Figo Huisdierenverzekering, by AGILA
Nu €25 cashback

Longontsteking bij honden: Symptomen, Oorzaken en Behandeling

Longontsteking bij honden

Net als mensen kunnen honden ook longontsteking krijgen, waarbij het longweefsel ontstoken raakt. Een longontsteking bij honden wordt meestal veroorzaakt door virussen, schimmels of bacteriën. Hoewel zo’n longontsteking vaak goed te behandelen is, moet je het serieus nemen. Zonder behandeling kan je hond er zelfs aan overlijden. Van de symptomen en oorzaken tot aan het behandelplan, onze huisdierspecialisten vertellen je alles hierover wat je moet weten!

Laten we beginnen.

Alles wat je wat moet weten op een rijtje

  • De oorzaken kunnen schimmels, virussen en bacteriën zijn.
  • Ook het inademen van giftige stoffen, zich verslikken en kennelhoest kunnen leiden tot een longontsteking.
  • De symptomen zijn heel verschillend – hoe erger ze worden, hoe moeilijker je hond het krijgt om te ademen.
  • Als het te laat wordt ontdekt, kan een longontsteking extra schade veroorzaken.
  • Afhankelijk van wat de ziekte veroorzaakt, kan een longontsteking bij een hond besmettelijk zijn.

Longontsteking bij honden: mogelijke oorzaken

Longontsteking kan jouw hond overkomen door heel wat verschillende redenen. Vaak zijn ziektekiemen zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten de boosdoeners. Maar er zijn meer manieren waarop je hond longontsteking kan krijgen:

  • Het inademen van giftige dampen
  • Voer en water dat in de longen terechtkomt
  • Kennelhoest

Ook tumoren en ontstekingen die de longen aantasten, mogelijk door medicatie of allergieën, kunnen longontsteking uitlokken. Hoe zwakker het immuunsysteem van je hond, hoe groter het risico op deze ziekte.

Symptomen van longontsteking bij honden

Als je hond longontsteking heeft, zie je verschillende klachten. De ernst van de symptomen hangt af van hoe ver de ziekte gevorderd is. Let op deze tekenen:

Naarmate de longontsteking verder vordert, krijgt je hond het steeds moeilijker met ademen. Dit kan leiden tot zuurstoftekort, wat je herkent aan een blauwige kleur van de slijmvliezen.

Naar de dierenarts en diagnose

Longontsteking bij honden begint vaak onschuldig met een hoestje, maar kan snel ernstig worden. Wacht dus niet en ga zo snel mogelijk met je hond naar de dierenarts. Hoe langer je wacht, hoe meer de ziekte het immuunsysteem aantast en je hond vatbaarder maakt voor verdere infecties. Er kan zelfs een levensbedreigende bloedsomloopstoornis optreden.

De dierenarts zal je hond eerst beluisteren, en vaak volgen er röntgenfoto’s en een echografie. Soms is ook een endoscopie nodig om te zien hoe ver de ziekte gevorderd is en om een slijmmonster te nemen voor onderzoek.

Behandeling en prognose bij longsteking bij honden

De juiste behandeling hangt af van de oorzaak van de longontsteking. Bij een infectie door wormen bijvoorbeeld is ontworming nodig. Antibiotica zijn vaak noodzakelijk om de ontsteking in de longen aan te pakken. Met de juiste behandeling moet de gezondheid van je hond snel verbeteren, al kan het soms weken duren voor volledige genezing. Een plantaardig slijmoplossend middel kan het genezingsproces ondersteunen, maar vervangt nooit een bezoek aan de dierenarts of een behandeling met antibiotica.

Is longontsteking bij honden besmettelijk?

Meestal is longontsteking zelf niet besmettelijk voor andere honden. Het hangt wel af van de onderliggende ziekte die de longontsteking veroorzaakt.

Hondenverzekering

Denk je dat je hond longontsteking heeft? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts! Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel snel oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`