Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Siberische kat kopen? Dit moet je weten!

siberische kat kopen

De Siberische kat is een populaire kat in België. Wij weten wel waarom: het is een rustige en vriendelijke kat met een prachtig uiterlijk. Wil je een Siberische kat kopen? Dan is het handig om jezelf eerst in te lezen voordat je tot aankoop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over het aanschaffen, karakter en verzorgen van dit kattenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een Siberische kat?

Een Siberische kat kopen van een erkende fokker kost ongeveer €700, maar dat zijn alleen de aanschafkosten. Daarnaast komen er kosten bij voor onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral bij de dierenarts moet je opletten, want Siberische katten hebben een verhoogde kans op bepaalde erfelijke aandoeningen, en de kosten hiervoor kunnen oplopen tot wel duizenden euro’s. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Waar kun je een Siberische kitten kopen?

Wil je een Siberische kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je in contact brengen met een betrouwbare fokker. Let erop dat de moederpoes aanwezig is bij de aankoop en dat de kitten opgroeit in een huiselijke omgeving. Vraag de fokker ook naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en of ze zijn ingeënt, ontwormd en mogelijk gechipt.

Hoe oud wordt een Siberische kat?

Een Siberische kat wordt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud.

Wat is het karakter van een Siberische kat?

Een Siberische kat is rustig en kan goed overweg met mensen, maar kan ook prima samenleven met een konijn of hond. Af en toe vindt hij het fijn om alleen te zijn, maar niet te lang. Een Siberische kat heeft dagelijks aandacht en knuffels nodig, vooral van zijn baasje. Hij is nieuwsgierig en houdt van klimmen, en als hij op een mooi gedekte tafel springt of ongewenst op het aanrecht terechtkomt, kun je hem dat gemakkelijk afleren, want hij is hartstikke slim.

Hoe ziet een Siberische kat eruit?

Een Siberische kat is middelgroot en behoorlijk gespierd. Met zijn stevige kop en poten, sterke staart en indrukwekkende kraag is dit ras een stoere verschijning. De vacht is halflang tot lang en geschikt voor alle seizoenen. Het is waterafstotend en de dikke ondervacht beschermt de kat tegen kou. In de zomer verliest hij wat van zijn ondervacht zodat hij comfortabel in de zon kan liggen. Mannelijke Siberische katten kunnen tot 9 kilo wegen, terwijl vrouwtjes gemiddeld tussen de 4,5 en 7 kilo wegen.

Hoe moet ik een Siberische kat verzorgen?

De vachtverzorging van een Siberische kat vergt enige inspanning, vooral in de zomer wanneer ze meer verharen. In deze periode is het nodig om de kat 2 tot 3 keer per week te borstelen met een metalen kam om klitten te voorkomen. Het kan lastig zijn om een Siberische kat te wassen vanwege de waterafstotende vacht. Als je hem toch wilt wassen, volstaat 1 of 2 keer per jaar, gebruik daarbij wel speciale kattenshampoo. Het is ook belangrijk om regelmatig zijn oren en ogen te controleren en af en toe zijn nagels te knippen.

Welk voer maakt een Siberische kat groot en sterk?

Een Siberische kat is een echte carnivoor. Als vleeseter heeft hij behoefte aan voeding met veel gezonde eiwitten. Koolhydraten worden maar beperkt verwerkt, dus houd hier rekening mee. Voor het juiste voer voor een Siberische kat kun je terecht bij een dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt. De hoeveelheid voer die je geeft, hangt af van zijn energiebehoefte. Als je kat veel beweegt, heeft hij ook meer voer nodig.

Aandoeningen en ziektes bij Siberische katten

Over het algemeen is de Siberische kat een gezond ras. Toch is het belangrijk om hem af en toe naar de dierenarts te brengen, vooral als hij nog jong is, bijvoorbeeld voor het laten chippen en voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas komen er bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen voor. Dit zijn de twee meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Siberische katten:

Dit is een hartspierziekte waarbij de spierwand van de hartkamer verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken, waardoor de kat lusteloos wordt of zelfs plotseling overlijdt. HCM is niet te genezen, maar kan wel behandeld worden met medicatie. Wil je een Siberische kat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn van HCM. Hierdoor vergroot je de kans op het kopen van een gezonde kat.

Dit is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie achteruitgaat. Een Siberische kat met PKD wordt geboren met kleine cysten in de nieren. Naarmate de kat groeit, groeien ook de cysten. Hierdoor gaan de nieren steeds slechter functioneren, wat uiteindelijk tot nierfalen leidt. Een Siberische kat zal dus uiteindelijk overlijden aan PKD. Wil je een Siberische kat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn van PKD. Hierdoor vergroot je de kans op het kopen van een gezonde kat.

Dierenartskosten bij een Siberische kat

Een bezoek aan de dierenarts kan flink wat kosten met zich meebrengen. De exacte kosten zijn afhankelijk van de behandeling. We kunnen wel een gemiddelde prijsindicatie geven voor veelvoorkomende behandelingen bij Siberische katten:

  • Chippen: tussen €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Hartaandoeningen (HCM): ongeveer €750
  • Heupkopresectie: ongeveer €1.200

Ga je een Siberische kat kopen? Bekijk dan dit overzicht om te kijken hoe wij deze behandelingen vergoeden.  

Kattenverzekering van Figo

Als je Siberische kat niet verzekerd is en je brengt een bezoek aan de dierenarts, dan kunnen de kosten hoog oplopen, soms zelfs tot duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en sta je niet voor financiële verrassingen. Wil je meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`