Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Labrador retriever kopen? Dit moet je weten!

labrador retriever kopen

De labrador retriever is in België het meest geliefde hondenras. Wij weten precies waarom: een labrador retriever is een vriendelijke, enthousiaste en vooral gehoorzame hond. Wil je graag een labrador retriever aanschaffen? Dan is het verstandig om jezelf goed te informeren.  Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, het karakter en de verzorging van dit ras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een labrador retriever?

De prijs van een labrador retriever met stamboom varieert tussen de €1.000 en €1.200, maar dit betreft enkel de aanschaf. Verder dien je ook rekening te houden met kosten voor voeding, een puppycursus, hondenbelasting en dierenartskosten. Bovendien heeft de labrador retriever een verhoogd risico op bepaalde erfelijke aandoeningen, wat kan leiden tot hoge dierenartskosten, soms zelfs tot enkele duizenden euro’s. In dit geval kan een hondenverzekering uitkomst bieden.

Waar koop je een labrador puppy?

Als je een labrador puppy wilt kopen, doe dit dan via een rasvereniging. Deze puppy’s worden gefokt volgens de fokreglementen van de vereniging. Ook worden de puppy’s hier getest op erfelijke aandoeningen en worden er welzijnsregels gehanteerd. Indien je elders een labrador puppy wilt kopen, vraag dan naar de testresultaten van de ouders met betrekking tot erfelijke aandoeningen. Hierdoor vergroot je de kans dat je een gezonde labrador puppy koopt.

Hoe oud wordt een labrador retriever?

Een labrador retriever wordt ongeveer tussen de 11 en 12 jaar oud.

Wat is het karakter van een labrador retriever?

Een labrador retriever heeft een vriendelijk, actief en gehoorzaam karakter. Het is een gezelschapshond die goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren, zowel honden als katten. Kortom, een ideale gezinshond. Daarnaast heeft een labrador voldoende beweging en aandacht nodig, vooral als hij nog jong is. Dit ras komt het beste tot zijn recht bij een baasje dat tijd heeft om met de hond te wandelen en hem uitdagingen kan bieden. Ontbreekt het hieraan? Dan kunnen er gedragsproblemen ontstaan.

Hoe ziet een labrador retriever eruit?

Een labrador retriever is middelgroot, krachtig en atletisch gebouwd. Van oorsprong is dit ras een jachthond, vandaar dat het lichaam goed in balans is. Ze hebben hangende oren en een dikke staart. De vacht is kort en komt voor in de bekende kleuren geelgoud tot donkerbruin.

De ideale schofthoogte is 56 tot 57 centimeter voor reuen en 54 tot 56 centimeter voor teven. Het gemiddelde gewicht van deze viervoeter varieert tussen de 29 en 35 kilo. Het baasje moet dus voldoende armkracht hebben tijdens het uitlaten. Maar dat komt vast wel goed, nietwaar?

Hoe moet ik een labrador retriever verzorgen?

De verzorging van een labrador retriever vergt niet veel inspanning. Wat betreft vachtverzorging is het wekelijks borstelen voldoende, en af en toe kun je met een vochtige doek wat vuil verwijderen. Tijdens de ruiperiode moet je hem echter helpen om van zijn oude haren af te komen, dit kan met een rubberen borstel. Labrador retrievers houden van zwemmen, dus mocht hij in vies of stinkend water plonzen, dan is het raadzaam hem te douchen met speciale hondenshampoo. Let hierbij goed op zijn oren, want vocht hierin kan ontstekingen veroorzaken.

Aandoeningen en ziektes bij labrador retrievers

Hoewel de labrador retriever een sterk ras is, is een bezoek aan de dierenarts onvermijdelijk, met name in het geval van een puppy. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een microchip, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn er 54 erfelijke aandoeningen bekend bij dit ras. Hier volgen de vijf meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij labradors:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de labrador retriever. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom, wat leidt tot pijn bij beweging van het heupgewricht. Wil je een labrador retriever kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op heupdysplasie en vrij bevonden zijn. Op die manier vergroot je de kans op het kopen van een gezonde labradoodle.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van het ellebooggewricht. Dit leidt tot schade en vaak ook artrose in het ellebooggewricht. Hierdoor krijgt je hond pijn bij beweging en zal hij uiteindelijk kreupel gaan lopen. Wil je een labrador retriever kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op elleboogdysplasie en vrij bevonden zijn. Op die manier vergroot je de kans op het kopen van een gezonde labrador.

Oorontsteking komt vaak voor bij honden met hangende oren of veel haar in de gehoorgang. Ook labrador retrievers die veel zwemmen hebben een grotere kans op oorontsteking. Vaak is er een onderliggende oorzaak, zoals allergie, schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking in het oor veroorzaakt meestal jeuk en pijn, dus behandeling is noodzakelijk.

Atopie is een chronische huidaandoening die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid of allergie voor bepaalde stoffen in de omgeving. De allergische reactie uit zich voornamelijk in intense jeuk aan de kop, poten, liezen en oren. Door het krabben en bijten kunnen ernstige huidproblemen ontstaan. Helaas is atopie niet te genezen. Wil je een labrador retriever kopen? Dan is het belangrijk dat de ouders getest zijn op staar en vrij bevonden zijn van deze aandoening.

Staar is een vertroebeling van de ooglens die vaak voorkomt bij oudere honden. Je herkent het aan een blauwwitte waas over het oog. Hierdoor neemt het zicht van je labrador retriever af.

Dierenartskosten bij een labrador retriever

Een bezoekje aan de dierenarts kan flink oplopen. Wat een dierenarts precies kost, hangt af van de behandeling. We kunnen echter wel een gemiddeld bedrag geven voor veelvoorkomende behandelingen bij labrador retrievers:

  • Chippen: tussen €25 en €55
  • Behandeling oorontsteking: ongeveer tussen €80 en €150
  • Sterilisatie/castratie: voor een reu ongeveer €250 en voor een teef tussen €500 en €600
  • Staaroperatie: ongeveer tussen €900 en €1.500
  • Elleboogoperatie: ongeveer €1.800
  • Heup- of bekkenkantelingoperatie: ongeveer €4.000 per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Indien je labrador retriever niet verzekerd is en je brengt een bezoekje aan de dierenarts, kunnen de kosten flink oplopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je gedekt voor onverwachte hoge medische kosten. Op die manier krijgt je hond de zorg die hij verdient en sta jij niet voor financiële verrassingen. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!

`