Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Mijn hond piept, wat vertelt mijn hond?

hond piept

Het is niet altijd simpel voor een hond om iets duidelijk te maken aan zijn baasje. Honden gebruiken verschillende signalen zoals blaffen, grommen, bijten, en piepen. Vooral dat laatste kan soms moeilijk te begrijpen zijn, want een hond piept om verschillende redenen. Gelukkig leggen onze huisdierspecialisten in deze blog uit wat je hond jou probeert te vertellen!

Laten we beginnen.

Waarom piept een hond?

Een hond piept om jou iets te laten weten. Als een hond piept, is er vaak echt iets aan de hand. Honden zijn zeker geen aanstellers, dus als het piepen blijft doorgaan, is het belangrijk dat je er aandacht aan besteedt. Meestal zijn dit de redenen:

  • Onbewust aangeleerd gedrag

Zonder het te beseffen, kunnen baasjes piepgedrag aanmoedigen. Dit begint vaak al jong, zoals tijdens de benchtraining. Als een pup piept, wordt hij vaak uit de bench gehaald omdat het zielig lijkt. Maar hierdoor leert je hond juist dat piepen werkt om zijn zin te krijgen. Dat wil je dus vermijden.

  • Je hond is gestrest

Net zoals mensen kunnen honden piepen als ze gestrest, opgewonden of bang zijn. Belangrijk is dat je als baasje je hond helpt zijn angst te overwinnen. Haal hem niet meteen weg als hij piept, maar toon juist dat de situatie of het object niet eng is door kalm te blijven en rustig tegen hem te praten.

  • Je hond heeft pijn

Honden piepen ook als ze pijn hebben, zoals bij een verwonding of ziekte. Als je hond aanhoudend piept zonder duidelijke reden, kan het zijn dat hij pijn heeft. Dan is het belangrijk dat je dit serieus neemt en met hem naar de dierenarts gaat.

Tips voor als je hond piept

Als je hond piept, hoef je niet meteen naar de dierenarts. Kijk eerst goed wanneer en hoe vaak je hond piept. Met deze informatie kun je vaak al veel afleiden.

Als blijkt dat je hond piept uit aangeleerd gedrag en niet vanwege pijn of stress, probeer dan dit gedrag af te leren:

  • Negeer gepiep of gebedel om aandacht.
  • Leer je hond dat ‘nee’ ook echt nee is.
  • Wees consequent en beloon je hond niet als hij bedelt.
  • Let goed op afwijkend gedrag dat duidt op piepen of janken.

Hondenverzekering

Maak je je zorgen omdat je hond piept en denk je dat hij pijn heeft? Ga dan snel naar de dierenarts. Een bezoekje kan tegenwoording flink in de kosten lopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo krijgt je hond altijd de medische zorg die hij nog heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering

`