Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Kat eet niet: Oorzaken, Behandelingen en Preventie

kat eet niet

Veel dieren stoppen met eten als er iets aan de hand is, bij katten is dit ook het geval. Een kat eet niet als hij zich helaas niet goed voelt. Maar wat is er precies aan de hand? En nog belangrijker: wat kan je doen? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.  

Laten we beginnen.  

Waarom eet mijn kat niet?

Als een kat niet eet, dan kan dit verschillende oorzaken hebben, zowel medisch als door veranderingen in zijn omgeving. Een kat eet niet als er sprake is van:  

 • Stress  

Net als mensen, kunnen katten gestrest raken door verschillende factoren, zoals veranderingen in hun omgeving, een verhuizing, een nieuwe huisgenoot, een verandering in voeding of routine, of medische procedures. Stress kan de eetlust van je kat verminderen, dus het is belangrijk om mogelijke stressfactoren te identificeren en deze te verwijderen of – als dat niet helemaal kan – te verminderen.  

 • Verandering van voer  

Ben je onlangs van voeding veranderd? Grote kans dat dit de boosdoener is. Je kat eet waarschijnlijk niet omdat-ie kieskeurig is en geen zin heeft in zijn nieuwe voer. Het is daarom belangrijk om stapsgewijs zijn nieuwe voer te introduceren.  

 • Tandproblemen  

Tandproblemen, zoals tandvleesontsteking, tandsteen of een tandabces, kunnen pijn veroorzaken bij katten tijdens het eten, waardoor ze weigeren te eten. Let op tekenen van tandproblemen, zoals slechte adem, kwijlen of moeite hebben met kauwen.  

 • Maag- en darmproblemen  

Maag- en darmproblemen, zoals maag-darmontsteking, verstoppingen, diarree of spijsverteringsproblemen kunnen ervoor zorgen dat je kat niet eet.  

 • Nierziekte  

Nierziekte komt vaak voor bij oudere katten en kan de eetlust van je kat beïnvloeden. Katten met nierziekte kunnen misselijkheid, braken, gewichtsverlies en uitdroging ervaren, wat kan leiden tot een kat die niet eet. Het is belangrijk om regelmatige bloedtests te laten uitvoeren om de nierfunctie van je kat te controleren, vooral als je kat wat ouder is.  

 • Suikerziekte  

Een kat eet niet of minder als hij last heeft van onbehandelde diabetes. Katten kunnen dan symptomen vertonen zoals verminderde eetlust, gewichtsverlies, en veel plassen en drinken.  

 • Schildklierproblemen  

Hyperthyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier te veel schildklierhormonen produceert. Een kat met hyperthyreoïdie kan juist een verhoogde eetlust hebben in de beginfase van de ziekte, maar kan na verloop van tijd zijn eetlust verliezen. Andere symptomen hiervan zijn gewichtsverlies, rusteloosheid en braken.  

 • Infecties  

Infecties zoals tandvleesinfecties, luchtweginfecties of maag- en darminfecties, kunnen de eetlust van je kat verminderen. Katten met infecties kunnen symptomen vertonen zoals koorts, lethargie en weinig eten.  

Tips verminderde eetlust bij katten voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zo ook voor een kat die niet eet. Daarom zijn hier enkele tips om verminderde eetlust bij je te voorkomen:  

 • Verminder stress  

Verwijder of minimaliseer alle stressfactoren in het leven van je kat waardoor hij niet eet. Zoals veranderingen in de omgeving, dagelijkse routines of de komst van een nieuw huisdiergenootje.  

 • Geleidelijke voedingsveranderingen  

Pas het voeder stapsgewijs aan om de verminderde eetlust van je kat te minimaliseren. Meng daarom het nieuwe voer met het oude voer in toenemende verhoudingen om de overgang soepel over een paar dagen te laten verlopen.  

 • Tandverzorging  

Een slecht gebit is vaak de reden voor een kat die niet eet, terwijl dit juist makkelijk te voorkomen is. Zorg daarom voor regelmatige tandverzorging, zoals tandenpoetsen, om tandproblemen te voorkomen. Een gezond gebit is namelijk essentieel voor de eetlust van je kat.  

 • Gezondheidscontroles  

Zorg voor regelmatige gezondheidscontroles bij de dierenarts om eventuele aandoeningen vroegtijdig te signaleren en te behandelen. Hoe eerder je kat behandeld wordt, hoe sneller je kat weer zal eten.   

Behandeling verminderde eetlust bij katten

Eet je kat ondanks bovenstaande tips nog steeds niet? Dan is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan zodat de onderliggende oorzaak behandeld kan worden. Wij hebben de veelvoorkomende behandelingen voor een kat die niet eet voor je opgesomd:  

 • Medicatie  

Afhankelijk van de diagnose kan je dierenarts medicatie voorschrijven om de onderliggende aandoening te behandelen. 

Dierenartskosten: bijvoorbeeld nierziekte, dan ongeveer tussen de €50 en €150 per maand

 • Infuus  

Als je kat uitgedroogd is omdat hij niet eet, kan een infuus de vochtbalans in zijn lichaam herstellen en zijn eetlust stimuleren.  

Dierenartskosten: afhankelijk van de duur van de behandeling, ongeveer tussen de €500 en €1.500

Kattenverzekering

Maak jij je zorgen omdat je kat niet eet vanwege een medisch probleem? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje oplopen in de kosten, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met onze kattenverzekering krijg je bovenstaande behandelingen – en nog veel meer – terugbetaald. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n geruststellend gevoel.  

`