Figo Huisdierenverzekering, by AGILA
Nu €25 cashback

Leer je papegaai praten in 9 stappen

Geel-groene-vogel-op-hand

Op zoek naar een nieuwe gesprekspartner? Papegaaien zijn praatgrage vogels. En dat kan natuurlijk heel gezellig zijn thuis! Op die manier kan je immers altijd bij iemand je ei kwijt (en hij ook bij jou). Maar een papegaai leren praten, hoe doe je dat? De volgende tips zullen je goed op weg helpen. Op naar diepgaande gesprekken!

Hoe kan een papegaai praten?

Er zijn verschillende redenen waarom een papegaai in staat is om te praten. Zo zijn papegaaien op het gebied van gehoor en het produceren van geluid anders ontwikkeld dan mensen. 

Wij hebben onze stembanden om geluid te maken en onze mond en lippen om dit geluid om te zetten in woorden. Papegaaien daarentegen hebben allerlei buizen die de longen met de luchtpijp verbinden. Doordat dit allemaal samenkomt is de vogel in staat om geluid te produceren. Daarnaast zijn hun hersenen eveneens ontwikkeld op het gebied van spraak.

Hun gehoor is ook anders dan dat van ons. De kleurrijke na-praters horen namelijk weinig verschil tussen ‘a’- en ‘i’-klanken. Ten slotte hangt het er sterk van af welk soort papegaai je in huis hebt. De ene papegaaiensoort kan je namelijk makkelijker leren praten dan de andere.

Welke papegaaien kunnen praten?

Er zijn veel soorten papegaaien die graag een praatje slaan. Maar welke soorten staan nu écht bekend om hun spraakvermogen? Wij zetten de meest voorkomende op een rijtje. Want een papegaai leren praten, wie wil dat niet?

  • Amazonepapegaai
  • Edelpapegaai
  • Grijze roodstaartpapegaai
  • Kaketoe
  • Muisparkiet
  • Halsbandparkiet
  • Valkparkiet
  • Monniksparkiet
  • Grote beo

Hoe leer ik mijn papegaai praten?

Je papegaai leren praten is leuk én goed voor je vogel! Nu je wat meer weet over deze intelligente vogelsoort is het tijd om stapsgewijs te oefenen. Natuurlijk is niet elke papegaaisoort hetzelfde, maar in het algemeen is het handig om het volgende stappenplan aan te houden. Misschien maakt jouw papegaai je straks zo trots als een pauw!

1. Zorg voor een stabiele band

Als een vogel in staat is om te praten, betekent het dat het een sociaal dier is. Hij houdt van contact! Bouw daarom eerst een band op met je vogel. Hierdoor raakt hij aan je gewend. Praat eerst een aantal maanden regelmatig tegen hem en doe dit op een rustige toon. Speel ook genoeg samen. Papegaaien zijn van nature namelijk gewend aan veel contact.

2. Werk met schema’s

Papegaaien hebben structuur nodig. Wanneer je werkt met een trainingsschema zal je het optimale uit de intelligentie van je maatje halen. Oefen niet te lang, maar werk in sessies. Twee tot vijf keer per dag, telkens vijf minuten, is voldoende.

3. Werk in kleine stapjes

De makkelijkste manier om je papegaai te leren praten is door te werken in kleine stappen. Begin daarom eerst met het communiceren van klanken. Maak het voor je vogel steeds een beetje moeilijker door de klanken af te wisselen.

4. Gebruik makkelijke woorden

Aangezien een papegaai een echte imitator is, zal hij woorden roepen die hij vaak hoort. Gebruik deze woorden dus ook in jouw trainingen. Woorden als “hallo”, “daag” of de naam van het beestje zelf zijn vaak perfect als begin.

5. Stay close!

Hou je vogel dicht bij je. Dit is belangrijk om contact te maken. Zo zal de papegaai zijn aandacht vestigen op jouw geluiden. Neem hem gezellig mee op je arm of blijf in de buurt van zijn plekje.

6. Samen leren

Een papegaai houdt ervan om meerdere gesprekspartners te hebben. Het is dus een goed idee om samen met een bekende een oefengesprek te houden met je papegaai erbij. Hierdoor leert de slimmerik de context van een gesprek te begrijpen. Fantastisch toch?

7. Leg uit wat je doet

Deze stap is een beetje hetzelfde als bij honden. Elke keer wanneer jij een handeling uitvoert met je maatje, is het goed om te benoemen wat je doet. Til je de vogel op? Zeg dan ‘’op!’’. Hierdoor zal je papegaai verbanden gaan leggen tussen bepaalde handelingen en de woorden die erbij horen.

8. Maak het leuk

Ook vogels leren sneller wanneer ze iets leuk vinden. Geef jouw vliegende vriend daarom af en toe wat lekkers tijdens het oefenen. Ook helpt het om op vrolijke toon belonende woorden uit te spreken. Let er wel op dat je hem alleen beloont wanneer er gewenst gedrag plaatsvindt. Ga dus niet op willekeurige tijdstippen belonen, want op die manier zal de papegaai geen verbanden leggen.

Sed at egestas est. Cras placerat, justo ac feugiat faucibus, massa libero ultricies arcu, at efficitur turpis mi eu elit. Fusce euismod odio vel ex ultrices ornare. Curabitur id volutpat nulla. Integer tempus vestibulum ante sed vestibulum. Phasellus malesuada varius nisl, eget posuere massa auctor vitae.

9. Wees geduldig

Last but not least: heb geduld. Geduld is cruciaal wanneer je je papegaai wilt leren praten. Elke soort papegaai is anders en de een pikt dingen sneller op dan de ander — net zoals ook bij mensen het geval is.

Help, mijn papegaai praat niet meer

Een papegaai leren praten is mogelijk, hem het weer afleren niet. Praat je papegaai niet meer? Dan kan dat meerdere oorzaken hebben. Zoals gezegd hebben we hier te maken met zeer intelligente vogels. Stress kan dan een oorzaak zijn waardoor je gevederde vriend stopt met babbelen. Ook een nieuwe omgeving of andere geuren kunnen ertoe leiden dat je papegaai zijn woorden inslikt.

Praat je papegaai niet meer, hou dan zijn eetgedrag in de gaten. Het zou immers wel eens kunnen dat hij ziek is of zich niet goed voelt. Tot slot is er ook nog gedragstherapie voor papegaaien. Dit wordt trouwens ook gedekt door onze papegaaienverzekering!

`