willen vertellen. Het is daarom niet de bedoeling om het blaffen helemaal af te leren. Sommige viervoeters hebben echter iets té veel noten op hun zang, en het blaffen mag geen vervelende of storende gewoonte worden

 

Blaft jouw hond meer dan je lief is? Er zijn verschillende manieren om overmatig blaffen af te leren. Wij geven je 7 tips die zowel bij puppy’s als bij volwassen honden werken.

  1. Blijf rustig
    Als een hond blaft, doet hij dit met een reden. Word daarom niet boos, maar blijf rustig en verhef je stem niet. Hoe harder je zelf praat, hoe meer een hond denkt dat je gezellig mee blaft.
  2. Beloon goed gedrag
    Honden zijn leergierig. Leer je viervoeter het commando ‘stil’ aan en beloon hem wanneer hij goed luistert. Voor je het weet is het gedaan met ongewenst blaffen.
  3. Creëer afleiding
    Lukt het niet om je een hond ‘stil’ aan te leren? Leid hem dan af op het moment dat het blaffen begint. Dit doe je bijvoorbeeld door z’n favoriete speeltje te pakken of te laten vallen.
  4. Ga wandelen
    Blaft je hond als hij alleen thuis is? Maak dan voor je vertrekt een stevige wandeling of mat je hond af door nog even flink te spelen. Zodra jij de deur uitgaat, duikt je vriend in z’n mand voor een dutje.
  5. Bied beschutting
    Een hond is territoriaal. Hoe meer ‘gevaar’ het beestje ziet, hoe harder hij blaft. Een hoge schutting in de tuin en gordijnen voor de ramen beperken het zicht en dus ook de afleidingen van je hond.
  6. Wees er snel bij
    Om het blaffen af te leren, geldt: wees er snel bij. Hoe eerder een hond begrijpt dat blaffen niet oké is, hoe sneller hij leert wat je wel van hem verwacht.
  7. Gedragstherapie
    Lukt het niet om het blaffen van je hond onder controle te krijgen? Binnen onze hondenverzekering wordt ook gedragstherapie na een doorverwijzing door een dierenarts vergoed.

Blaffen afleren vraagt tijd en geduld

Een hond afleren om te blaffen doe je niet in één dag. Het vraagt geduld en veel oefening. Ga daarom stap voor stap te werk om je viervoeter aan te tonen hoe jij wilt dat hij zich gedraagt. Voor je het weet voeren jullie een goed gesprek op het juiste moment!

 

De belangrijkste tip om blaffen af te leren: blijf vooral rustig. Wanneer jij als baasje in paniek raakt of hard begint te roepen, kan je rekenen op een vergelijkbare reactie. Vergeet ook niet om elke stap vooruit te belonen met iets lekkers, want ook de liefde van de hond gaat door de maag. 

 

 



`