Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Gescheurde nagel hond: moet ik naar de dierenarts?

gescheurde nagel hond

Tijdens een wandeling of tijdens het ravotten kan het altijd gebeuren dat een hond een nagel scheurt. Voor getroffen viervoeters is dit vaak heel pijnlijk. Goed overleg en verzorging zijn essentieel om ontstekingen of zelfs infecties te voorkomen. We vertellen je graag hoe je correct omgaat met een gescheurde nagel bij je hond en wanneer je naar de dierenarts moet.

Laten we beginnen.

Het belangrijkste in een notendop

  • Bij een gescheurde nagel is het belangrijk om een eventuele bloeding te stoppen en de nagel te onderzoeken.
  • Voor de eerste zorg kunnen eigenaars de wonde zelf ontsmetten en de poot van hun viervoeter verbinden.
  • Als de gescheurde nagel bloedt of niet recht afbreekt, moet je in elk geval een dierenarts bezoeken.
  • Afhankelijk van de ernst van de verwonding en de daaruit voortvloeiende pijn kan het raadzaam zijn om de diergeneeskundige nooddienst te bezoeken.

Een gescheurde nagel is geen reden voor paniek

Wanneer je hond een nagelbeschadiging oploopt, is het belangrijk dat je kalm blijft en niet in paniek raakt, zelfs als de nagel hevig bloedt en je viervoeter duidelijk pijn heeft. Je hond neemt jou als voorbeeld en is vanwege zijn gescheurde nagel misschien zelf al gespannen. Als je zelf paniekerig reageert, verhoog je alleen maar zijn nervositeit en bemoeilijk je juist de eerste verzorging van de verwonding.

Bloeding stoppen en nagel onderzoeken

Om een beeld te krijgen van de toestand van de gescheurde nagel bij je hond, moet je deze natuurlijk nader onderzoeken. Als je viervoeter bloedt, probeer dan de bloeding zo goed mogelijk te stoppen met een drukverband, reinig de verwonding en ontsmet deze waar mogelijk. Vervolgens kan je een nauwkeurige blik op de nagelschade werpen en nagaan hoe ernstig de nagel beschadigd is en of mogelijk ook andere delen van de poot door de verwonding zijn getroffen.

Nagelschade verbinden

Als je de wond hebt schoongemaakt en indien nodig het haar rondom de getroffen poot wat hebt bijgeknipt, kan je de verwonding verbinden. Eerst breng je hiervoor een desinfecterende zalf aan en leg je een steriel kompres op de wond van de viervoeter. Nu kan jij je hond verbinden. Het verband moet om de hele poot inclusief de duimnagel gewikkeld en bevestigd worden. Zorg ervoor dat het verband niet te strak zit, zodat de bloedsomloop niet wordt belemmerd.

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Als de nagel gewoon glad afbreekt en je viervoeter niet bloedt of pijn heeft, is een dierenarts meestal niet nodig. Als de gescheurde nagel van je hond echter heel sterk bloedt, is een bezoek aan de dierenarts absoluut aan te raden. Dit geldt ook als de nagel gespleten of gebroken is en mogelijk zelfs het nagelbed beschadigd is of de tenen door de verwonding getroffen zijn. Als je viervoeter de nagelschade ’s avonds of in het weekend oploopt en je de wond zonder problemen kan verzorgen, is het meestal voldoende om de dierenarts de volgende dag te contacteren.

Hondenverzekering

Maak jij je zorgen omdat je hond een gescheurde nagel heeft? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje wel snel oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!

`