Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Maagzuur hond: Symptomen, Oorzaken en Behandeling

maagzuur hond

Precies zoals mensen kunnen ook honden wel eens last hebben van brandend maagzuur. Voor de getroffen dieren is dit zeer onaangenaam en dus is het best om zo snel mogelijk voor een oplossing te zorgen. Hoe je brandend maagzuur bij je hond herkent, welke oorzaken er kunnen zijn en hoe je het kunt behandelen, vertellen onze huisdierspecialisten in deze blog!

Laten we beginnen.

Het belangrijkste in een notendop

  • Als voedsel knijpt en maagzuur in de slokdarm van de hond komt, veroorzaakt dit brandend maagzuur.
  • Potentiële triggers voor brandend maagzuur zijn onder andere te grote voedselporties en intoleranties.
  • Omdat brandend maagzuur bij honden ook gedeeltelijk kan worden veroorzaakt door ziekten, is een bezoek aan de dierenarts raadzaam bij het optreden van overeenkomstige symptomen
  • Vaak volstaat het voor de behandeling als getroffen honden veel drinken en voedzaam voedsel in kleine porties krijgen.
  • Indien nodig kan de dierenarts aan getroffen honden ook extra medicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten.

Hoe ontstaat brandend maagzuur bij honden?

Normaal gezien gaat het voedsel vanuit de mond via de slokdarm naar de maag van de hond. Daar begint de spijsvertering en zorgt een sluitspier aan de ingang van de maag ervoor dat het voedsel niet uit de maag kan terugvloeien naar de slokdarm. 

Als de sluitspier echter verzwakt is, wat bijvoorbeeld kan gebeuren door een overproductie van maagzuur, kan het zijn dat deze zijn functie niet meer helemaal kan vervullen. Hierdoor kan de voedselbrij samen met het maagzuur in de slokdarm van de hond stromen en brandend maagzuur veroorzaken.

Oorzaken voor brandend maagzuur bij honden

Een verzwakking van de sluitspier aan het begin van de maag is niet de enige oorzaak van brandend maagzuur bij honden. Buiten dat zijn er verschillende andere triggers die aan de basis kunnen liggen aan de oorzaak van brandend maagzuur.

Dit kunnen bijvoorbeeld hormonale stoornissen zijn, te veel stress, een ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis). Ook kan verkeerde voeding ervoor zorgen dat je hond last krijgt van zijn maag en spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur. Dat kan optreden als je hond bijvoorbeeld voedsel inneemt dat bij hem een intolerantie veroorzaakt, of als hij te veel te eten krijgt, of als het voedsel over het algemeen van slechte kwaliteit is.

Symptomen brandend maagzuur bij honden

Honden kunnen natuurlijk niet praten en de symptomen van brandend maagzuur zijn meestal nogal onspecifiek, waardoor het soms moeilijk is de klachten van de viervoeter tijdig te herkennen. Toch zijn er enkele tekenen waaraan je kan zien dat je hond mogelijk last heeft van brandend maagzuur.

De symptomen die bij honden wijzen op brandend maagzuur, kunnen onder andere zijn:

Honden met brandend maagzuur moeten naar de dierenarts

Als je hond mogelijke symptomen van brandend maagzuur vertoont, dan doe je best een dierenarts raadplegen. Want misschien wordt de brandende maagzuur, die op zich niet zo veel kwaad kan, veroorzaakt door een ernstige ziekte.

De dierenarts zal waarschijnlijk eerst met jou over de symptomen praten die je bij je hond hebt opgemerkt en zal vervolgens je viervoeter aan een algemeen onderzoek onderwerpen. Voor een betrouwbare diagnose van de oorzaak van het brandend maagzuur kan het zijn dat de dierenarts een endoscopie van de maag en de slokdarm van je hond zal uitvoeren.

Water drinken verlicht de pijn

Als je het brandend maagzuur van je hond wilt verlichten, is het vooral belangrijk dat je viervoeter genoeg drinkt. Want hoe meer vloeistof hij opneemt, hoe meer zijn maagzuur wordt verdund, wat naar ervaring kan helpen om brandend maagzuur te bestrijden

Welk hondenvoer is geschikt voor honden met brandend maagzuur?

Honden met brandend maagzuur moeten bij voorkeur lichtverteerbaar voedsel krijgen dat liefst geen graan bevat en een verlaagd vetgehalte heeft. Dingen zoals botten en ander zwaar verteerbaar voedsel moet je zeker vermijden.

Om de spijsvertering van de hond zo goed mogelijk te ontlasten, is het ook een goed idee om de voedselhoeveelheid op te delen in vier tot vijf kleinere porties. Dit ontlast de maag en helpt zo om brandend maagzuur bij de hond te vermijden. 

Waarom eten honden met brandend maagzuur veel gras?

Het verhoogde grazen is een typisch teken van brandend maagzuur bij honden. Het eten van gras dient om het maagzuurniveau te reguleren en kan zo helpen om brandend maagzuur te verlichten.

Als je dit gedrag bij je hond opmerkt, is dit normaal gezien geen probleem. Zorg er wel voor dat het eten van gras binnen de perken blijft en vermijd gebieden waar het gras mogelijk besmet is met pesticiden en uitlaatgassen.

Hondenverzekering

Denk jij dat je hond last heeft van brandend maagzuur? Dan is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje wel snel oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering! 

`