Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Franse bulldog kopen? Dit moet je weten!

franse bulldog kopen

De Franse bulldog is een geliefde hond in België. En terecht! Het is een vrolijke en speelse hond die veel gezelligheid met zich meebrengt. Wil je een Franse bulldog kopen? Dan is het verstandig om jezelf goed te informeren voordat je tot aanschaf overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles wat je moet weten over de aanschaf, het karakter en de verzorging van dit hondenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een Franse bulldog?

Een Franse bulldog met stamboom kost gemiddeld rond de €1.750. Dit betreft echter alleen de aankoopprijs. Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan onder andere voeding, een puppycursus, hondenbelasting en dierenartskosten. Bovendien heeft de Franse bulldog een verhoogd risico op bepaalde erfelijke aandoeningen, waardoor de dierenartskosten soms kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Een hondenverzekering komt dan goed van pas.

Hoe oud kan een Franse bulldog worden?

Een Franse bulldog heeft een levensverwachting van ongeveer 10 tot 14 jaar.

Wat is het karakter van een Franse bulldog?

Het karakter van een Franse bulldog kenmerkt zich door speelsheid, vrolijkheid en gevoeligheid. Dit ras kan echter slecht tegen harde stemgeluiden, maar dit mag je er niet van weerhouden om hem te corrigeren wanneer dat nodig is. Met zijn onschuldige gezicht kan een Franse bulldog namelijk al snel de baas in huis worden als hij geen tegenwicht krijgt. Verder vindt dit hondenras het prettig om in gezelschap van mensen te zijn, vooral van zijn baasje. Het is een echte gezelschapshond die niet graag alleen is. Het ideale baasje voor een Franse bulldog is dan ook iemand die veel tijd met zijn hond kan doorbrengen.

Hoe ziet een Franse bulldog eruit?

Een Franse bulldog heeft een gespierde en stevige bouw, een korte en brede rug, en korte maar stevige poten. De voorpoten staan op een kenmerkende manier wat uit elkaar en zijn korter dan de achterpoten. En natuurlijk is zijn hoofd ook stevig. Let wel op dat de neus niet te kort mag zijn, omdat dit gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De vacht van dit ras is kort en kan voorkomen in drie kleurvariëteiten: bont, gestroomd en fawn. Franse bulldogs hebben een schofthoogte tussen de 25 en 35 centimeter en wegen tussen de 9 en 14 kilo.

Hoe moet ik een Franse bulldog verzorgen?

De verzorging van een Franse bulldog is over het algemeen niet intensief, maar er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Dit ras kan slecht tegen hitte en kou, vooral hitte kan problematisch zijn. Vanwege zijn korte snuit heeft de Franse bulldog een verhoogd risico op ademhalingsproblemen en het afkoelen door middel van hijgen is moeilijker. Vermijd felle zon, neem hem niet mee op strandvakanties en beperk in de zomer intensieve activiteiten tot de koelere ochtend- en avonduren.

Daarnaast is het belangrijk om de plooien op het hoofd schoon te houden, omdat zich daar bacteriën kunnen ophopen. Controleer regelmatig de oren en ogen op vuil, aangezien dit ontstekingen kan veroorzaken. Het gebit van de Franse bulldog moet ook regelmatig worden gecontroleerd en de nagels moeten op de juiste lengte worden gehouden.

Aandoeningen en ziektes bij Franse bulldogs

Hoewel de Franse bulldog over het algemeen een sterke hond is, is het af en toe noodzakelijk om de dierenarts te bezoeken, vooral tijdens de puppyfase. Dit omvat onder andere het laten chippen en regelmatige controles van de groei en het gebit.

Helaas zijn er bij dit ras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Enkele veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij Franse bulldogs zijn:

Brachycephaal Obstructief Syndroom (BOS) is een aandoening waarbij de voorste luchtwegen van een hond, gedeeltelijk of volledig, geblokkeerd zijn. Dit wordt veroorzaakt door een abnormale vorm van de schedel en komt vaak voor bij honden met een platte snuit, zoals de Franse bulldog. Honden met BOS ervaren ademhalingsproblemen, en soms ook problemen met eten en slapen. Ze hebben moeite met warmte en inspanning. Als je een gezonde Franse bulldog wilt kopen, is het belangrijk om goed te controleren of de ouderdieren getest zijn en vrij zijn bevonden van BOS. Let ook zelf op de volgende punten:

  • Hoe korter de nek, hoe groter de kans op BOS.
  • Hoe breder de kop, hoe groter de kans op BOS.
  • Hoe nauwer de neusgaten en neusholte, hoe groter de kans op BOS.
  • Hoe korter de neus in verhouding tot de rest van de kop, hoe groter de kans op BOS.
  • Als de ouderdieren snurken of piepende geluiden maken tijdens rust of inspanning, is de kans op BOS groter.

Atopie is een chronische huidaandoening die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid of allergie voor stoffen in de omgeving. Deze allergische reactie uit zich voornamelijk in ernstige jeuk aan de kop, poten, liezen en oren. Door het krabben en bijten kan de hond ernstige huidproblemen ontwikkelen. Helaas is atopie niet te genezen. Wil je een Franse bulldog kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren vrij zijn van atopie. Dit vergroot de kans op het krijgen van een gezonde hond zonder deze aandoening.

Hemivertebrae is een aandoening waarbij de wervels in de rug een afwijkende driehoekige vorm hebben. Dit hoeft niet altijd problemen te veroorzaken, maar bij ernstige afwijkingen kan er druk op het ruggenmerg ontstaan, waardoor zenuwen bekneld kunnen raken. Dit kan leiden tot rugpijn, moeite met opstaan en een kromme houding bij de hond. Deze aandoening komt vaker voor bij honden met een gekrulde staart. Hemivertebrae is een aangeboren afwijking die het gevolg kan zijn van de gewenste uiterlijke kenmerken van bepaalde rassen. Wil je een Franse bulldog kopen? is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn bevonden van hemivertebrae. Op die manier vergroot je de kans om een gezonde Franse bulldog aan te schaffen.

Een hernia in de wervelkolom kan in de nek, het midden van de rug en de onderrug voorkomen. Bij een hernia puilt in de wervelkolom de tussenwervelschijf uit. In de tussenwervelschijf zit een zachte substantie die daardoor kan gaan lekken. De lekkage zorgt voor druk op de zenuwen in de wervelkolom, waardoor deze geprikkeld raken. Dit veroorzaakt pijn op de plek van de hernia waardoor de hond mank gaat lopen en moeite kan hebben met hurken om te poepen. Erfelijke aanleg, zoals de bouw van de Franse bulldog, kan een rol spelen bij de kans op het ontwikkelen van een hernia. 

Dierenartskosten bij een Franse bulldog

Een bezoekje aan de dierenarts kan qua kosten hoog oplopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. De kostprijs van een dierenartsbezoek hangt af van de behandeling en de praktijk. We kunnen je echter een gemiddeld prijskaartje geven voor veelvoorkomende behandelingen bij Franse bulldogs:

  • Behandeling oorontsteking: ongeveer tussen de €80 en €150
  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer €250 en bij een teef tussen de €500 en €600
  • Behandeling BOS: ongeveer tussen €1.000 en €1.500
  • Behandeling hernia: ongeveer tussen de €1.000 en €3.500

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Raadpleeg dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Is je Franse bulldog niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten serieus oplopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`