Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Britse korthaar kopen? Dit moet je weten!

britse korthaar kopen

De Britse korthaar kat is een populaire kat in België. Wij begrijpen wel waarom: het is een rustige, vriendelijke en lieve kat met een prachtig uiterlijk. Wil je een Britse korthaar kopen? Dan is het handig om jezelf in te lezen voordat je tot aanschaf overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, het karakter en de verzorging van dit kattenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een Britse korthaar?

Een Britse korthaar kopen van een erkende fokker kost gemiddeld tussen de €500 en €800, maar dat zijn alleen de aanschafkosten. Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral met betrekking tot de dierenarts is het belangrijk om op te letten, omdat de Britse korthaar een verhoogd risico heeft op bepaalde erfelijke aandoeningen, waarbij de dierenartskosten hoog kunnen oplopen, soms zelfs tot duizenden euro’s. Onze kattenverzekering biedt hierbij uitkomst.

Waar koop je een Britse korthaar kitten?

Wil je een Britse korthaar kat kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je in contact brengen met een betrouwbare fokker. Daarnaast is het belangrijk dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten in huiselijke kring wordt grootgebracht. Vraag bij de aanschaf ook naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let er ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en of ze zijn ingeënt, ontwormd en mogelijk gechipt.

Hoe oud wordt een Britse korthaar?

Een Britse korthaar kat heeft een gemiddelde levensverwachting van 15 jaar. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: sommige worden 19 jaar oud, terwijl anderen helaas maar 11 jaar oud worden.

Wat is het karakter van een Britse korthaar?

De Britse korthaar is een vrolijke en vriendelijke kat. Het is een aanhankelijk beestje dat tegelijkertijd wel op zichzelf is. Wil hij een knuffel van jou? Dan komt dit kattenras dicht bij je zitten en laat hij subtiel weten dat hij er is. De Britse korthaar houdt graag zelf de controle, til hem dus niet op en zet hem niet op je schoot. Verder is het een rustige kat waar je geen gekke fratsen van hoeft te verwachten; ze zullen dus niet snel in je gordijnen klimmen. Het ideale baasje voor een Britse korthaar is geduldig en geeft aandacht wanneer de kat erom vraagt.

Hoe ziet een Britse korthaar kat eruit?

De Britse korthaar staat bekend om zijn mooie uiterlijk. Met zijn ronde kop, grote ogen en dikke vacht laat deze kat het hart van menig kattenliefhebber sneller kloppen. Het is een middelgrote tot grote kat met een gespierd lichaam. Vroeger kwam dit kattenras vooral voor in blauwgrijs, maar tegenwoordig zijn er veel meer kleuren beschikbaar. Omdat de Britse korthaar een vrij groot en zwaar ras is, zijn ze pas tussen hun derde en vijfde levensjaar volgroeid. Het ideale gewicht van een volwassen mannetje ligt tussen de vijf en zeven kilo, bij een vrouwtje tussen drie en vijf kilo.

Hoe moet ik een Britse korthaar verzorgen?

De vachtverzorging van een Britse korthaar is niet intensief, wekelijks borstelen is voldoende. Tenzij hij in de rui is, dan moet je hem twee keer per week borstelen. Vindt een Britse korthaar kat dit vervelend? Helemaal niet. Sterker nog, de meesten spinnen flink tijdens een borstelbeurt.

Het is ook belangrijk om af en toe zijn tanden te poetsen en zijn nagels te knippen. Als hij een bad nodig heeft, was hem dan met speciale kattenshampoo. Verder vindt een Britse korthaar het fijn om buiten te spelen, maar over het algemeen kunnen ze ook prima binnenshuis worden gehouden. Zorg er dan wel voor dat ze voldoende speeltjes of een krabpaal hebben.

Welke voeding is geschikt voor een Britse korthaar?

Britse kortharen eten wat de pot schaft, oftewel: ze zijn makkelijke eters. Maar je doet ze een groot plezier met een maaltijd die veel eiwitten en taurine bevat. Dit soort voeding helpt je kat snel te herstellen van al het jagen en spelen. Daarnaast hebben Britse kortharen korte kaken, dus vraag bij een dierenspeciaalzaak in de buurt naar de juiste brokgrootte voor je kat.

Aandoeningen en ziektes bij Britse kortharen

De Britse korthaar is over het algemeen een gezonde kat. Toch is het belangrijk om ook bij dit kattenras af en toe naar de dierenarts te gaan, vooral als het een kitten is. Bijvoorbeeld voor het laten chippen, maar ook voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas komen er bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen voor. De twee meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Britse kortharen zijn:

Dit is een spierziekte van het hart waarbij de spierwand van de hartkamer sterk verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken, waardoor je kat sloom wordt of zelfs plotseling overlijdt. HCM is niet te genezen, maar kan wel met medicatie behandeld worden. Als je een Britse korthaar wilt kopen, is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn van HCM. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

 Dit is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie verslechtert. Een Britse korthaar met PKD wordt geboren met kleine cysten in de nieren. Naarmate de kat groeit, groeien de cysten mee. Hierdoor verslechtert de nierfunctie en uiteindelijk zullen de nieren stoppen met werken. Een Britse korthaar met PKD zal uiteindelijk overlijden. Als je een Britse korthaar wilt kopen, is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn van PKD. Hiermee vergroot je de kans op het kopen van een gezonde kat.

Dierenartskosten bij een Britse korthaar

Een bezoek aan de dierenarts kan qua kosten hoog oplopen. Wat een dierenarts precies kost, hangt af van de behandeling. We kunnen wel een gemiddelde prijsindicatie geven voor veelvoorkomende behandelingen bij Britse kortharen:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer €750

Ga je een Noorse boskat kopen? Bekijk dan dit overzicht om te zien hoe wij deze behandelingen vergoeden.  

Kattenverzekering

Is je Franse bulldog niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`