Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Amerikaanse Stafford kopen? Dit moet je weten!

Amerikaanse stafford kopen

Dat een Amerikaanse Stafford een geliefde hond is bij ons in België is geen toeval: deze grappige en stoere hond is ontzettend trouw aan zijn baasje. Wil je een Amerikaanse Stafford kopen? Dan raden we je aan om je vooraf goed te informeren. Onze huisdierenspecialisten vertellen je alles over het karakter, de verzorgingsbehoeften en de aankoopmodaliteiten van dit hondenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een Amerikaanse Stafford?

Als je beslist om een Amerikaanse Stafford te kopen, mag je een aankoopprijs tussen de €900 en €1.500 verwachten. Daarnaast moet je uiteraard ook denken aan uitgaven voor zijn voeding, een puppycursus in de hondenschool, en de dierenarts. Gelukkig is in België de laatste gemeentelijke hondentaks niet zo lang geleden afgeschaft. Wat je zeker moet weten is dat de Amerikaanse Stafford een verhoogd risico loopt op bepaalde erfelijke aandoeningen waarbij de dierenartskosten hoog kunnen oplopen. We spreken hierbij over soms duizenden euro’s. Gelukkig bestaat hiervoor een hondenverzekering

Waar koop je een Amerikaanse Stafford puppy?

Wil je een Amerikaanse Stafford puppy kopen? Doe dit dan bij een professionele hondenfokker die erkend is door de Vlaamse overheid. Deze puppy’s worden immers gefokt volgens de Vlaamse fokreglementen en leveren een geldig attest in verband met erfelijke aandoeningen. Bij professionele hondenfokkers komen het welzijn en de gezondheid van de puppy’s op de eerste plaats. Verkies je om toch ergens anders een Amerikaanse Stafford te kopen, vraag dan bij de houders naar een test met betrekking tot erfelijke ziektes. Daarmee verhoog je de kans dat je een gezonde hond koopt.   

Hoe oud wordt een Amerikaanse Stafford?

Hoewel een Amerikaanse Stafford gemiddeld 12 tot 15 jaar oud wordt, verschilt de leeftijd uiteraard van hond tot hond. Zo wordt de ene soms 16 jaar oud terwijl de andere helaas maar 10 jaar leeft.

Wat is het karakter van een Amerikaanse Stafford?

Doorgaans staan Amerikaanse Staffords bekend als vrolijke, slimme en stoere honden. Dit hondenras kan goed omgaan met mensen, maar met zijn soortgenoten kan hij af en toe minder goed door dezelfde deur. Wordt hij uitgedaagd in het park, dan mag je je aan een heuse stoei- of vechtpartij verwachten. Wees dan op je hoede want met zijn sterke kaken kan hij andere dieren behoorlijk kwetsen.

Laat dit je er echter niet van weerhouden om een Amerikaanse Stafford te kopen. Naar mensen – en vooral naar zijn eigen familie – toe is hij een vrolijke, vriendelijke hond die alles doet voor zijn baasje. Een echte familiehond dus. Het perfecte baasje voor een Amerikaanse Stafford is dan ook iemand die stevig in zijn schoenen staat en vooral veel tijd wil besteden aan zijn hond.

Hoe ziet een Amerikaanse Stafford eruit?

Met zijn gespierde bouw kenmerkt de Amerikaanse Stafford zich door een brede borst en kop, stevige kaken en een neus die altijd zwart moet zijn. Verder heeft deze spierbundel een kortharige vacht die allerlei kleuren mag hebben. Let echter op: een Amerikaanse Stafford met een vacht die voor meer dan 80 % wit is, ‘black and tan’ of leverkleurig, neem je beter niet in huis. De ideale schofthoogte van dit hondenras is bij een reutje tussen de 45 en 48 centimeter, die van een teefje ligt tussen de 43 en 45 centimeter. Het gewicht mag schommelen tussen de 17 en 20 kilo.

Hoe moet ik een Amerikaanse Stafford verzorgen?

Hoewel de verzorging van een Amerikaanse Stafford niet zo intensief is, moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Door zijn kortharige vacht is het voldoende om je Amerikaanse Stafford wekelijks te borstelen. In de ruiperiode moet je hond extra geborsteld worden omdat hij dan meer haar verliest. Vergeet niet om af en toe zijn gebit te controleren en zorg ervoor dat zijn nagels niet te lang worden.

Bij de verzorging van een Amerikaanse Stafford hoort ook voldoende beweging, training en uitdaging. Deze viervoetige vriend heeft dagelijks ’s morgens en ‘s avonds een flinke wandeling nodig. Zowel in als outdoor heeft dit hondenras best wel wat uitdaging nodig. Ga je regelmatig joggen, aarzel dan niet om hem mee te nemen, maar houdt hem dan wel goed aan de lijn. Binnenshuis is hij altijd wel te vinden voor een zoekspelletje of behendigheidsoefeningen waarmee je zijn hersenen traint. Zonder uitdagingen en beweging kunnen Amerikaanse Staffords gedragsproblemen vertonen.  

Aandoeningen en ziektes bij Amerikaanse Staffords

Hoewel de Amerikaanse Stafford een sterke hond is, is een bezoek aan de dierenarts af en toe best wel nodig. Een regelmatige groei- en gebitscontrole zorgen ervoor dat je puppy opgroeit tot een sterke en gezonde volwassen Amerikaanse Stafford.

Helaas zijn bij dit hondenras een flink aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij Amerikaanse Staffords:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de Amerikaanse Stafford. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom, wat leidt tot pijn bij beweging van het heupgewricht. Wil je een Amerikaanse Stafford kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op heupdysplasie en vrij bevonden zijn. Op die manier vergroot je de kans op het kopen van een gezonde Amerikaanse Stafford.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van het ellebooggewricht. Dit leidt tot schade en vaak ook artrose in het ellebooggewricht. Hierdoor krijgt je hond pijn bij beweging en zal hij uiteindelijk kreupel gaan lopen. Wil je een Amerikaanse Stafford kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op elleboogdysplasie en vrij bevonden zijn. Op die manier vergroot je de kans op het kopen van een gezonde Amerikaanse Stafford.

Atopie is een chronische huidaandoening die wordt veroorzaakt door overgevoeligheid of allergie voor iets in de omgeving. De allergie manifesteert zich in ernstige jeuk, voornamelijk aan het hoofd, de poten, de liezen en de oren. Door de jeuk kunnen ernstige huidproblemen ontstaan. Atopie kan helaas niet worden genezen. Als je overweegt een Amerikaanse Stafford te kopen, is het belangrijk dat de ouderdieren vrij zijn van atopie. Hierdoor vergroot je de kans om een gezonde hond te kopen.

Dierenartskosten bij een Amerikaanse Stafford

Een bezoekje aan de dierenarts kan behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. Hoeveel de dierenarts precies kost, hangt af van de behandeling. We kunnen echter wel een gemiddeld kostenplaatje geven voor veelvoorkomende behandelingen bij Amerikaanse Staffords:

  • Chippen: tussen €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: voor een reu ongeveer €250 en voor een teef tussen €500 en €600
  • Elleboogoperatie: ongeveer €1.800
  • Heupoperatie of bekkenkanteling: ongeveer €4.000 per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Als je Amerikaanse Stafford niet verzekerd is en je brengt hem naar de dierenarts, dan kunnen de kosten flink oplopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. Met de hondenverzekering van Figo ben je verzekerd tegen onverwacht hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en sta jij niet voor financiële verrassingen. Wel zo’n geruststellend gevoel.

`