Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

12 tips voor een stressvrij dierenartsbezoek met je huisdier

Dierenadvies Figo hond – 50

Een bezoek aan de dierenarts kan best spannend zijn, niet alleen voor je huisdier, maar ook voor jou – vooral als het de eerste keer is. Naar de dierenarts gaan is een noodzakelijk onderdeel van het leven van elk huisdier, dus het is ideaal als dit zonder stress kan. Ben je benieuwd hoe je de stress voor jullie beiden kunt verminderen en je optimaal op een bezoek kunt voorbereiden? Geen nood, onze huisdierspecialisten leggen je alles uit. 

Laten we van start gaan.

Voorbereiden met je hond

Sommige honden lopen kwispelend de behandelkamer binnen, terwijl anderen zich het liefst zouden verstoppen. Hoe je hond ook reageert, zo hou je zijn stressniveau laag: 

 • Maak de dierenarts aangenaam 

Loop af en toe zonder afspraak binnen bij de dierenarts. Zet je maatje even op de weegschaal en beloon je hond met positieve woorden of een snoepje. 

 • Begin vroeg met oefenen 

Oefen thuis alvast de handelingen die de dierenarts ook zal doen. Maak regelmatig zijn oren en ogen schoon, inspecteer zijn snuit en tanden, til de poten op en controleer zijn nagels. 

 • Bereid je goed voor 

Zorg ervoor dat je alle nodige documenten zoals het vaccinatieboekje en eventuele uitslagen van eerdere onderzoeken bij de hand hebt. 

Tips voor je kat

Ga je met je kitten of kat naar de dierenarts? Jij kent je vriend het beste, dus denk voor het bezoek na over wat je al samen kunt oefenen. 

 • Samen voorbereiden 

De dierenarts bekijkt de ogen, oren, nagels, vacht en tanden van je kat. Deze plekken kun je dus thuis al regelmatig verzorgen of inspecteren. 

 • Een veilig gevoel 

Maak een gezellige plek van de reismand door er een deken in te leggen die naar thuis ruikt, en laat de tas ook buiten de dierenartsbezoeken om in de woning staan. 

 • Geen stress 

Vermijd mogelijke stressfactoren en zorg dat je in de wachtkamer niet in de buurt van andere diersoorten of zelfs andere katten zit. 

Voorbereiden met je konijn

Konijnen kunnen snel bang zijn, zeker als ze naar de dierenarts moeten. Hier zijn een paar eenvoudige tips om het bezoek aangenamer te maken: 

 • Maak de reismand gezellig 

Zet de reismand van je konijn op een plek waar hij vaak komt en doe er wat hooi of snacks in. Zo went je konijn aan de mand en voelt hij zich er veilig in. 

 • Oefen met oppakken 

Konijnen vinden oppakken soms niet prettig. Begin thuis met oefenen. Til je konijn af en toe op en houd hem even vast terwijl je hem aait of een snackje geeft. 

 • Kies een rustig tijdstip 

Maak als het kan een afspraak op een moment dat het rustig is bij de dierenarts. Dan zijn er minder andere dieren, wat fijner is voor je konijn omdat hij minder angstig zal zijn. 

Met je papegaai naar de dierenarts

Ook met je papegaai ga je regelmatig naar de dierenarts voor controles. Voor je vogel kan het vervoer en een andere omgeving spannend zijn. Zo maak je dit aangenamer voor hem: 

 • De juiste reiskooi 

Laat je papegaai thuis alvast wennen aan de reismand of -kooi en zorg dat deze de juiste maat heeft voor jouw papegaai – niet te klein maar ook niet te groot! 

 • Veilig onderweg 

Tijdens de rit zet je de kooi vast met een gordel en laat je speeltjes, hutjes en volle voer- en waterbakjes thuis. Bedek de bodem met papier of handdoeken, dat maakt het achteraf makkelijker om schoon te maken. 

 • Speciale zorg voor je vriend 

Is het de eerste keer met je papegaai naar de dierenarts? Kies dan een dierenarts die gespecialiseerd is in vogels en je papegaai deskundig kan behandelen. 

Huisdierenverzekering

Je huisdier is je beste vriend en samen beleven jullie veel. Maar ook huisdieren kunnen plots ziek worden of een ongeluk krijgen, met onverwachte dierenartskosten tot gevolg. Met Figo ben je hiervoor verzekerd. Zo krijgt je huisdier altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan – zo zit jij ook wat relaxter bij jullie volgende dierenartsbezoek. Meer weten? Bekijk dan onze huisdierenverzekering! 

`