Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Blauwe Rus kopen, wat moet ik weten?

blauwe rus kopen

De Blauwe Rus is een populaire kat in België. We weten waarom: het is een nieuwsgierige maar rustige kat met prachtige groene ogen. Wil je een Blauwe Rus kopen? Dan is het handig om jezelf goed te informeren voordat je tot aankoop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over het aanschaffen, karakter en verzorgen van dit kattenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een Blauwe Rus?

Een Blauwe Rus kopen van een erkende fokker kost gemiddeld tussen de €1.200 en €.1400, maar dat zijn alleen de aanschafkosten. Verder zijn er ook kosten voor onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral met betrekking tot de dierenartskosten moet je rekening houden, omdat Blauwe Russen een verhoogde kans hebben op bepaalde erfelijke aandoeningen, en de kosten hiervoor kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Onze kattenverzekering kan hierbij van pas komen.

Wil je een Blauwe Rus kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je in contact brengen met een betrouwbare fokker. Het is ook belangrijk dat de moederpoes aanwezig is bij de aankoop en dat de kitten in een huiselijke omgeving is opgegroeid. Vraag de fokker ook naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let er ook op of de fokker de kitten goed gesocialiseerd heeft en of deze is ingeënt, ontwormd en mogelijk gechipt.

Hoe oud wordt een Blauwe Rus?

Een Blauwe Rus wordt gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar oud. Ze worden over het algemeen ouder dan andere huiskatten, omdat er bij dit kattenras minder erfelijke ziektes voorkomen.

Wat is het karakter van een Blauwe Rus?

De Blauwe Rus staat bekend als een rustig en lief huisgenootje dat erg gesteld is op zijn baasje. Als je thuiskomt van werk of boodschappen doen, staat de Blauwe Rus bij de voordeur om je te begroeten met kopjes en volgt je overal in huis. Ze zijn nieuwsgierig en intelligent. Deze kat kan zelfs apporteren en deuren openen. Tegelijkertijd zoeken ze ook rust op en houden ze niet van te veel verandering. Ze krijgen het liefst hun voeding op vaste tijden. Het perfecte baasje voor een Blauwe Rus is dan ook iemand die rustig is maar wel graag tijd doorbrengt met zijn kat.

Hoe ziet een Blauwe Rus eruit?

De Blauwe Rus is een middelgrote kat met een lang en gespierd lichaam. Met hun slanke benen lijkt het alsof ze op hun tenen lopen. In combinatie met hun elegante snorharen, grote oren en vaak heldergroene ogen zijn ze een echt sprookjesfiguur. Mannetjes wegen gemiddeld tussen de 4,5 en 5,5 kilo, vrouwtjes wegen gemiddeld tussen de 3 en 4,5 kilo.

Hoe moet ik een Blauwe Rus verzorgen?

De vachtverzorging van een Blauwe Rus is niet intensief. Wekelijks borstelen met een metalen kam is voldoende om klitten te voorkomen. Ze vinden het niet vervelend om geborsteld te worden, integendeel, elke vorm van aandacht van hun baasje vinden ze fijn, of dit nu met een kam is of niet. Tijdens het borstelen kun je ook gelijk de oren, ogen en nagels controleren. Het is ook belangrijk om te weten dat regelmatige vachtverzorging essentieel is wanneer je een Blauwe Rus wilt kopen. Af en toe tandenpoetsen is ook belangrijk.

Welk voer heeft een Blauwe Rus nodig om gezond en sterk te blijven?

De Blauwe Rus houdt van eten, misschien zelfs een beetje te veel. Overgewicht is dan ook een bekend probleem bij dit kattenras. Controleer daarom goed de hoeveelheid voer die je geeft en wees standvastig, zelfs als hij met zijn prachtige groene ogen smeekt om extra voer. Daarnaast heeft deze carnivoor voeding nodig die rijk is aan gezonde eiwitten. Je kunt advies vragen aan een dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt om te bepalen welk voer het beste is voor jouw Blauwe Rus, zij zijn tenslotte de specialisten.

Aandoeningen en ziektes bij een Blauwe Rus

De Blauwe Rus staat bekend als een gezonde kat. Toch is het belangrijk om af en toe naar de dierenarts te gaan, vooral wanneer hij nog een kitten is, bijvoorbeeld voor het laten chippen en voor groei- en gebitscontroles.

De Blauwe Rus heeft weinig specifieke of rasgebonden ziektes. Hieronder vind je de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Blauwe Russen:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de Blauwe Rus. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom, waardoor er pijn ontstaat bij beweging van het heupgewricht. Wil je een Blauwe Rus kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en bewezen vrij zijn van heupdysplasie. Op deze manier vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Een mastocytoom is een kwaadaardige huidtumor. Deze tumoren groeien meestal op of onder de huid en staan erom bekend snel uit te zaaien naar de lymfeklieren, milt of lever. Het is belangrijk om een mastocytoom zo snel mogelijk te laten verwijderen via een operatie om mogelijke uitzaaiingen te voorkomen. De Blauwe Rus is gevoelig voor het ontwikkelen van een mastocytoom.

Bij suikerziekte kan het lichaam van je kat de bloedsuikerspiegel niet meer in balans houden als gevolg van een tekort aan het hormoon insuline. Als de bloedsuikerspiegel voortdurend verhoogd is, raakt het lichaam van je kat ontregeld en worden voedingsstoffen niet meer goed opgenomen, wat kan leiden tot gewichtsverlies, ondanks dat ze veel eten. Daarnaast zal je kat veel gaan drinken en daardoor meer plassen.

Dierenartskosten bij een Blauwe Rus

Een bezoekje aan de dierenarts kan aardig wat kosten met zich meebrengen. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen we je een gemiddeld prijskaartje geven voor veelvoorkomende behandelingen bij Blauwe Russen:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Heupkopresectie: ongeveer €1200

Ben je van een een Blauwe Rus te kopen? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht om te kijken hoe wij deze behandelingen vergoeden.  

Kattenverzekering

Als je Blauwe Rus niet verzekerd is en je hebt een bezoek aan de dierenarts gebracht, dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Op deze manier krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`