Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Diarree hond: Oorzaken, Behandeling en Preventie

diarree hond

Het is altijd even verschieten: je merkt dat je hond diarree heeft. Hoewel een keertje diarree bij je hond geen groot probleem hoeft te zijn, kan het wel een teken zijn van iets serieuzer. Maar wat nu? En hoe kan dit voorkomen of behandeld worden? Geen paniek, onze huisdierspecialisten leggen je hier alles uit. 

Laten we van start gaan. 

Waarom heeft mijn hond diarree?

Je hond kan om verschillende redenen last hebben van diarree: een plotselinge verandering in zijn voeding, stress door aanpassingen in zijn omgeving, het opeten van vuilnis of bedorven voedsel, slechte kwaliteit van voer, of simpelweg te gulzig eten. Helaas kan diarree ook duiden op een onderliggend gezondheidsprobleem. Belangrijk is om te weten of de diarree plots optreedt en vlug voorbijgaat, of eerder lang aansleept. Dit onderscheid helpt ons de ernst in te schatten en de oorzaak van de diarree te achterhalen. 

Acute vs. chronische diarree

 • Acute diarree (max. 7 dagen) 

Acute diarree is vaak het resultaat van iets verkeerds eten of stress en is meestal van korte duur. 

 • Chronische diarree (langer dan 10 dagen) 

Chronische diarree kan duiden op een ernstiger gezondheidsprobleem en vereist aandacht van een dierenarts. 

Diarree hond: oorzaken en aandoeningen

Je hond kan om verschillende redenen diarree hebben. Belangrijk is om te weten of het om acute of chronische diarree gaat. We zetten de mogelijke oorzaken en aandoeningen voor je op een rijtje. 

Acute diarree: oorzaken en ziektes

 • Buikvirus 

Een buikvirus, vergelijkbaar met de buikgriep bij mensen, kan acute diarree veroorzaken. Meestal gaat deze binnen een paar dagen vanzelf over. 

 • Voedselvergiftiging 

Als een hond iets eet dat bedorven is, zoals giftig voedsel van de straat, kan dit leiden tot acute diarree door voedselvergiftiging. 

Chronische diarree: oorzaken en ziektes

 • Wormen 

Wormen kunnen in eerste instantie acute diarree veroorzaken, maar bij aanhoudende infectie kan dit overgaan in chronische diarree. 

 • Giardia 

Deze darmparasiet kan langdurige diarree veroorzaken. Hoewel de symptomen tijdelijk kunnen verbeteren, komen ze vaak terug, wat wijst op een chronisch probleem. 

 • Voedselallergie 

Diarree veroorzaakt door een allergie voor bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten in kippen- of rundvlees, kan chronisch worden als het dieet van de hond niet wordt aangepast. 

 • Irritable Bowel Disease (IBD)  

Een auto-immuunziekte van de darm die langdurige ontstekingen en symptomen veroorzaakt, waaronder chronische diarree. 

 • Tumor 

Tumoren in de darmen of andere organen kunnen chronische diarree veroorzaken door voortdurende verstoring van de normale darmfunctie. 

Wat te doen als je hond diarree heeft?

Er is geen gouden tip voor een hond met diarree, maar je kunt wel een aantal dingen doen om het risico hierop te verkleinen: 

 • Geleidelijke voedingsveranderingen 

Verander het dieet van je hond geleidelijk over minstens een week. 

 • Kwaliteitsvoer 

Kies voor kwalitatief hoogwaardig hondenvoer dat past bij de leeftijd, het ras, en de gezondheid van je hond. Lees altijd de ingrediëntenlijst om te zorgen dat het voer geschikt is. 

 • Beperk stress 

Probeer veranderingen in de omgeving of routine van je hond zo rustig mogelijk te introduceren. 

 • Regelmatige ontworming 

Het is aangeraden je hond elke drie maanden te ontwormen. 

 • Vaccinaties 

Bescherm je hond tegen ziektes die diarree kunnen veroorzaken met de nodige inentingen. 

 • Regelmatige dierenartsbezoeken 

Voor gezondheidscontroles en vroegtijdige detectie van aandoeningen die diarree kunnen veroorzaken. 

Hond diarree: mogelijke behandelingen

Als je hond ernstige diarree heeft of als er andere symptomen bij komen kijken zoals overgeven, is een bezoek aan de dierenarts aanbevolen. Afhankelijk van de diagnose en de ernst van de situatie, kan de dierenarts verschillende behandelingen voorstellen: 

 • Medicatie 

Er kan ondersteunende medicatie worden voorgeschreven om de symptomen van diarree te verlichten. Bij een onderliggende ziekte zal ook deze specifiek behandeld moeten worden. 

Dierenartskosten: bijvoorbeeld een auto-immuunziekte, dan ongeveer €500 euro per jaar. 

 • Opname 

In ernstige gevallen, zoals bij hevige uitdroging of bij bepaalde ziektes zoals pancreatitis, kan opname in de kliniek nodig zijn zodat je hond de nodige zorg en infuustherapie kan krijgen. 

Dierenartskosten: ongeveer €1.500    

 • Chirurgie 

In zeldzame gevallen, zoals bij obstructies door een vreemd voorwerp of bij sommige tumoren, kan chirurgie noodzakelijk zijn. 

Dierenartskosten: ongeveer tussen de €150 tot €3.000 

Hondenverzekering

Maak je je zorgen omdat je hond diarree heeft? Het is belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan. Zo’n bezoek kan oplopen in de kosten, soms wel tot duizenden euro’s. Een hondenverzekering vergoedt onverwachte dierenartskosten, zodat je hond de nodige zorg krijgt en jij niet voor financiële verrassingen komt te staan. Meer informatie? Bekijk onze hondenverzekering! 

`