Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Labradoodle kopen? Dit moet je weten!

labradoodle kopen

De labradoodle is een geliefde hond in België. Wij begrijpen maar al te goed waarom: een labradoodle is een vrolijke, slimme hond met een zacht karakter en gevoel voor humor. Wil je een labradoodle kopen? Dan is het handig om jezelf eerst goed te informeren voordat je tot aankoop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over het aanschaffen, karakter en verzorgen van dit hondenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een labradoodle?

Een labradoodle met stamboom kost tussen de €1.700 en €2.000, en dat zijn alleen de aanschafkosten. Daarnaast zijn er nog andere kosten zoals voeding, een puppycursus en de dierenarts. Bovendien heeft de labradoodle een verhoogd risico op bepaalde erfelijke aandoeningen. De kosten voor behandelingen kunnen hoog oplopen, soms zelfs tot duizenden euro’s. Een hondenverzekering kan dan uitkomst bieden.

Wil je een labradoodle-puppy kopen? Doe dit dan via een rasvereniging. Deze puppy’s worden gefokt volgens de fokreglementen van de verenigingen. Dat is belangrijk, omdat ze dan getest worden op erfelijke aandoeningen. Ook worden er welzijnsregels gehanteerd voor de honden. Koop je ergens anders een labradoodle-puppy? Vraag dan naar testresultaten van de ouders met betrekking tot erfelijke aandoeningen en ziektes. Op die manier vergroot je de kans op het kopen van een gezonde pup.

Hoe oud wordt een labradoodle?

Een labradoodle wordt doorgaans zo’n 13 tot 15 jaar oud. Natuurlijk kan dit per hond verschillen: de ene kan 19 worden, terwijl de andere helaas maar 10 jaar oud wordt. Gemiddeld genomen is de levensverwachting van een labradoodle echter hoger in vergelijking met andere hondenrassen.

Wat is het karakter van een labradoodle?

Het karakter van een labradoodle is een mix van een labrador en een poedel: speels maar voorzichtig, goedgehumeurd en evenwichtig. En geloof het of niet, vaak wordt de labradoodle gezien als de clown onder de honden. Ze zijn een ideale metgezel voor kinderen en daardoor perfect voor gezinnen. Een labradoodle heeft echter veel aandacht nodig en het gelukkigst wordt hij van veel wandelen en spelen. Heb je weinig tijd voor een labradoodle? Dan kunnen er gedragsproblemen ontstaan.

Hoe ziet een labradoodle eruit?

De uiterlijke kenmerken van een labradoodle kunnen sterk verschillen binnen het ras. Een standaard labradoodle kan bijvoorbeeld 45 kilo wegen en een schofthoogte van 66 centimeter hebben, terwijl een medium formaat labradoodle ongeveer 25 kilo weegt en een schofthoogte van 50 centimeter heeft. Verder hebben deze viervoeters hangende oren, staan ze hoog op hun poten en hebben ze een slank lichaam.

Wat dit hondenras deels zo populair maakt, is hun vacht. Labradoodles verliezen veel minder haar en huidschilfers dan andere honden. Ze hebben dus hypoallergene kenmerken. De textuur van de vacht kan echter sterk verschillen, van wollig en krullend tot lang en stug. Als je een labradoodle wilt kopen, heb je genoeg keuzemogelijkheden.

Hoe moet ik een labradoodle verzorgen?

De verzorging van een labradoodle is intensief, vooral wat betreft de vacht. Het vereist regelmatig borstelen, ongeveer elke twee dagen, en een bezoek aan de trimmer eens in de zes tot acht weken. Doe je dit niet, dan ontstaan er veel klitten en verviltingen in de vacht, wat de hond last kan bezorgen. Verder is een labradoodle een gezelschapshond. Het liefst is hij altijd bij zijn baasje. Het geven van aandacht aan dit hondenras is belangrijk, omdat ze zich snel eenzaam kunnen voelen.

Aandoeningen en ziektes bij labradoodles

Hoewel een labradoodle over het algemeen een sterke hond is, is het toch belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan, vooral als het een puppy is. Bijvoorbeeld voor het laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Jammer genoeg zijn er negen erfelijke aandoeningen bekend bij dit hondenras. Dit zijn de zes meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij labradoodles:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de labradoodle. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom, wat leidt tot pijn bij beweging van het heupgewricht. Wil je een labradoodle kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op heupdysplasie en vrij bevonden zijn. Op die manier vergroot je de kans op het kopen van een gezonde labradoodle.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van het ellebooggewricht. Dit leidt tot schade en vaak ook artrose in het ellebooggewricht. Hierdoor krijgt je hond pijn bij beweging en zal hij uiteindelijk kreupel gaan lopen. Wil je een labradoodle kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op elleboogdysplasie en vrij bevonden zijn. Op die manier vergroot je de kans op het kopen van een gezonde labradoodle.

De Ziekte van Addison is een auto-immuunziekte waarbij de bijnieren te weinig bijnierschorshormonen aanmaken. Dit heeft gevolgen voor de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het afweersysteem van de labradoodle. Je hond wordt slomer, heeft minder eetlust en wordt zwakker. Als deze ziekte bij je hond wordt vastgesteld, zal hij de rest van zijn leven medicatie moeten krijgen.

Oorontsteking komt vaak voor bij honden met hangende oren of veel haar in de gehoorgang. Ook labradoodles die veel zwemmen hebben een grotere kans op oorontsteking. Vaak is er een onderliggende oorzaak, zoals allergie, schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking in het oor veroorzaakt meestal jeuk en pijn, dus behandeling is noodzakelijk.

Retinadysplasie is een oogaandoening waarbij het netvlies onjuist groeit en mogelijk zelfs loslaat. Dit kan leiden tot verminderd zicht of zelfs totale blindheid bij je hond. Het is een erfelijke aandoening bij labradoodles. Als je een labradoodle wilt kopen, is het belangrijk dat je de ouderdieren test op de aanwezigheid van retinadysplasie. Op die manier vergroot je de kans op het kopen van een gezonde labradoodle.

Staar is een vertroebeling van de ooglens die vaak voorkomt bij oudere honden. Je herkent het aan een blauwwitte waas over het oog. Hierdoor neemt het zicht van je labradoodle af.

Dierenartskosten bij een labradoodle

Dierenartskosten kunnen hoog oplopen. Wat de precieze kosten zijn, hangt af van de behandeling. We kunnen wel gemiddelde bedragen geven voor veelvoorkomende behandelingen bij labradoodles:

  • Chippen: tussen €25 en €55
  • Behandeling oorontsteking: ongeveer tussen €80 en €150
  • Sterilisatie/castratie: voor een reu ongeveer €250 en voor een teef tussen €500 en €600
  • Staaroperatie: ongeveer tussen €900 en €1.500
  • Elleboogoperatie: ongeveer €1.800
  • Heup- of bekkenkantelingoperatie: ongeveer €4.000 per heup
Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Raadpleeg dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Als je labradoodle niet verzekerd is en je brengt een bezoek aan de dierenarts, kunnen de kosten hoog oplopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwacht hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`