Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Hond wil niet eten: Oorzaken, Behandeling en Preventie

hond wil niet eten

Het is altijd even slikken: je hond wil niet eten. Omdat je hond niet kan praten, is het niet simpel om uit te vissen waarom niet. Misschien heeft je hond gewoon geen honger, maar het kan ook een teken zijn van een dieperliggend probleem. Maar welk dan? En hoe pak je dat aan of hoe voorkom je het? Stress je niet, onze huisdierspecialisten leggen ’t je allemaal uit. 

Aan de slag. 

Waarom eet mijn hond niet?

Er zijn meerdere redenen denkbaar waarom je hond niet wil eten of waarom je hond slecht eet. Soms is het iets eenvoudigs, zoals tijdelijk geen trek hebben, maar er kunnen ook serieuzere oorzaken aan ten grondslag liggen: 

 • Gedrag 

Je hond eet niet omdat hij misschien kieskeurig is met voedsel en daarom maaltijden overslaat. Dit is meestal geen reden tot zorg als je hond verder gezond en actief is. 

 • Misselijkheid 

Een reden waarom je hond niet wil eten kan misselijkheid zijn. Het kan zijn dat honden nog wel interesse tonen in eten, maar hun hoofd wegdraaien zodra ze de geur van het voedsel ruiken. 

 • Stress 

Stress heeft een grote invloed op het eetgedrag van je hond. Stressvolle situaties kunnen ervoor zorgen dat je hond niet wil eten. 

 • Onderliggende aandoening of ziekte 

Een zorgwekkendere reden waarom je hond weigert te eten, kan een onderliggende ziekte zijn. 

Hoe lang kan een hond zonder eten?

Een hond kan doorgaans drie tot vijf dagen zonder eten, soms zelfs een week of langer. Maar als je hond meer dan twee dagen niet eet, is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. 

Hond wil niet eten: mogelijke ziektes en aandoeningen

Als je hond niet wil eten, kan dat soms wijzen op een medische oorzaak. Het is belangrijk om dit symptoom snel te herkennen. Mogelijke ziektes en aandoeningen waarbij een hond niet eet, zijn onder andere: 

 • Botbreuk 

De pijn veroorzaakt door een botbreuk kan zo overheersend zijn dat je hond weigert te eten. 

 • Acute maagdarmontsteking 

Een veelvoorkomende reden waarom honden hun eetlust verliezen, is acute maagdarmontsteking. Dit kan het gevolg zijn van een buikvirus of omdat je hond iets verkeerds heeft gegeten. 

 • Kennelhoest 

Deze infectie van de bovenste luchtwegen kan ervoor zorgen dat je hond niet wil eten, vooral als hij last heeft van koorts of keelpijn. 

 • Infectie 

Andere infecties in het lichaam van je hond, die gepaard gaan met koorts, kunnen een directe impact hebben op zijn wil om te eten. 

 • Chronische maagdarmontsteking 

Als je merkt dat je hond regelmatig niet wil eten, kan dit wijzen op een chronische aandoening zoals een voedselallergie of IBD (Inflammatory Bowel Disease). 

 • Pancreatitis 

Intense buikpijn en misselijkheid veroorzaakt door pancreatitis kunnen ervoor zorgen dat je hond zijn interesse in eten volledig verliest. 

 • Gebitsproblemen 

Eten kan een pijnlijke ervaring worden als je hond last heeft van gebitsproblemen, zoals een kieswortelabces. Dit kan verklaren waarom je hond niet wil eten. 

 • Tumor 

Een tumor in het lichaam van je hond kan niet alleen zijn eetlust verminderen, maar vaak ook leiden tot gewichtsverlies. 

Hoe voorkom ik dat mijn hond niet eet?

Het is niet altijd mogelijk om te voorkomen dat je hond niet wil eten, maar er zijn manieren om de kans hierop te verkleinen: 

 • Lichtverteerbare voeding 

Kip met rijst is makkelijk te verteren en kan helpen de eetlust te stimuleren als je hond slecht eet. 

 • Structuur 

Het aanbieden van voedsel op vaste tijden kan helpen om structuur te bieden. 

 • Schone eet- en drinkbak 

Zorg ervoor dat de eet- en drinkbak van je hond altijd schoon zijn. 

Hond wil niet eten: mogelijke behandelingen

Als je hond al een tijdje niet meer eet, is het cruciaal om actie te ondernemen en een bezoekje aan de dierenarts te plannen. De gekozen behandeling hangt sterk af van wat er precies scheelt en hoe ernstig de toestand van je hond is. 

 • Medicatie 

Als je hond bijvoorbeeld sukkelt met een maagdarmontsteking, dan kan de dierenarts medicatie voorschrijven om zijn eetlust aan te wakkeren. 

Dierenartskosten: bijvoorbeeld voor een acuut maagdarmontsteking, dan €200 

 • Opname 

In gevallen waar je hond te kampen heeft met een ernstige aandoening, kan het nodig zijn om hem voor behandeling in de kliniek op te nemen. 

Dierenartskosten: ongeveer €1.500 

 • Gebitsbehandeling 

Heeft je hond last van zijn gebit, bijvoorbeeld door een kieswortelabces, dan moet er soms onder narcose een tand of kies getrokken worden. 

Dierenartskosten: ongeveer €1.200 

Hondenverzekering

Zit je met de handen in het haar omdat je hond niet wil eten? Dan is het zaak om zo snel mogelijk naar de dierenarts te stappen. De kosten voor zo’n bezoek kunnen hoog oplopen, soms tot duizenden euro’s. Met een hondenverzekering van Figo ben je gedekt voor onverwachte dierenartskosten. Zo is je hond verzekerd van de nodige zorg en sta jij financieel niet voor verrassingen. Wil je meer weten? Neem dan een kijkje bij onze hondenverzekering! 

`