Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Hoeveel kost een kat gemiddeld?

hoeveel kost een kat

Het baasje zijn van een kat is ontzettend plezant, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Naast dat je hem voldoende aandacht en liefde moet geven, zal je af en toe – en soms meer dan je lief is – ook je portefeuille moeten bovenhalen. Voordat je een kat in huis neemt, is het belangrijk om te weten welke kosten hierbij komen kijken. Want hoeveel kost een kat nu eigenlijk? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over. 

Laten we beginnen. 

Eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten

Als katteneigenaar zal je rekening moeten houden met verschillende soorten uitgaven. Wij hebben deze hieronder voor je opgesplitst in eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten: 

Eenmalige kosten

Wanneer je een kat in huis haalt, zijn er een aantal eenmalige kosten waarmee je rekening moet houden die je waarschijnlijk in het begin zal moeten betalen. Enkele voorbeelden van eenmalige kosten voor katten zijn: 

  • Aankoopprijs 

De aanschafprijs voor als je een kat gaat kopen schommelt ongeveer tussen de €100 en €1.000. Dit hangt af van het ras, de leeftijd en waar je de kat koopt. Een jonge raskat van een betrouwbare kweker zal over het algemeen duurder zijn dan een oude kat uit het asiel. 

  • Chippen 

Het chippen van je kat is verplicht in België en kost ongeveer tussen de €25 en €55. 

  • Spullen 

Een kat heeft ook spullen nodig, zoals een kattenmand, krabpaal, kattenbak, eet- en drinkbak, borstel en speeltjes. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het type en de kwaliteit van de spullen, maar schommelt ongeveer tussen de €150 en €250. 

  • Sterilisatie of castratie 

De kosten van een castratie of sterilisatie varieert per kat. Je kater castreren kost tussen de €50 en €100, je poes steriliseren kost tussen de €170 en €250. 

Terugkerende kosten

Naast de eenmalige kosten zijn er ook terugkerende kosten waarmee je rekening moet houden bij het hebben van een kat. Dit zijn kosten die vaker terugkomen en die je gedurende de levensduur van je kat zal moeten betalen. Enkele voorbeelden van terugkerende kosten zijn: 

  • Voeding 

De kosten voor voeding varieert sterk per kat, maar schommelt ongeveer tussen de €20 en €60 per maand. Dit hangt af van het merk en de kwaliteit van het voedsel, maar ook van de grootte en voedingsbehoeften van je kat. 

  • Kattenbakvulling 

De kosten van de kattenbakvulling varieert per kat, maar schommelt ongeveer tussen de €5 tot €30 per maand. Dit hangt af het type vulling, de kwaliteit en hoe vaak je de kattenbak verschoont. 

  • Reguliere dierenartskosten 

Hieronder vallen terugkerende dierenartskosten, zoals onder andere inentingen en behandelingen tegen vlooien, wormen en teken. Over het algemeen kunnen de kosten voor jaarlijkse inentingen voor katten variëren van €30 tot €100 per jaar. De gemiddelde kosten voor behandelingen tegen vlooien, wormen en teken kunnen variëren van €50 tot €150 per jaar. 

Onvoorziene kosten

Naast de eenmalige en terugkerende kosten, zijn er ook onvoorziene kosten waarmee je rekening moet houden bij het hebben van een kat. Enkele voorbeelden van onvoorziene kosten zijn: 

  • Vermissing of diefstal 

De kosten voor het maken van flyers of vermissingsaffiches varieert per vermissing, maar kost ongeveer enkele tientallen euro’s. 

  • Onverwachte dierenartskosten 

De onverwachte dierenartskosten varieert per kat, maar schommelt tussen de enkele honderden tot soms duizenden euro’s per jaar. Denk hierbij aan dierenartsbezoeken, medicijnen, operaties en andere medische kosten doordat je kat ziek is geworden of een ongeval heeft gehad. Gelukkig vergoeden wij met onze kattenverzekering tot 90% van deze kosten!

Wat kost een kat gemiddeld per jaar?

Een kat kost gemiddeld tussen de €400 en €500 per jaar. Dan hebben wij het nog niet over de extra kosten die je maakt als je kat ziek wordt- in dat geval kun je het hebben over een paar honderd euro, zo niet, duizenden euro’s extra. En geloof ons: ben je verzekerd, dan ben je een stuk voordeliger uit als jouw kat ziek wordt en medische hulp nodig heeft. Dierenartskosten kunnen namelijk hoog oplopen. 

Kattenverzekering

Zoals je ziet kunnen dierenartskosten voor je kat hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. En dat drukt extra op de portefeuille als ze ook nog eens onverwachts zijn. Met onze kattenverzekering ben jij verzekerd onverwachte hoge dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor verrassingen te staan. Verzeker je kat daarom vandaag nog! 

`