Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Hoeveel mag een kat eten?

hoeveel mag een kat eten

Laten we er geen doekjes om winden: ongeveer 25 tot 30% van de katten in België kampt met overgewicht. Is jouw kat te zwaar? Dan is het zaak om aan de slag te gaan met het afvallen, te beginnen bij de hoeveelheid voer die je aanbiedt. Maar hoeveel mag een kat eten? Dit is geen eenvoudige vraag, want elke kat is anders. Geen paniek, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over en leggen uit hoe een kattenverzekering kan helpen!

Laten we van start gaan.

Onverwachte dierenartskosten?

Hoeveel mag een volwassen kat eten?

Bij kattenvoer moet je onderscheid maken tussen droog- en natvoer. Om je een idee te geven wat je kat dagelijks zou mogen hebben, hanteren we een formule: Voer = energiebehoefte (MJ) / energiegehalte per kilo voer (MJ). De energiebehoefte van een volwassen kat bereken je zo: Energie (KJ) = 418 KJ x lichaamsgewicht in kg^0,67. Het vergt wat rekenwerk, maar met deze formule kun je precies bepalen wat jouw kat nodig heeft. Voor een kat van vier kilogram komt dat neer op een energiebehoefte van 1,058 MJ.

Hoeveel gram droogvoer mag een kat per dag?

Bij droogvoer rekenen we gemiddeld met 15MJ energie per kilogram, afhankelijk van het merk. Voor een kat van vier kilogram betekent dit: 1,058 MJ / 15 = ongeveer 70 gram per dag.

Hoeveel gram natvoer mag een kat per dag?

Bij natvoer, met een gemiddelde energiewaarde van ongeveer 5 MJ per kilogram, zou dezelfde kat ongeveer 210 gram per dag nodig hebben (1,058 MJ / 5 MJ = 0,21 kilogram).

Hoeveel mag een kitten eten?

 Voor een kitten reken je best tussen de 25 en 50 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit betekent dat een kitten van 1 kilogram zo’n 25 tot 50 gram voer krijgt. Dit varieert echter per individu en ras. Vraag aan de fokker wat je kitten specifiek nodig heeft.

Handige verpakkingen

Het merendeel van de kattenvoermerken geeft op de verpakking aan hoeveel jouw kat mag hebben. Hoe dit werkt?

  1. Zoek de leeftijds- en gewichtsklasse van je kat op de verpakking.
  2. Kies het midden van het gewichtsbereik en neem de gemiddelde aanbevolen hoeveelheid voer.
  3. Weeg je kat minstens twee keer per week om te controleren of hij op gewicht blijft, aankomt of afvalt.

Lastige begrippen kattenvoeding

Laten we enkele termen die misschien wat ingewikkeld klinken, wat duidelijker uitleggen:

  • Energiebehoefte (MJ)

Dit wijst op de hoeveelheid energie die jouw kat elke dag nodig heeft om gezond en levendig te blijven. Dit wordt berekend aan de hand van het lichaamsgewicht van je kat.

  • Energiegehalte per kilo voer (MJ)

Dit duidt op de hoeveelheid energie die in een kilogram van het specifieke kattenvoer aanwezig is.

Hoe vaak moet een kat eten?

Nu je een idee hebt hoeveel je kat dagelijks zou moeten eten, is het ook nuttig te weten dat je het eten best over de dag spreidt. Door je kat ongeveer 3 tot 4 keer per dag te voeden, zit je meestal goed. Het verdelen van de maaltijden helpt om te voorkomen dat je kat te snel vol zit en dat hij alles in een keer naar binnen werkt. Als je vaak van huis bent, kun je ervoor kiezen om slechts een of twee keer per dag te voeren.

Waarom goede kattenvoeding essentieel is?

Kwalitatieve kattenvoeding houdt je kat gezond en vrolijk, ondersteunt zijn immuunsysteem, zorgt voor voldoende eiwitten en vitaminen, en helpt problemen zoals nierziekten en blaasproblemen voorkomen. Dit draagt allemaal bij aan een glanzende vacht. Door je kat goed te voeden, minimaliseer je de kans op overgewicht en de daaruit voortvloeiende complicaties zoals suikerziekte. Mocht er toch iets misgaan, dan betaalt onze kattenververzekering mogelijk tot 90% van de behandelingen van deze soms dure kwaaltjes!

Wist je dat 84% van de baasjes binnen twee jaar €1.249 aan dierenartskosten kwijt is?

Kattenverzekering

 Merk je dat je kat overgewicht heeft en lukt het met deze tips niet om hem te laten afvallen? Of eet je kat niet of weinig? Raadpleeg dan je dierenarts, aangezien dit ernstige gevolgen kan hebben voor zijn gezondheid. Een bezoek aan de dierenarts kan aardig in de papieren lopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en blijf jij financieel onbezorgd. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering of lees waarom jij je kitten vroeg moet verzekeren!

`