Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Hoeveel kost een hond?

Bruin witte hond die opzij kijkt

Ben je op zoek naar een vriend voor het leven? Een hond is zo’n beetje het trouwste huisdier dat er is. Deze sociale rakkers betalen alle liefde die je geeft dubbel en dik terug. Denk je erover om een hond in huis te halen, dan is het belangrijk om je op voorhand zo goed mogelijk te informeren. Wat kost een hond bijvoorbeeld? Wij zetten de belangrijkste (gemiddelde) kosten op een rijtje, zoals de prijs voor het kopen van een hond en de vaste lasten per maand en per jaar.

Hoeveel kost het om een hond te kopen?

Voordat je een hond koopt is het slim om eerst voor jezelf op een rijtje te zetten wat dit eigenlijk betekent. Niet alleen zal je dagelijkse leven er straks helemaal anders uitzien (denk maar aan wandelingen door weer en wind om het dier uit te laten), ook is het kopen van een hond een behoorlijke investering qua tijd én kosten

“Maar hoeveel kost een hond dan?”, horen we je vragen. Hoe duur een hond of puppy is, hangt in eerste plaats af van het type of ras. Rashonden zijn een stuk prijziger dan honden zonder stamboom. Voor een puppy zonder stamboom betaal je gemiddeld tussen de € 50 en € 100. Voor een rashond met stamboom moet je denken aan een bedrag van minstens € 500.

Hoe duur is een hond uit het asiel?

Je kan een hond kopen bij een professionele hondenfokker of -handelaar. Wil je liever een hond de kans geven op een nieuw leven? Dan kan je natuurlijk ook binnenstappen bij de plaatselijke dierenopvang of het asiel


Voor een hond uit het asiel betaal je meestal tussen de € 150 en € 200, wat eigenlijk een koopje is. Voor dat bedrag weet je namelijk zeker dat je een goed verzorgde hond in huis haalt. Het dier is gecastreerd of gesteriliseerd, heeft een antivlooienbehandeling gehad, is gevaccineerd, gechipt én ontwormd. Bouw je toch liever een band op met een pasgeboren puppy? Hou er dan rekening mee dat je veel van deze kosten zelf moet betalen.

Noodzakelijke spullen om je hond zich thuis te doen voelen

Heb je jouw nieuwe vriend gevonden, dan is het tijd om hem flink te verwennen. Een zachte mand, een stevige leiband, hondenspeeltjes en een bench (voor puppy’s) mogen niet ontbreken. En natuurlijk heb je ook een eet- en drinkbak nodig. 

 

Maar wat kosten al die spullen om je hond zich te laten thuisvoelen? Ga uit van zo’n € 200 als je al deze spullen nieuw aanschaft. Wil je niet de hoofdprijs betalen voor deze onmisbare zaken? Kijk dan eens op tweedehandswebsites of bij de kringloopwinkel, daar vind je vaak een groot aanbod aan minder prijzige tweedehands hondenspullen.

Vaste, terugkerende kosten

Per maand

Nu je al deze investeringen gedaan hebt is het tijd om naar de vaste lasten te kijken: wat kost een hond per maand? Reken ongeveer zo’n € 70 tot € 100. Dit is voor voeding, inentingen en andere kosten die je maandelijks moet maken. Wil je jouw puppy een goede opvoeding geven? Dan kan je een puppycursus volgen of naar de hondenschool gaan. De kosten hiervan lopen flink uiteen. Gemiddeld betaal je zo’n € 200 voor een volledige puppytraining.

Per jaar

Naast de maandelijkse uitgaven heb je ook jaarlijks terugkerende kosten voor het verzorgen van een hond. Denk aan de kosten voor vaccinaties, ontwormen en ontvlooien, maar ook een bezoekje aan de hondenkapper of een opvangadres wanneer je zonder je viervoeter op vakantie gaat. 

 

En dan zijn er ook nog de controles bij de dierenarts of eventuele medicatie wanneer je hond ziek is. Hoeveel dit kost per jaar? Dat is voor iedereen verschillend. Zeker is dat je rekening moet houden met ongeveer € 1.000 per jaar.

Waarom een hondenverzekering afsluiten?

Zoals je leest kunnen de kosten voor een hond stevig oplopen. Je gaat er natuurlijk van uit dat jouw huisdier een onbezorgd, gezond en lang leven zal leiden, maar helaas is dit niet elk dier gegund. Moet je met het beestje naar de dierenarts? Dan krijgt hij de beste zorgen, maar daar hangt uiteraard ook een prijskaartje aan vast. Gelukkig kan je hier een hondenverzekering voor afsluiten, zodat jij je hond alle zorg kunt bieden die hij nodig heeft — zónder je zorgen te maken over de rekening. 

Kijk voor meer informatie over hoeveel een hond kost, het opvoeden van je viervoeter en andere tips voor een happy hondenleven op onze pagina met hondenadvies.

`