Misschien komt het je bekend voor: je hebt net een puppy in huis gehaald en het lijkt wel of hij aan je vastgelijmd is. Hij volgt je overal! Heel gezellig, natuurlijk, maar er zullen momenten zijn dat jullie niet samen kunnen zijn. Het is belangrijk dat deze momenten voor noch jou, noch je puppy stressvol zijn. Maar hoe pak je dat aan, je puppy alleen laten? Onze huisdierspecialisten delen hun beste tips en lichten toe hoe een hondenverzekering je hierbij kan ondersteunen.
Laten we van start gaan.
Waarom moet een puppy leren alleen te zijn?
Een puppy die niet geleerd heeft om alleen te zijn, kan last krijgen van verlatingsangst. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals blaffen, piepen, in huis ongelukjes hebben, en zelfs het vernielen van spullen. Het is dus belangrijk om je puppy op een kalme manier te leren alleen te zijn, stap voor stap. Pak je dit niet goed aan vanaf het begin? Dan kan je puppy op latere leeftijd gedragsproblemen ontwikkelen. Gedragstherapie voor honden, soms samen met medicatie, kan dan nodig zijn.
Vanaf wanneer kun je een puppy alleen laten?
Begin met het alleen laten van je puppy vanaf ongeveer 8 weken oud. Start met korte periodes waarin je jouw puppy alleen laat terwijl jij je in een andere kamer bevindt. Bouw de tijd geleidelijk op, zodat je puppy rustig kan wennen aan het alleen zijn. Volgens de Amerikaanse Kennel Club mogen puppy’s die jonger zijn dan 10 weken niet langer dan een uur alleen zijn. Onthoud dit handige ezelsbruggetje: puppy’s tussen de drie en zes maanden laat je niet langer alleen dan ze maanden oud zijn. Bijvoorbeeld, een puppy van zes maanden mag je maximaal zes uur alleen laten.
Hier is een schema om je te helpen met het verantwoord opbouwen van de tijd dat je puppy alleen doorbrengt:
Leeftijd | Max. uren alleen laten |
Tot 10 weken | 1 uur |
3 maanden | 3 uur |
4 maanden | 4 uur |
5 maanden | 5 uur |
6 maanden | 6 uur |
7+ maanden | 8 uur |
Tips om je puppy alleen te laten
- Begin geleidelijk:
Start met korte periodes van enkele minuten en bouw dit langzaam op. Dit helpt om de angst van het alleen zijn geleidelijk te verminderen. - Creëer een comfortabele omgeving:
Zorg ervoor dat je puppy toegang heeft tot zijn bench, speeltjes, en zijn voer- en waterbak wanneer hij alleen is. Dit helpt hem zich comfortabel te voelen. - Zorg voor een positieve ervaring: Beloon je puppy met een snack of speeltje wanneer hij goed alleen blijft. Dit helpt hem alleen zijn te associëren met iets positiefs.
- Doe rustig aan bij thuiskomst:
Begroet je puppy kalm wanneer je thuiskomt. Dit laat zien dat alleen zijn heel normaal is. - Gebruik een bench: Een bench kan helpen je puppy een veilig en comfortabel gevoel te geven wanneer hij alleen is. Zorg dat de bench groot genoeg is.
Let op!
Elke puppy is uniek! Houd rekening met zijn individuele behoeften en mogelijkheden. Geduld, consistentie en positieve bekrachtiging zijn essentieel om je puppy te leren alleen te zijn.
Wist je dat 84% van de baasjes binnen twee jaar €1.249 aan dierenartskosten kwijt is?
Hondenverzekering
Heb je moeite om je puppy alleen te laten en leidt dit tot problemen? Dan is een bezoek aan de dierenarts raadzaam, die mogelijk gedragstherapie in combinatie met medicatie zal aanbevelen. Met Figo ben je verzekerd voor de meeste onvoorziene dierenartskosten. Zo krijgt je hond de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering en leer waarom het verstandig is je puppy vroeg te verzekeren.
We proberen alle vergoedingen en voorwaarden zo duidelijk mogelijk op onze website te zetten. Wil je weten wat de uitsluitingen en beperkingen zijn? Bekijk dan onze polisvoorwaarden of ons vergoedingenoverzicht. De polisvoorwaarden bepalen altijd wat er wel en niet gedekt is.