Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Border collie kopen? Dit moet je weten!

border collie kopen

De border collie is bij ons in België erg geliefd. Niet alleen omdat hij bijzonder slim is, maar ook omdat het een actieve hond is die je goed kunt trainen. Wil je een border collie kopen? Dan is het handig om jezelf eerst goed te informeren voordat je tot aankoop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over het aanschaffen, karakter en verzorgen van dit hondenras.

Laten we beginnen.

Wat kost een border collie?

Voor de aankoop van een border collie betaal je gemiddeld tussen de €900 en de €1.200. Maar dan hebben we het nog niet over andere uitgaven, zoals voor zijn voeding, verzorging bij een dierenarts en een cursus bij de hondenschool. De gemeentelijke hondenbelasting is bij ons in België gelukkig onlangs afgeschaft. Daarnaast heeft de border collie een vergroot risico op sommige erfelijke aandoeningen en de dierenartskosten kunnen hierbij hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Een hondenverzekering komt dan goed van pas.

Waar koop je een border collie pup?

Een border collie puppy kopen doe je best bij een door de overheid erkende hondenfokker. Zo ben je er zeker van dat je border collie puppy gefokt wordt volgens de wettelijke gezondheids- en welzijnsregels. In een erkende kennel wordt je hond getest op erfelijke aandoeningen en ontvang je hiervoor een geldig attest. Wil je toch ergens anders een border collie kopen, aarzel dan niet om aan de houder een attest te vragen in verband met zijn erfelijke aandoeningen. Zo vergroot je de kans dat je een gezonder border collie koopt.

Hoe oud wordt een border collie?

Een border collie kopen doe je niet in een opwelling. Dit hondenras wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud. Houd er dus rekening mee dat je gedurende die hele tijd een extra huisgenoot hebt waar je zorg wil voor dragen.

Wat is het karakter van een border collie?

Een border collie heeft een energiek en hardwerkend karakter. Hij is snel van begrip en behoort daarmee tot de meer intelligente hondenrassen. Bovendien is deze viervoeter bijzonder waakzaam en zal hij zijn baasje fanatiek verdedigen als zijn eigendom. Oorspronkelijk werd de border collie gefokt om schapen of ander vee te drijven. Ze kunnen tot wel 100 km per dag lopen en lijken wel onvermoeibaar. Tijdens het drijven houdt hij de schapen voortdurend in het oog en gedraagt hij zich als een herder. Daarom zijn ze ook zeer wendbaar en reageren ze snel op commando’s. 

Als huisdier kan het soms moeilijk zijn om hem voldoende uit te dagen. Je border collie gewoon naast je fiets laten lopen is echter niet hetzelfde als schapen drijven. Als een border collie niets om handen heeft, gaat hij zich snel vervelen. Dit leidt op termijn tot gedragsproblemen zoals overmatig blaffen, graven of drijven. Ben jij een energiek persoon en zie je het zitten om veel met je viervoetige vriend op te trekken en hem regelmatig te trainen, dan ben je het perfectie baasje voor een border collie.   

Hoe ziet een border collie eruit?

Doorgaans zijn border collies atletisch en proportioneel gebouwd. Zijn sierlijke silhouet is niet bepaald fijn, maar zijn lichaam is matig lang, zijn ribbenkas goed gebogen, diep en tamelijk breed. Zijn brede rug is gespierd. Een gezonde border collie heeft een goed uithoudingsvermogen en maakt krachtige, maar lage sprongen. De ene border collie heeft een korte, de andere een middellange vacht. Meestal is hij zwart en wit van kleur, soms vind je ze ook in andere kleuren(combinaties). Koop echter geen border collie die overwegend wit is want dan is hij niet rasecht. De reuen bereiken een ideale schofthoogte van 53 cm en wegen tussen de 13 en 20 kilo. Met hun 50 cm zijn de teefjes iets kleiner en wegen ze gemiddeld tussen de 13 en 19 kilo.

Hoe moet ik een border collie verzorgen?

De border collie moet af en toe geborsteld worden vooral op plaatsen waar zijn haar iets langer is. Let er dus op dat zijn haren niet samenklitten. Dit komt wel vaker voor rond de oren, onder de oksels en op de poten en de staart. Controleer regelmatig zijn oren op overtollig haar. Mocht er te veel haar rond zijn oren groeien, vraag dan je dierenarts om raad.

Belangrijk om weten als je een border collie wilt kopen is dat dit soort energieke honden veel beweging en training nodig hebben. Je zult dus ’s morgens en ’s avonds voldoende tijd moeten vrijmaken voor een flinke wandeling. Ook binnenshuis is het geen hondje dat de hele dag voor de open haard blijft liggen. Een border collie heeft dus een baasje nodig die hem dagelijks uitdaagt met speurspelletjes en andere oefeningen waarmee hij zijn hersenen kan trainen.

Aandoeningen en ziektes bij border collies

De border collie is een atletische hond. Toch moet je ook met deze harde werker af en toe naar de dierenarts, vooral als hij nog klein is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit hondenras flink wat erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij border collies:

Epilepsie is een verstoring van prikkels in de hersenen. Bij de erfelijke vorm van epilepsie krijgt een border collie meestal de eerste aanval tussen de leeftijd van 6 maanden en 5 jaar. De ernst en frequentie van een epileptische aanval kunnen variëren per hond. In de meeste gevallen kunnen de aanvallen onder controle worden gehouden met medicatie, maar bij ernstige vormen van epilepsie kan euthanasie worden overwogen. Als je een border collie wilt kopen, is het belangrijk dat de ouderdieren geen epilepsie hebben. Op die manier vergroot je de kans dat je een gezonde border collie koopt.

Dit is een erfelijke oogaandoening waarbij het vaatvlies – en soms ook het zenuwweefsel – op de plek waar de oogzenuw aan de achterkant het oog binnenkomt, niet volledig ontwikkeld is. De afwijking is al aanwezig vanaf de geboorte en kan niet erger of minder worden. Als je een border collie wilt kopen, kan CEA worden vastgesteld door middel van een oogonderzoek bij de border collie-pup vanaf 6 weken leeftijd.

Bij primaire lensluxatie laat de ooglens (gedeeltelijk) los door een verzwakking van het weefsel dat normaal gesproken de lens op zijn plaats houdt. Als gevolg van deze loslating verplaatst de lens zich naar voren in het oog, waardoor de afvoer van het oogvocht wordt geblokkeerd. Dit resulteert in een verhoogde druk op de oogbol (glaucoom), wat kan leiden tot blindheid. Als je een border collie wilt kopen, is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn bevonden van PLL. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde border collie koopt.

Dierenartskosten bij een border collie

Een bezoekje aan de dierenarts kan behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. Hoeveel de dierenarts precies kost, hangt af van de behandeling. We kunnen echter wel een gemiddeld kostenplaatje geven voor veelvoorkomende behandelingen bij border collies:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €250 voor een reu en tussen de €500 en €600 voor een teef
  • Elleboogoperatie: ongeveer €1.800
  • Heupoperatie of bekkenkanteling: ongeveer €4.000 per heup

Hondenverzekering

Als je border collie niet verzekerd is en je brengt hem naar de dierenarts, kunnen de kosten flink oplopen, soms zelfs tot duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwacht hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en sta jij niet voor financiële verrassingen. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!

`