Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Boomer kopen? Dit moet je weten!

boomer kopen

De boomer is in België gekend als een populair schoothondje en dat heeft allemaal te maken met het feit dat het een opgewekt, lief en slim hondje is. Als je een boomer wenst te kopen, raden we je aan om je eerst goed te informeren over het karakter, de verzorging en de aankoopmodaliteiten van deze hondensoort. Onze huisdierenspecialisten vertellen je met plezier alles wat je erover moet weten.

Laten we van start gaan.

Wat kost een boomer?

De aankoopprijs van een boomer met stamboom bij een erkende fokker schommelt zowat rond de €1.250. Daarnaast dien je ook rekening te houden met terugkerende uitgaven voor zijn voeding, een puppycursus in de hondenschool en de dierenarts. Gelukkig is de gemeentelijke belasting voor honden onlangs afgeschaft in België. Ook belangrijk om weten is dat een boomer erfelijk belast is met een aantal aandoeningen en ziekten waardoor de dierenartskosten nogal hoog kunnen uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Een hondenverzekering is komt dan goed van pas.

Waar koop je een boomer puppy?

Wil je een boomer puppy kopen? Doe dit niet zomaar op het internet, maar zoek naar een betrouwbare, door de Belgische overheid erkende hondenfokker. Zo ben je er zeker van dat je boomer puppy gefokt wordt volgens de geldende gezondheids- en welzijnsregels voor honden en getest wordt op erfelijke aandoeningen. Beslis je om toch elders je boomer puppy te kopen, vraag dan aan de houders om je een geldig attest te bezorgen in verband met zijn erfelijke aandoeningen. Zo verhoog je de kans dat je een gezonde boomer puppy koopt.

Hoe oud wordt een boomer?

Hoewel een boomer gemiddeld 12 tot 15 jaar oud kan worden, verschilt de uiteindelijke leeftijd van hond tot hond. Zo heb je boomers die 18 jaar oud kunnen worden, terwijl andere slechts 9 worden.

Wat is het karakter van een boomer?

Boomers hebben doorgaans een opgewekt, zachtaardig en leergierig karakter. Deze hondjes zijn misschien niet zo groot, maar opvallen doen ze wel. Ze worden niet voor niets schoothondjes genoemd: ze vragen immers flink wat aandacht en worden liefst voortdurend geaaid. Boomers passen zich gemakkelijk aan hun omgeving aan, ze zijn gemakkelijk op te voeden, zijn volgzaam en flexibel. Hou je van knuffelen en zoek je geen al te groot hondje om overal mee te nemen, dan ben je het perfecte baasje voor dit hondensoort.

Hoe ziet een boomer eruit?

Boomers zijn geen pure rashonden, maar een kruising van een of meerdere harige honden van klein tot middelgroot formaat. Hun uiterlijk hangt dan ook af van het soort ras dat ze in zich dragen: een Lhasa Apso, Shih Tzu, Maltezer, Bolognezer en/of Bichon Frisé. Het is ook daarom dat boomers in allerlei maten en kleuren kunnen voorkomen, dat hun vachttype kan variëren van kort- tot langharig en dat ze krulharig of ruwharig kunnen zijn. Wat dit hondensoort wel gemeen heeft is zijn lengte en gewicht: een schofthoogte tussen de 25 en 35 centimeter en een gewicht dat schommelt tussen de 4 en de 8 kilo.

Hoe moet ik een boomer verzorgen?

De verzorging van een boomer hangt grotendeels af van zijn vachttype. Langharige hondjes worden best dagelijks geborsteld om klitten te voorkopen. Controleer regelmatig zijn oogjes, ze moeten altijd proper blijven. Zorg ervoor dat er geen haartjes in de ogen hangen zodat ze niet geïrriteerd worden of beschadigd geraken. En omdat boomers een verhoogd risico lopen op gebitsproblemen door de vorming van tandsteen en tandvleesontstekingen, is het belangrijk om zijn tanden van jongs af aan wekelijks te poetsen. Laat hem een drietal keer per dag een ‘toertje rond de blok’ lopen en hij heeft daarmee voldoende beweging.

Aandoeningen en ziektes bij boomers

Hoewel de boomer geen grote hond is, is hij wel sterk te noemen. Toch is een regelmatig bezoek aan de dierenarts nodig, vooral als hij nog een puppy is. Een regelmatige groei- en gebitscontrole zorgen ervoor dat je boomer opgroeit tot een sterke en gezonde volwassen hond.

Helaas zijn bij dit hondensoort heel wat erfelijke ziektes en aandoeningen bekend zoals:

Bij patella luxatie, ook wel een losse knieschijf genoemd, schiet de knieschijf naar de binnen- of buitenkant van de knie. Dit veroorzaakt kreupelheid en belemmert het strekken van de poot. Vaak schiet de knieschijf na enkele stappen weer terug op zijn plaats. Herhaalde episodes van patella luxatie kunnen echter schade en artrose in het kniegewricht veroorzaken. In dat geval is een operatie noodzakelijk. WIl je een boomer kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn bevonden van patella luxatie. Dit vergroot de kans op het aanschaffen van een gezonde hond.

Bij Chiari malformatie (CM) is de schedel te klein voor het hersenvolume, waardoor er een belemmering ontstaat in de stroming van de hersenvloeistof. Dit leidt tot verhoogde druk op de hersenen en het ruggenmerg, wat op zijn beurt holtes in de hersenen en het ruggenmerg veroorzaakt, ook bekend als syringomyelie (SM). Deze aandoening veroorzaakt pijnlijke symptomen en ernstige pijnaanvallen. Wil je een boomer kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn bevonden van CM en SM. Dit vergroot de kans op het aanschaffen van een gezonde boomer.

Malocclusie is een aangeboren afwijking waarbij de boven- en onderkaak niet goed op elkaar aansluiten, resulterend in een over- of onderbeet. Soms prikken de hoektanden in het gehemelte. Door deze afwijkende gebitsstand is er een verhoogde kans op de vorming van tandsteen en tandplak. Malocclusie komt vooral voor bij kleine hondenrassen. Bij het kopen van een boomer is het belangrijk dat de ouderdieren vrij zijn van gebitsafwijkingen. Dit vergroot de kans op het aanschaffen van een gezonde boomer.

Exopthalmos is een aangeboren oogafwijking waarbij de ogen naar buiten uitpuilen. Dit maakt de ogen gevoeliger voor ontstekingen, uitdroging en beschadigingen. In situaties van inspanning, opwinding of stress kan het oog zelfs uit de oogkas komen, wat een oogbolprolaps wordt genoemd. Bij het kopen van een boomer is het belangrijk dat de ouderdieren vrij zijn van exopthalmos. Dit vergroot de kans op het aanschaffen van een gezonde boomer.

Myxomateuze klepdegeneratie (MKD) is de meest voorkomende hartaandoening bij kleine honden. Hierbij verslechtert de hartklep tussen de linkerboezem en de linkerkamer door verdikking en structurele veranderingen. Hierdoor sluit de klep minder goed, waardoor bloed terug het hart instroomt. Het hart zal in omvang toenemen en uiteindelijk zal de hond symptomen ervaren zoals vermoeidheid en vochtophoping in de longen. MKD is een progressieve aandoening en kan niet worden genezen. Wil je een boomer kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn bevonden van MKD. Dit vergroot de kans op het aanschaffen van een gezonde boomer.

Dierenartskosten bij een boomer

Een bezoekje aan de dierenarts kan flink oplopen. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld bedrag geven voor veelvoorkomende behandelingen bij boomers:

  • Chippen: tussen €25 en €55
  • Behandeling oorontsteking: ongeveer tussen €80 en €150
  • Sterilisatie/castratie: voor een reu ongeveer €250 en voor een teef tussen €500 en €600
  • Staaroperatie: ongeveer tussen €900 en €1.500
  • Elleboogoperatie: ongeveer €1.800
  • Heup- of bekkenkantelingoperatie: ongeveer €4.000 per heup


Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Is jouw boomer niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoop oplopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt jouw hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!

`