Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Hoeveel kost een kat gemiddeld? Alle kosten op een rijtje

Kat-in-stoel-in-de-zon

Overweeg je om een kat in huis te halen? Super! Vergeet echter niet dat er verschillende zaken zijn om bij de aankoop van een kat of kitten rekening mee te houden, waaronder het financiële aspect. Om hier duidelijkheid in te scheppen maakten we een overzicht van alle eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten.

Eenmalige kosten voor een kat

Onder eenmalige kosten vallen bijvoorbeeld de kosten voor de aankoop van de kat en een mandje. Ook het prijskaartje van een castratie of sterilisatie en van het chippen en registreren hoort hierbij.

De aankoop

De aankoopkosten van een kat variëren. Dit hangt onder andere af van het ras en de aanwezigheid van een stamboom. Heeft je kitten een stamboom? Dan ligt de aankoopprijs rond de € 750. Een kat zonder stamboom kost gemiddeld € 100.

Spullen

Je nieuwe kameraadje heeft natuurlijk spullen nodig. Denk aan een mand, een krabpaal, eet- en drinkbakjes en speeltjes. De gemiddelde kostprijs voor deze spullen ligt rond de € 150.

Castratie en sterilisatie

De kosten van een castratie of sterilisatie verschillen per kat. Voor de castratie van een kater betaal je gemiddeld € 50. De gemiddelde prijs voor het steriliseren van een poes is bij een normale sterilisatie € 125. Bij een laparoscopische sterilisatie betaal je zo’n € 200.

Chippen en registreren

In België is het verplicht om je kat te laten chippen en registreren. Bij kittens moet dit gebeuren voordat ze 12 weken oud zijn. Deze verplichting geldt voor iedereen, dus zowel voor erkende fokkers als voor asielen en voor mensen die kittens weggeven. Degene die de kat weggeeft is altijd verantwoordelijk voor het chippen en registreren. Dit kost ongeveer € 50.

Terugkerende kosten voor katteneigenaars

Onder terugkerende kosten vallen onder andere voeding, speeltjes en dierenartskosten. In tegenstelling tot de eenmalige kosten zijn de terugkerende kosten minder uiteenlopend. 

Voeding en verzorging

De prijs van diervoeding kan sterk verschillen afhankelijk van het ras en de grootte van je kat. Een richtbedrag voor kattenvoeding is € 25 per maand. Vraag gerust advies bij je dierenarts over welk eten het beste is voor jouw kat. Kattenbakvulling komt neer op zo’n € 12 per maand.

Vakantiepension

Een kat blijft liefst in zijn eigen huis. Ga je op vakantie, zorg er dan voor dat iemand af en toe even langskomt en de kat verzorgt. Ook in een kattenpension kan je je poes met een gerust hart achterlaten. Gemiddeld betaal je voor twee weken € 175.

Dierenarts

Preventieve zorgen mogen niet vergeten worden. Het is belangrijk dat je je kat regelmatig laat inenten en ontwormen. Daarnaast moet je denken aan behandelingen tegen vlooien en teken. Deze kosten bedragen gemiddeld € 100 per jaar.

Verzekering

Dierenartskosten kunnen hoog oplopen. We vinden het heel belangrijk dat elk dier de juiste zorg krijgt, maar ook dat eigenaars niet voor onverwacht hoge kosten komen te staan. De huisdierenverzekering van Figo vergoedt (afhankelijk van het gekozen pakket) daarom zowel eenmalige als terugkerende en onvoorziene kosten. Een verzekering sluit je al af vanaf € 5,19 per maand.

Vergeet de onvoorziene kosten niet

Elk kattenbaasje kan beamen dat een kat ook onvoorziene kosten met zich meebrengt. Operaties, medicatie, … Bij Figo zijn we hierop voorzien. Zo worden bijvoorbeeld operaties inclusief narcose voor 80% vergoed. Ook medicatie op voorschrift van de dierenarts wordt voor 80% vergoed. Heeft je kat een onderzoek nodig als gevolg van een ziekte of een ongeval? Dan wordt dit (afhankelijk van het gekozen pakket) 50% tot 80% vergoed.

Vergeet ook niet dat een baasje volgens de Belgische wet aansprakelijk is voor alle schade die zijn kat binnen- en buitenshuis berokkent. En ondanks het feit dat je waarschijnlijk een familiale verzekering hebt, kan het zijn dat die schade hier niet altijd onder valt. Komt je kat regelmatig buiten? Dan is het slim om na te denken over een aansprakelijkheidsverzekering. Als je kat dan brokken maakt bij de buren worden de kosten volgens de voorwaarden gedekt vanuit de verzekering.

`