Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Blaasstenen bij honden: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Blaasstenen bij honden

Blaasstenen bij honden zijn een veelvoorkomende kwaal. Ze kunnen door allerlei oorzaken ontstaan en kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor je trouwe viervoeter. Onze huisdierspecialisten vertellen je hieronder hoe blaasstenen zich ontwikkelen, welke problemen ze veroorzaken en hoe ze behandeld moeten worden.

Laten we beginnen.

Snelle feiten over blaasstenen bij honden

  • Blaasstenen zijn kristallen die zich kunnen vastzetten in de nieren, urineleiders, blaas en urinebuis.
  • Oorzaken zijn onder andere infecties, slechte voeding en te weinig drinken.
  • Sommige hondenrassen zijn extra gevoelig voor het krijgen van blaasstenen.
  • Vroege ontdekking verhoogt de kans op volledig herstel. In latere stadia kan nierfalen optreden.

Wat zijn blaasstenen precies?

Blaasstenen, of urinestenen, zijn opgebouwde kristallen die vooral in de blaas voorkomen. Ze kunnen klein of groot zijn en verschillen in samenstelling. Vaak gaat het om struviet- of calciumoxalaatstenen, maar er kunnen ook ammoniumuraat- of cystinestenen zijn, vooral bij Dalmatiërs door een genetisch defect.

Wat zijn mogelijke oorzaken van blaasstenen bij honden?

Blaasstenen bij honden ontstaan vaak door een combinatie van factoren:

  • Te veel mineralen in het hondenvoer
  • Niet genoeg drinken wat leidt tot te weinig plassen
  • Urineweginfecties
  • Ziektes zoals leverproblemen

Rassen zoals de mopshond, basset, teckel, dwergschnauzer en bulldog hebben een hogere kans op het ontwikkelen van blaasstenen.

Symptomen om in de gaten te houden

De symptomen hangen af van de grootte van de blaasstenen. Kleine steentjes gaan vaak onopgemerkt mee met de urine. Grotere stenen of meerdere kleine stenen kunnen echter de urinebuis blokkeren, waardoor je hond moeilijk plast en bloed in de urine kan hebben. Dit is erg pijnlijk en je hond kan gevoelig zijn als je zijn buik aanraakt.

Diagnose en behandeling

Een geblokkeerde urinebuis door blaasstenen is een noodgeval. De dierenarts zal urine onderzoeken, röntgenfoto’s en een echografie maken om de stenen te beoordelen. Kleinere stenen kunnen soms met medicatie opgelost worden, maar grotere moeten vaak chirurgisch verwijderd worden. Na de operatie krijgt je hond antibiotica en pijnstillers, en is het belangrijk dat hij genoeg drinkt.

Het juiste dieet is cruciaal

Om nieuwe blaasstenen te voorkomen, moet je hond een speciaal dieet volgen dat arm is aan de mineralen die de stenen vormen. De dierenarts bepaalt het juiste voer na een analyse van de verwijderde stenen.

De prognose voor urinestenen is niet altijd goed

De kans op herstel van je hond na het verwijderen van de blaasstenen hangt sterk af van zijn algemene gezondheidstoestand. Er is een vrij hoog risico dat je hond aan nierfalen overlijdt na de operatie, vooral bij honden waarvan de nierfunctie al beperkt was.

Maar voor anders gezonde honden zijn de kansen dat de ingreep zonder verdere gevolgen blijft meestal vrij goed. Dit vereist wel dat je je strikt houdt aan de voedingsvoorschriften van de dierenarts en dat je regelmatig controles laat uitvoeren.

Het behandelen van honden met blaasstenen is duur

Het behandelen van een hond met blaasstenen kost veel geld. Dit geldt vooral als de stenen zo groot zijn dat ze niet kunnen worden opgelost met de juiste medicatie en chirurgisch verwijderd moeten worden.

In dat geval kunnen de dierenartskosten oplopen tot een hoog bedrag in drie of zelfs vier cijfers. En zelfs als er geen operatie nodig is, kun je verwachten dat je enkele honderden euro’s betaalt voor de behandeling.

Hondenverzekering

Denk je dat je hond blaasstenen heeft? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts! Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel snel oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`