Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Europese korthaar kopen? Dit moet je weten!

europese korthaar kopen

De Europese korthaar is in België het meest populaire kattenras. Wij begrijpen waarom: het is een slimme, vrolijke en lieve kat die goed past in een gezin. Wil je een Europese korthaar kopen? Dan is het handig om jezelf goed te informeren voordat je tot de aankoop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, het karakter en de verzorging van dit kattenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een Europese korthaar?

Een Europese korthaar kopen met stamboom kost gemiddeld tussen de €700 en €1.200, maar dat zijn alleen de aanschafkosten. Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral wat betreft de dierenarts is oplettendheid geboden, aangezien Europese kortharen een verhoogd risico hebben op bepaalde erfelijke aandoeningen, wat kan leiden tot hoge dierenartskosten, soms zelfs tot duizenden euro’s. Onze kattenverzekering biedt hierbij uitkomst.

Waar kun je een Europese korthaar kitten kopen?

Wil je een Europese korthaar kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je in contact brengen met betrouwbare fokkers. Het is ook belangrijk dat de moederpoes aanwezig is bij de aankoop en dat de kitten opgroeit in een huiselijke omgeving. Vraag de fokker ook naar onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let erop of de fokker de kitten goed gesocialiseerd heeft en of deze is ingeënt, ontwormd en mogelijk gechipt.

Hoe oud wordt een Europese korthaar?

Een Europese korthaar wordt gemiddeld tussen de 10 en 16 jaar oud. Natuurlijk kunnen er individuele verschillen zijn: de ene wordt zelfs 18 jaar oud, terwijl de andere helaas maar 8 jaar oud wordt. De levensverwachting van de Europese korthaar ligt iets hoger dan het gemiddelde kattenras.

Wat is het karakter van een Europese korthaar?

Het karakter van een Europese korthaar is sociaal, rustig en tegelijkertijd speels. Dit kattenras houdt ervan om buiten te zijn, maar kan ook uren spinnend in de vensterbank liggen dutten. Verder is de Europese korthaar aanhankelijk en geeft hij graag kopjes aan zijn baasje in ruil voor knuffels. Het is belangrijk dat dit kattenras de mogelijkheid heeft om buiten te jagen of in ieder geval veel speelmogelijkheden binnenshuis heeft. Ontbreekt deze stimulatie? Dan kan dit leiden tot gedragsproblemen. Het ideale baasje voor een Europese korthaar is dan ook iemand die graag knuffelt en speelt met zijn kat.

Hoe ziet een Europese korthaar eruit?

De Europese korthaar heeft een krachtig lichaam. Dit kattenras is niet opvallend groot, maar wel bovengemiddeld gespierd: de kop is groot, de poten zijn sterk en de staart is vrij dik. Ze hebben een korte maar dichte vacht die in alle kleuren is toegestaan, behalve in de kleuren chocolade, lilac en colourpoint. Europese kortharen in deze kleuren moet je dus niet kopen. Het ideale gewicht voor een mannetje ligt tussen de zes en zeven kilo, terwijl een vrouwtje tussen de vijf en zes kilo weegt.

Hoe moet ik een Europese korthaar verzorgen?

De vachtverzorging van een Europese korthaar is niet intensief. Een keer per week borstelen is voldoende. Tijdens de rui kan het nodig zijn om twee of drie keer per week te borstelen om haarballen en huidaandoeningen te voorkomen. Europese kortharen genieten over het algemeen van de aandacht tijdens het borstelen.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de tanden te poetsen en de nagels te knippen. Wat betreft verzorging heeft een Europese korthaar behoefte aan gezelschap, vooral jouw gezelschap in de breedste zin van het woord: samen op de bank liggen of een spelletje doen waarbij hij zijn jachtinstinct kan gebruiken, vindt deze kat heerlijk.

Van welke voeding wordt een Europese korthaar groot en sterk?

Europese kortharen zijn over het algemeen makkelijke eters. Elke kat heeft echter zijn eigen individuele energiebehoefte. Merk je dat jouw Europese korthaar veel jaagt en speelt? Dan heeft hij ook meer voeding nodig. Voeding met veel eiwitten en aminozuren is belangrijk voor dit ras, omdat het snel herstel na het jagen en spelen bevordert. Vraag bij een dierenspeciaalzaak in de buurt altijd om extra informatie over de beste voeding voor een Europese korthaar, zij zijn hierin gespecialiseerd.

Aandoeningen en ziektes bij Europese kortharen

Over het algemeen is de Europese korthaar een sterk kattenras. Toch kan het voorkomen dat je ook met deze kat af en toe naar de dierenarts moet, vooral als het een kitten is, bijvoorbeeld voor chippen, maar ook voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas zijn er bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. De twee meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Europese kortharen zijn:

Dit is een hartaandoening waarbij de spierwand van de hartkamer verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken, wat kan leiden tot sloomheid bij de kat of zelfs plotseling overlijden. HCM is niet te genezen, maar kan wel behandeld worden met medicatie. Wil je een Europese korthaar kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij bevonden zijn van HCM. Hiermee vergroot je de kans op een gezonde kat.

Dit is een erfelijke aandoening waarbij cysten in de nieren ontstaan en de nierfunctie verslechtert. Een Europese korthaar met PKD wordt geboren met kleine cysten in de nieren, die met de groei van de kat meegroeien. Dit leidt tot een afname van de nierfunctie, uiteindelijk resulterend in nierfalen. Het is daarom belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij bevonden zijn van PKD als je een Europese korthaar wilt kopen. Hiermee vergroot je de kans op een gezonde kat.

Dierenartskosten bij een Europese korthaar

De kosten van een dierenartsbezoek kunnen soms hoog oplopen, afhankelijk van de behandeling. We kunnen een gemiddeld prijsbereik geven voor veelvoorkomende behandelingen bij Europese kortharen: 

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer €750

Wil je een Europese korthaar kopen? Bekijk dan dit overzicht met hoe wij deze behandelingen vergoeden.

Kattenverzekering

Als je Europese korthaar niet verzekerd is en je brengt een bezoek aan de dierenarts, kunnen de kosten hoog oplopen, soms zelfs tot duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze kattenverzekering!

`