Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Hond die overgeeft: Oorzaken, Behandelingen en Preventie

hond die overgeeft

Het is nooit prettig om te zien: een hond die overgeeft. Hoewel een hond die overgeeft niet altijd een teken van ernstige problemen is, kan het wel wijzen op iets onderliggends. Maar wat veroorzaakt het overgeven bij je hond? En hoe kan je dit voorkomen of behandelen? Geen paniek, onze deskundigen in huisdierverzorging delen hun kennis met je.  

We gaan van start.

Waarom geeft mijn hond over?

Een hond die overgeeft kan dit regelmatig doen, wat inhoudt dat ze hun voedsel en/of vocht uitspugen. Dit lijkt op regurgitatie, waarbij het voedsel of vocht wordt opgegeven voordat het de maag bereikt, vaak kort na het nuttigen ervan. Het is cruciaal om onderscheid te maken tussen acuut overgeven (plotseling) en chronisch overgeven (langdurig), omdat de oorzaken en de behandelingen meestal verschillen.  

Hond die overgeeft: mogelijke oorzaken

Elke hond is anders, dus ook de jouwe. Helaas betekent dit dat de mogelijke oorzaken van een hond die overgeeft ook breed kunnen variëren. Vaak is het onschuldig, maar soms kan het wijzen op een ernstige aandoening. Je hond die overgeeft kan door verschillende dingen veroorzaakt worden: 

 • Verandering in voeding 

Een hond die overgeeft, doet dit soms als hij voer eet dat hij niet gewend is. Dit kan gebeuren als hij een nieuw snackje probeert of plots overstapt op ander voer. 

 • Schrokken  

Een hond die overgeeft, kan dit doen omdat hij zijn eten te gulzig en in grote brokken naar binnen werkt, wat leidt tot snel overgeven. Dit zijn vaak onverteerde brokken, direct na de maaltijd. 

 • Stress 

Een hond die overgeeft vanwege stress, ervaart dit omdat stress ook de maag kan beïnvloeden. In stressvolle situaties kan dit leiden tot overgeven, zoals tijdens een autorit of bezoek aan de dierenarts. 

 • Misselijkheid  

Een hond die overgeeft door misselijkheid, heeft vaak een onderliggende ziekte. Hieronder bespreken we welke ziektes vaak voorkomen.  

Hond die overgeeft: mogelijke aandoeningen en ziektes

Een hond die overgeeft, kan dit doen door verschillende aandoeningen en ziektes. Het is belangrijk om alert te zijn op de symptomen. Een hond die overgeeft, kan dit doen om de volgende redenen: 

 • Buikvirus  

Een gangbare oorzaak van plotseling overgeven bij een hond is een virusinfectie, vergelijkbaar met buikgriep bij mensen. Meestal stopt een hond die overgeeft vanzelf weer. 

 • Vergiftiging 

Een hond die overgeeft kan dit doen omdat hij iets verkeerds heeft gegeten, zoals bedorven voedsel of giftige stoffen zoals chocolade. 

 • Darmparasieten 

Een hond die braakt, kan dit doen vanwege darmparasieten, zoals wormen of Giardia, wat vaak gepaard gaat met diarree. 

 • Voedselallergie 

Een hond die overgeeft door een voedselallergie, reageert meestal op eiwitten in de voeding, zoals in kippen- of rundvlees. 

 • Irritable Bowel Disease 

IBD, een auto-immuunziekte van de darm, kan ook leiden tot een hond die overgeeft. Bij een auto-immuunziekte komt de ontsteking van binnenuit het lichaam zelf, wat vaak langdurige of terugkerende klachten geeft. 

 • Vreemd voorwerp ingeslikt 

Een hond die overgeeft omdat hij een vreemd voorwerp ingeslikt, zoals een speeltje of een elastiekje, kan ernstig ziek worden als dit een verstopping veroorzaakt. 

 • Pancreatitis 

Pancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier, kan ook een hond die overgeeft veroorzaken. Deze honden zijn vaak ernstig ziek en braken veel. 

 • Nierfalen 

Nierfalen kan leiden tot een hond die overgeeft, doordat afvalstoffen zich ophopen in het bloed en misselijkheid veroorzaken. 

 • Leverziekte 

Ontstekingen aan de lever kunnen ook een hond die overgeeft veroorzaken door misselijkheid en braken. 

 • Vestibulair syndroom 

Het vestibulair syndroom, een aandoening aan het evenwichtsorgaan, kan een hond die overgeeft veroorzaken doordat honden zich continu zeeziek voelen. 

 • Tumor 

Een tumor in het maag-darmkanaal of andere organen kan ook een hond die overgeeft veroorzaken.  

Hond die overgeeft: voorkomen

Hoewel niet alle oorzaken van een hond die overgeeft te voorkomen zijn, is voorkomen beter dan genezen. Hier enkele tips: 

 • Voeding 

Het geven van lichtverteerbare voeding kan helpen als je hond regelmatig overgeeft. Het beste is om je hond twee tot drie keer per dag zijn eten te geven, op vaste tijdstippen. 

 • Ontwormen 

Regelmatig ontwormen kan helpen om worminfecties, een oorzaak van een hond die overgeeft, te voorkomen. Het advies is om dit eens in de drie maanden te doen, vooral als je hond veel buiten is. 

 • Stressmanagement 

Als stress een oorzaak is van een hond die overgeeft, kan het helpen om stress verminderende maatregelen te nemen, zoals het gebruik van een feromonenhalsband of kalmerende supplementen. 

Hond die overgeeft: mogelijke behandelingen

Als je hond regelmatig overgeeft, is het raadzaam om een bezoek aan de dierenarts te brengen. Deze kan medicatie geven om het overgeven te stoppen en zo nodig verder onderzoek doen naar de oorzaak. 

 • Medicatie 

Vaak wordt er medicatie tegen het overgeven voorgeschreven. Afhankelijk van de oorzaak kan verdere behandeling noodzakelijk zijn.  

Dierenartskosten: €200 (bijvoorbeeld bij vergiftiging) 

 • Operatie 

 Als een hond die overgeeft dit doet vanwege een verstopping door een ingeslikt vreemd voorwerp, kan een operatie nodig zijn. 

Dierenartskosten: €1.500 

Opname 

Soms is opname met infuustherapie de beste optie voor een hond die overgeeft, bijvoorbeeld bij ernstige ontstekingen. 

Dierenartskosten: €1.500 

Hondenverzekering

Maak je je zorgen over een hond die overgeeft? Het is belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan. Zo’n bezoek kan duur uitvallen, soms wel duizenden euro’s. Een hondenverzekering dekt onverwachte dierenartskosten, zodat je hond de nodige zorg krijgt en jij niet voor financiële verrassingen komt te staan. Meer informatie? Bekijk onze hondenverzekering! 

`