Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Epilepsie bij honden: Symptomen, Behandeling & Vergoeding

epilepsie bij honden

Epilepsie bij honden is een probleem dat jammer genoeg vaak voorkomt. Het is een neurologische aandoening die ervoor zorgt dat je hond soms hevige aanvallen heeft, en als baasje is dit erg aangrijpend om mee te maken. Maar hoe herken je epilepsie bij je hond en hoe kan je het voorkomen? En wanneer moet je naar de dierenarts? Geen paniek, onze huisdierspecialisten leggen je alles uit. En goed nieuws: wij vergoeden met onze hondenverzekering (deels) de kosten voor deze aandoening. 

Aan de slag. 

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een neurologische aandoening waarbij aanvallen voorkomen die ontstaan door een plotselinge storing van de prikkeloverdracht in de hersenen. Er bestaan verschillende vormen van epilepsie bij honden, elk met specifieke aanvallen. Ook de oorzaken van epilepsie kunnen verschillen per hond. 

Welke vormen van epilepsie zijn er?

Er zijn twee hoofdvormen van epilepsie bij honden: primaire en secundaire epilepsie. Beide hebben verschillende oorzaken. Maar wat is het verschil tussen primaire en secundaire epilepsie bij honden? 

 • Primaire epilepsie 

Dit is de meest bekende vorm van epilepsie en komt ook vaak voor bij mensen. Bij primaire epilepsie is de oorzaak vaak onbekend. Als de dierenarts geen duidelijke oorzaak kan vinden, zal hij waarschijnlijk primaire epilepsie als diagnose stellen. De aanvallen beginnen bij elke hond op een ander moment, meestal tussen 1 en 6 jaar oud. Het kan zijn dat de eerste aanvallen onopgemerkt blijven. 

 • Secundaire epilepsie 

Bij secundaire epilepsie is er wel een duidelijke oorzaak, zoals een te laag suikergehalte, lever- of nieraandoeningen, hersenproblemen of vergiftiging. Meestal krijgen honden op latere leeftijd last van secundaire epilepsie, maar het kan ook jonge honden overkomen. 

De fasen van een epileptische aanval bij een hond

Het lastige aan epilepsie bij honden is dat de aanvallen sterk kunnen variëren in duur en hevigheid. Een klassieke epileptische aanval verloopt in drie duidelijk herkenbare fasen: 

 • Aura 

De eerste fase, de aura, kan enkele seconden tot dagen duren. Je herkent deze fase doordat je hond aanhankelijker wordt, een vreemde blik in zijn ogen heeft, en zich erg rustig of juist onrustig gedraagt. Het is moeilijk om de aurafase te herkennen omdat de symptomen subtiel zijn en vaak voorkomen wanneer je hond rustig is. 

 • Toeval 

Dit is de fase waarin de eigenlijke aanval plaatsvindt en deze duurt meestal enkele minuten. Als het langer dan tien minuten duurt, moet je direct de dierenarts bellen! Tijdens deze fase zie je duidelijk dat er iets mis is: je hond kan omvallen, zijn bewustzijn verliezen of hevige krampen krijgen. Ook kan er verlies van ontlasting optreden. 

 • Post-ictaal 

Na de aanval komt je hond in de post-ictale fase. Hij kan dan verward zijn en veel drinken. Deze fase kan variëren van enkele seconden tot enkele dagen. 

Symptomen van epilepsie bij honden

Epilepsie is bij honden vaak duidelijk zichtbaar, maar je kunt belangrijke signalen soms missen. Daarom is het belangrijk om de volgende symptomen te kennen: 

 • Je hond wordt erg aanhankelijk 
 • Je hond valt om 
 • Je hond klappertandt 
 • Je hond valt flauw 

Hondenrassen die vaker epilepsie krijgen

Elke hond kan epilepsie krijgen, maar sommige rassen zijn er gevoeliger voor. Hier zijn de rassen die het vaakst epileptische aanvallen krijgen: 

 • Bouvier 
 • Duitse herder 

Wat moet je doen bij een epileptische aanval bij je hond?

Helaas kun je een epileptische aanval bij je hond niet stoppen of voorkomen. Wel is jouw gedrag tijdens zo’n aanval erg belangrijk. De eerste keer dat je hond een aanval krijgt, kan erg schrikken zijn. Deze tips helpen je om tijdens een aanval goed voor je hond te zorgen: 

 • Blijf rustig: Probeer kalm te blijven en observeer wat er gebeurt. 
 • Maak de omgeving veilig: Verwijder meubels en andere obstakels zodat je hond zich niet kan bezeren. 
 • Noteer de aanval: Schrijf op hoe lang de aanval duurt en welke symptomen je ziet. 
 • Probeer het filmen: Als het mogelijk is, film de aanval en houd een dagboek bij van aanvallen, inclusief wat hij 24 uur vooraf heeft gegeten en gedaan. 
 • Geen aanraking of medicatie: Probeer je hond tijdens een aanval niet te kalmeren door te aaien of vast te houden en geef geen medicatie zonder overleg met een dierenarts. 
 • Bel de dierenarts: Als de aanval langer dan 10 minuten duurt, bel dan onmiddellijk je dierenarts! 
 • Na de eerste aanval: Maak de volgende dag een afspraak met je dierenarts om je hond te laten onderzoeken. 
 • Bij bekende epilepsie: Als je hond al bekend is met epilepsie en meerdere aanvallen achter elkaar krijgt, volg dan het medicatieplan van je dierenarts op. 

Hoe kun je epilepsie bij je hond voorkomen?

Je kunt epilepsie bij honden niet echt voorkomen. Wel zijn er enkele dingen die je als baasje kunt doen om de kans op een epileptische aanval zo klein mogelijk te maken: 

 • Zorg voor voldoende rust, want stress kan de kans op een aanval verhogen. 
 • Handhaaf een vaste dagelijkse routine. 
 • Vermijd zoveel mogelijk onverwachte gebeurtenissen. 
 • Bescherm je hond tegen fel licht en harde geluiden. 

Diagnostiek van epilepsie bij honden

Als je hond voor het eerst een aanval krijgt, is het belangrijk om de volgende dag een afspraak bij de dierenarts te maken. De dierenarts zal:

 1. Lichamelijk onderzoek uitvoeren
  Eerst zal de dierenarts een grondig lichamelijk onderzoek bij je hond uitvoeren.

  Dierenartskosten: ongeveer €35 tot €60 – bij een specialist ongeveer €75

 2. Bloedonderzoek
  Vervolgens doet de dierenarts een bloedonderzoek naar de meest voorkomende oorzaken van (secundaire) epilepsie.

  Dierenartskosten: ongeveer €225

 3. CT-scan
  Als het bloedonderzoek niets aan het licht brengt, kan de dierenarts overwegen om een CT-scan van de hersenen te doen om een (zeldzame) hersentumor uit te sluiten.

  Dierenartskosten: ongeveer €800 tot €1.100 – bij een spoedkliniek tussen de €1.100 en €1.500

 4. Diagnose primaire epilepsie
  Als er geen afwijkingen worden gevonden, stelt de dierenarts meestal de diagnose primaire epilepsie.

Behandeling van epilepsie bij honden

Epilepsie bij honden wordt behandeld met medicijnen. Er wordt echter niet direct na één aanval met medicatie begonnen. Het is beter om eerst te observeren hoe vaak de aanvallen voorkomen. Als je hond maar zelden een aanval heeft, is een behandeling misschien niet nodig.

Als de epileptische aanvallen ongeveer eens per twee of drie maanden voorkomen, kan de dierenarts besluiten om medicatie voor te schrijven. De keuze van het medicijn kan variëren:

 • Phenobarbital
  Dit is vaak het eerste medicijn dat wordt voorgeschreven. Het helpt de frequentie en ernst van de aanvallen te verminderen. In het begin kan je hond hier wat suf van zijn en meer drinken dan normaal.

  Dierenartskosten: ongeveer €62 per maand

 • Pexion
  Als phenobarbital niet effectief genoeg is of zijn effect verliest, kan er worden overgestapt op pexion. Dit medicijn werkt op een vergelijkbare manier maar kan effectiever zijn waar phenobarbital tekortschiet.

  Dierenartskosten: ongeveer €130 per maand

 • Diazepam
  Bij een langdurige aanval kan diazepam worden geïnjecteerd om je hond te helpen de aanval te doorbreken.

  Dierenartskosten: ongeveer €11,50 per toediening

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht of onze polisvoorwaarden.

*Bovenstaande prijzen m.b.t. medicatie zijn berekend op basis van een hond die 20KG weegt

Worden de behandelkosten voor epilepsie bij honden vergoed?

Als je hond symptomen van epilepsie vertoont, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Helaas kan dit behoorlijk oplopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. Met een verzekering van Figo ben je gedekt voor onverwachte dierenartskosten, inclusief de kosten voor de behandeling van epilepsie bij honden. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij nodig heeft en sta je zelf niet voor financiële verrassingen. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering! 

`