Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Bengaalse kat kopen? Dit moet je weten!

bengaalse kat kopen

De Bengaalse kat is populair in België. Wij begrijpen wel waarom: het is een slimme en actieve kat met een prachtig voorkomen. Wil je een Bengaalse kat kopen? Dan is het handig om jezelf goed te informeren voordat je overgaat tot de aankoop. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over het aanschaffen, het karakter en de verzorging van dit kattenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een Bengaalse kat?

Een Bengaalse kat kopen van een erkende fokker kost al snel rond de €1.200, maar dat zijn enkel de aanschafkosten. Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral wat betreft de dierenarts is oplettendheid geboden, aangezien Bengaalse katten een verhoogd risico hebben op bepaalde erfelijke aandoeningen, wat kan leiden tot hoge dierenartskosten, soms zelfs tot duizenden euro’s. Onze kattenverzekering biedt hierbij uitkomst.

Waar koop je een Bengaalse kitten?

Wil je een Bengaals kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je in contact brengen met betrouwbare fokkers. Het is ook belangrijk dat de moederpoes aanwezig is bij de aankoop en dat de kitten opgroeit in een huiselijke omgeving. Vraag de fokker ook naar onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let erop of de fokker de kitten goed gesocialiseerd heeft en of deze is ingeënt, ontwormd en mogelijk gechipt.

Hoe oud wordt een Bengaalse kat?

Een Bengaalse kat wordt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud. Katers hebben gemiddeld een levensverwachting van 12 tot 14 jaar, terwijl poezen gemiddeld 2 jaar langer leven, namelijk tussen de 14 en 16 jaar.

Wat is het karakter van een Bengaalse kat?

De Bengaalse kat staat bekend als een plezant huisgenootje waar je veel plezier aan beleeft. Het is een nieuwsgierige kat die dagelijks verlangt naar avontuur. Of het nu gaat om in gordijnen klimmen of in bad springen, niks is te zot voor de Bengaal. Omdat het zo’n energieke kat is, kun je hem goed bezighouden met spelletjes waarbij je hem ook mentaal uitdaagt. Het is een intelligente kattensoort, dus maak het hem niet te makkelijk. Verder is de Bengaal aanhankelijk en houdt hij ervan om geknuffeld te worden, vooral door zijn baasje. Het perfecte baasje heeft dan ook veel tijd voor de kat en speelt graag met hem.

Hoe ziet een Bengaal eruit?

De populariteit van de Bengaalse kat is deels te danken aan zijn uiterlijk. Met zijn gespierde lijf, grote ronde poten, brede kop, ovale ogen en prachtige vacht maakt de Bengaal indruk op andere katten in de buurt, alsof er een tijger door de voortuin wandelt. De vacht van de Bengaal is kort en vertoont een gevlekt of gemarmerd patroon in verschillende kleuren. Het moet vermeld worden dat bruin, zilver en sneeuw de enige aanvaarde kleuren zijn. Volwassen katers wegen gemiddeld tussen de 4,5 en 7 kilo, maar soms kan een Bengaal zelfs 10 kilo wegen. Vrouwtjes wegen gemiddeld tussen de 3,5 en 4,5 kilo.

Hoe moet ik een Bengaalse kat verzorgen?

De vachtverzorging van een Bengaalse kat vergt geen intensieve inspanning. Wekelijks even borstelen volstaat om klitten en haarballen te voorkomen. Vindt de Bengaal het vervelend om geborsteld te worden? Absoluut niet, ze genieten er juist van. Verder is het belangrijk om regelmatig de ogen en oren te controleren en af en toe de tanden te poetsen.

Wat betreft de verzorging van een Bengaalse kat, moet je ook denken aan beweging en activiteiten. Als de kat zijn energie niet kwijt kan, kan dit leiden tot gedragsproblemen. Speel dus volop met de kat en doe clickertrainingen met hem. Het is ook aan te raden om een klimrek in huis te halen, aangezien Bengalen ervaren klimmers zijn. Dit voorkomt dat ze in de gordijnen gaan hangen. Wel zo handig.

Van welk voer wordt een Bengaalse kat groot en sterk?

Omdat Bengalen veel bewegen, hebben ze voer nodig dat rijk is aan eiwitten. Dit voer zorgt ervoor dat je kat snel herstelt van al dat jagen en spelen. Voor verdere vragen over het beste voer voor een Bengaalse kat, kun je terecht bij een dierenspeciaalzaak in je buurt. Zij zijn tenslotte de specialisten.

Aandoeningen en ziektes bij Bengalen

Over het algemeen is de Bengaal een sterke kat. Toch kan het voorkomen dat je met hem naar de dierenarts moet, vooral als hij nog jong is, bijvoorbeeld voor sterilisatie, gewichts- en gebitscontroles.

Jammer genoeg zijn er bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Bengaalse katten:

Heupdysplasie ontstaat door een abnormale vorming van het heupgewricht bij de Bengaalse kat. Hierdoor beweegt de heupkom niet goed in de heupkom, wat pijn veroorzaakt bij beweging. Wil je een Bengaalse kat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij van heupdysplasie zijn bevonden. Zo vergroot je de kans dat je een gezonde kat aanschaft.

Dit is een erfelijke oogziekte waarbij het netvlies geleidelijk verslechtert. Er zijn verschillende vormen van PRA. Bij sommige vormen verslechtert het netvlies snel, waardoor de kat binnen enkele maanden na de geboorte blind wordt. Bij andere vormen verloopt de verslechtering trager. Wil je een Bengaalse kat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op de aanwezigheid van PRA, wat mogelijk is vanaf 15 maanden. Zo vergroot je de kans dat je een gezonde Bengaal aanschaft. Het kan voorkomen dat de ouderdieren drager zijn van het gen zonder zelf symptomen te vertonen, wat het moeilijk maakt om PRA uit te sluiten.

Dierenartskosten bij een Bengaalse kat

Dierenartskosten kunnen hoog oplopen en variëren afhankelijk van de behandeling. We kunnen echter een gemiddelde prijsindicatie geven voor veelvoorkomende behandelingen bij Bengaalse katten:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Oogonderzoek naar PRA: €100 
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer €750 
  • Heupkomresectie: €1.200


Ga je een Bengaalse kat kopen? Bekijk dan dit overzicht om te kijken hoe wij deze behandelingen vergoeden.  

Kattenverzekering

Is je Bengaalse kat niet verzekerd en heb je een bezoek aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms zelfs tot duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze kattenverzekering!

`