Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Waarom likt een hond zichzelf of zijn baasje?

Vrolijke-zwart-witte-hond-vastgehouden

De ene vindt het geweldig, de andere vindt het walgelijk: een likkende hond. Honden bedoelen het natuurlijk niet verkeerd. Ze likken je namelijk om een bepaalde reden. Maar waarom likt een hond zijn baasje, of zichzelf? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over het likken van honden en de redenen die daarachter zitten.

Likken als teken van onderdanigheid

Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel (jij in dit geval) krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht of op de hand. De likkende hond kwispelt voorzichtig met zijn staart en laat hiermee zien dat hij geen kwade bedoelingen heeft. Veel baasjes kunnen zo’n ‘hondenkus’ wel waarderen, maar de meeste vinden het toch een vies idee.

Vragen om verzorging

Een hond kan je ook likken als vraag om verzorging. Een moederhond likt haar pups langzaam vanaf de snuit naar het lichaam toe om de kleintjes schoon te krijgen. Als een pup zelf rond de bek van de moeder likt, vraagt hij in principe om verzorging. Dit soort likjes zie je vast ook terug wanneer jij thuiskomt na het werk of ’s ochtends beneden komt. Je hond vraagt dan in zijn eigen taal aan jou om verzorging, liefde en aandacht. 

De hond likt om je te begrijpen

Heb je zweethanden of -voeten, dan is het een ander verhaal. Je hond probeert dan je stemming te begrijpen door het zweet op te likken en de feromonen op z’n tong te krijgen. De feromonen worden niet opgenomen door de tong, maar het likken zorgt er wel voor dat er chemische signalen worden overgebracht waardoor de hond je probeert te begrijpen. En daarnaast is zout ook gewoon lekker!

Hond likt baasje: wat zijn de gevolgen?

Vroeger dacht men dat een hondenkus een genezende werking had. “Een hondentong is een dokterstong”, werd zelfs door sommigen beweerd . Tegenwoordig weten we dat dit niet waar is. Een hondenlik heeft helemaal geen genezende werking. Maar een hond die zijn baasje likt, is dat dan vies? En wat voor effect heeft het?

Elk baasje beslist natuurlijk zelf of een lik van de hond wordt toegestaan en of dit vies is of niet. Maar het is wel belangrijk om een aantal dingen hierover te weten. Zo is een hondentong op zich niet proper. Het bevat veel bacteriën, waar ook ziekteverwekkers tussen kunnen zitten. Daarom is het af te raden om je hond te laten likken aan jouw wondjes of om kusjes op de mond te geven. Vooral mensen met een verzwakte weerstand zijn erg vatbaar voor de ziektes die je hond met zich meedraagt. Ouderen en jonge kinderen kunnen daarom maar beter extra voorzichtig zijn. Toch blijft het een keuze van het baasje zelf. Op bijvoorbeeld een schotelvod zitten ook erg veel bacteriën. Als jij geen verzwakte weerstand hebt, kan je best een hondenkus ontvangen als je dat graag wilt.

Waarom likt een hond zichzelf?

Er zijn veel redenen die ervoor kunnen zorgen dat je hond zichzelf likt. Sommige zijn onschuldig en kunnen dus weinig kwaad, maar een hond kan ook een bepaald signaal willen geven door zichzelf te likken.

 • Wonden
  Honden likken van nature aan hun wonden. Vaak gaat dit goed en kan het weinig kwaad, maar soms helaas wel — na een operatie bijvoorbeeld. Honden die aan wonden van operaties likken krijgen vaak ontstekingen en likken soms zelfs de hechtingen eruit, wat absoluut niet goed is. Laat je hond dus niet aan zijn (of jouw) wonden likken.
 • Vlooien
  Vlooien zijn voor elk baasje een nachtmerrie. Je hond krijgt eindeloze jeuk waarbij hij zichzelf gaat krabben, likken en bijten. Als je hond heel veel op zijn rug bijt, likt of krabt heeft hij waarschijnlijk een allergie, waarbij ook haaruitval kan ontstaan. Je kunt jouw loebas dan best een vlooienmiddel geven.
 • Andere allergieën
  Een hond kan voor heel veel dingen allergisch zijn. Likt je hond veel aan zijn poten, oksels, liezen en flanken dan is de kans groot dat hij een allergie heeft voor iets in zijn omgeving. Probeer (samen met de dierenarts) te achterhalen waar jouw viervoeter allergisch voor is.
 • Dermatitis
  Naast de bovenstaande oorzaken kan het zijn dat de huid van je hond zonder aanleiding ontstoken raakt. Bij zo’n huidontsteking met willekeurige oorzaak spreken we van dermatitis. Mijt, hormonale ziektes, auto-immuunziektes en voedselallergieën kunnen allemaal oorzaken zijn. Als je merkt dat de huid van je hond rood is en zijn vacht dunner wordt, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.
 • Andere oorzaken
  Bovenstaande oorzaken hoeven nog steeds niet de echte oorzaak te zijn van jeuk bij je hond. Als je hond zich veel likt kan het ook zijn dat hij last heeft van stress, maag-darmproblemen of andere onderliggende oorzaken.

Wees altijd goed voorbereid

Zoals je ziet zijn er verschillende redenen waarom een hond zijn baasje of zichzelf likt. Daarom is het verstandig om altijd voorbereid te zijn op onverwachte dierenartskosten. Omdat je hond zelf al het halve werk doet (namelijk het geven van signalen) hoef jij alleen nog maar de dierenarts te raadplegen voor het beste advies of de beste behandeling, terwijl je je geen zorgen maakt over de kosten ervan. Bekijk onze hondenverzekering om te zien wat je allemaal kan verzekeren.

`