Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Golden retriever kopen? Dit moet je weten!

golden retriever kopen

De golden retriever is een geliefde hond in België, vooral bij gezinnen. En dat is niet verwonderlijk. Een golden retriever is vrolijk, vriendelijk en gaat goed om met kinderen. Overweeg je om een golden retriever te kopen? Dan is het verstandig om jezelf eerst goed te informeren. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles wat je moet weten over de aanschaf, karakter en verzorging van dit hondenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een golden retriever?

De aanschafprijs van een golden retriever met stamboom ligt rond de €1.000. Maar dat is alleen de aankoopprijs. Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor voeding, een puppycursus, hondenbelasting en dierenartskosten. Golden retrievers hebben een verhoogd risico op bepaalde erfelijke aandoeningen, waardoor de dierenartskosten soms kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Een hondenverzekering kan dan uitkomst bieden.

Waar koop je een golden retriever pup?

Als je een golden retriever pup wilt kopen, doe dit dan via een erkende rasvereniging. Deze pups worden gefokt volgens de reglementen van de vereniging. Bovendien worden ze getest op erfelijke aandoeningen en zijn er welzijnsvoorschriften van toepassing. Wil je elders een golden retriever kopen? Vraag dan naar de testresultaten van de ouders met betrekking tot erfelijke aandoeningen. Zo vergroot je de kans op de aanschaf van een gezonde golden retriever pup.

Hoe oud wordt een golden retriever?

Een golden retriever heeft een levensverwachting van ongeveer 10 tot 12 jaar.

Wat is het karakter van een golden retriever?

Een golden retriever staat bekend om zijn zachtaardige, vrolijke en sociale karakter. Van nature is hij een jachthond die dol is op beweging. Niets maakt een golden retriever gelukkiger dan rollen in de modder en plonsen in het water. Daarnaast is hij een echte gezinshond die graag overal mee naartoe gaat en zijn baasje op alle mogelijke manieren bijstaat. Het perfecte baasje voor een golden retriever is dan ook iemand die graag dagelijks lange wandelingen met zijn hond maakt.

Hoe ziet een golden retriever eruit?

Een golden retriever heeft een stevig lichaam. Het hoofd is vrij breed en de oren hangen naar beneden. De rug is recht en de staart wordt op rughoogte gedragen. De vacht is vlak of golvend, dicht en waterbestendig. Maar waar dit hondenras echt om bekend staat, zijn de prachtige kleuren van de vacht: van crèmekleurig tot goud. Let wel op: rood en mahoniekleur zijn niet toegestaan. Zo’n golden retriever moet je dus niet kopen!

De schofthoogte van een reu varieert tussen de 56 en 61 centimeter, terwijl die van een teefje ligt tussen de 51 en 56 centimeter. Het gewicht van dit hondenras hoort tussen de 27 en 34 kilo te liggen.

Hoe moet ik een golden retriever verzorgen?

De verzorging van een golden retriever vergt enige inspanning, met name wat betreft de vacht. Hierin blijft gemakkelijk zand en vuil hangen. Het is daarom belangrijk om de vacht regelmatig te verzorgen, vooral op plaatsen waar het haar langer is, zoals de poten, staart en hals. Verwijder ook te veel haar in en rond de gehoorgang om aandoeningen te voorkomen. Heeft je hond gezwommen in vies water? Spoel hem dan af of was hem met speciale hondenshampoo.

Golden retrievers zijn echte lekkerbekken, en soms zelfs een beetje te veel. Dit ras heeft namelijk aanleg om overgewicht te ontwikkelen. Let dus goed op het gewicht en beperk de hoeveelheid snoepjes. Verder heeft een golden retriever dagelijks 40 tot 60 minuten beweging nodig.

Aandoeningen en ziektes bij golden retrievers

Hoewel de golden retriever over het algemeen een sterk ras is, is regelmatig bezoek aan de dierenarts noodzakelijk, vooral tijdens de puppyfase. Denk hierbij aan het laten chippen en aan groei- en gebitscontroles.

Helaas komen er bij dit ras redelijk wat erfelijke aandoeningen voor. Dit zijn enkele veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij golden retrievers:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de golden retriever. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom, wat leidt tot pijn bij beweging van het heupgewricht. Wil je een golden retriever kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op heupdysplasie en vrij bevonden zijn. Op die manier vergroot je de kans op het kopen van een gezonde golden retriever.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van het ellebooggewricht. Dit leidt tot schade en vaak ook artrose in het ellebooggewricht. Hierdoor krijgt je hond pijn bij beweging en zal hij uiteindelijk kreupel gaan lopen. Wil je een golden retriever kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op elleboogdysplasie en vrij bevonden zijn. Op die manier vergroot je de kans op het kopen van een gezonde golden retriever.

Een mastocytoom is een kwaadaardige huidtumor die vaak voorkomt bij golden retrievers. Deze tumoren groeien doorgaans op of onder de huid en hebben de neiging om snel uit te zaaien naar nabijgelegen lymfeklieren, de milt of lever. Het is van groot belang dat een mastocytoom zo snel mogelijk chirurgisch wordt verwijderd om mogelijke uitzaaiingen te voorkomen. Golden retrievers hebben een verhoogde gevoeligheid voor het ontwikkelen van mastocytomen.

Atopie is een chronische huidaandoening die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid of allergie voor bepaalde stoffen in de omgeving. De allergische reactie uit zich voornamelijk in intense jeuk aan de kop, poten, liezen en oren. Door het krabben en bijten kunnen ernstige huidproblemen ontstaan. Helaas is atopie niet te genezen. Wil je een golden retriever kopen? Dan is het belangrijk dat de ouders getest zijn op staar en vrij bevonden zijn van deze aandoening.

Dierenartskosten bij een golden retriever

Dierenartskosten bij een golden retriever kunnen behoorlijk oplopen. De exacte kosten zijn afhankelijk van de behandeling die nodig is. We kunnen echter wel een gemiddeld bedrag geven voor veelvoorkomende behandelingen bij golden retrievers:

  • Chippen: tussen €25 en €55
  • Behandeling oorontsteking: ongeveer tussen €80 en €150
  • Sterilisatie/castratie: voor een reu ongeveer €250 en voor een teef tussen €500 en €600
  • Staaroperatie: ongeveer tussen €900 en €1.500
  • Elleboogoperatie: ongeveer €1.800
  • Heup- of bekkenkantelingoperatie: ongeveer €4.000 per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Als je golden retriever niet verzekerd is en je moet een bezoek aan de dierenarts brengen, dan kunnen de kosten in sommige gevallen oplopen tot duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij verdient en wordt jij beschermd tegen financiële lasten. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering

`