Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Bijten afleren bij je kat in 5 stappen

Kat-vastgehouden-in-armen

De meeste katten bijten alleen als je aan het spelen bent. Meestal is dit een zachte knauw, maar soms is het een redelijk harde en pijnlijke beet. Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk afleren. Maar waarom bijt een kat eigenlijk? En hoe kan je het afleren? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten om het leven met je kat bijtvrij te houden.

Waarom bijt mijn kat?

Een kat bijt tijdens het spelen, uit verveling, uit angst of door pijn. Kittens leren al vroeg in hun leven dat speels bijten oké is, op voorwaarde dat het niet te hard is. Heeft je kat van zijn moeder of van andere kittens echter geen grenzen geleerd, bijvoorbeeld omdat hij te snel uit het nestje is weggehaald? Dan kan het zijn dat hij hard bijten niet als gevaarlijk beschouwt. In dat geval zal je kat elke keer dat hij bijt gewoon doorbijten, en dat kan natuurlijk pijn doen.

Stappenplan om je kat het bijten af te leren

Maar hoe leer je het bijten op een goede manier af? Een kat straffen heeft geen zin. Katten snappen niet wat ze fout doen als je ze straft. Corrigeren gaat al veel beter, maar ook dit vraagt veel tijd en veel oefening. Wel kan je een kat stapsgewijs dingen afleren. Volg deze 5 stappen om je kat duidelijk te maken dat bijten niet oké is:

Stap 1: Blijf rustig

Wees je ervan bewust dat het geen makkelijke klus is om je kat bijten af te leren. Daarom is het belangrijk dat je altijd rustig blijft, ongeacht hoeveel pijn de beet van je kleine vriend kan doen. Als je schrikt en begint te schreeuwen, of opstaat en onrustig wordt, zal je kat hier het zijne van denken. De kans is dan groot dat je kat op zijn beurt van jou schrikt en bang wordt. Een bange kat kan dan weer stress krijgen, en zo ga je hem nooit nog iets afleren. Blijf dus altijd rustig en geduldig!

Stap 2: Isoleer de situatie

Indien je kat bijt uit speelsheid is het belangrijk dat je de situatie bij een beet probeert te isoleren. Blijf kalm en probeer je kat rustig te laten worden. Ligt de kat op je schoot, haal hem er dan voorzichtig af en sta rustig op. Laat merken (op een normale manier) dat je het bijten niet leuk vindt en loop weg uit de situatie. Ga pas terug naar je kat wanneer hij volledig tot rust is gekomen.

Stap 3: Geef je kat altijd ruimte

Het komt wel eens voor dat de stemming na zo’n bijtincident plotseling omslaat. Het wordt een beetje ongemakkelijk en het gedrag van je kat verandert. Tja, een kat bijten afleren gaat nu eenmaal niet vanzelf. 

 

Ga je stap 1 en 2 uitvoeren, probeer je dan ook in te beelden hoe je kat zich voelt. Heeft hij genoeg ruimte om zich heen? Waar zijn de uitgangen? Welke kant kan hij op? Deze vragen zijn belangrijk, omdat een kat (letterlijk) rare sprongen kan maken wanneer hij in het nauw gedreven wordt. Als hij zich bedreigd voelt kan hij agressief worden, en dat is het laatste wat je in zo’n situatie wilt.

Stap 4: Probeer verschillende manieren

Elke kat reageert anders op een bepaalde situatie. Het is daarom goed om af te wisselen tussen verschillende manieren van ‘nee’ zeggen. Je kunt een nee verkopen door je kat streng toe te spreken en hem intens aan te kijken. Reageert hij hier stoïcijns op? Klap dan de volgende keer eens in je handen, misschien reageert hij daar wel op. Probeer te zoeken naar de juiste manier die voor jou en je kat het beste werkt.

Stap 5: Negeren

Een kat afleren te bijten is niet altijd even leuk. Je weet natuurlijk dat je kat het niet slecht bedoelt, maar om de band tussen jullie goed te houden is het wel belangrijk dat er iets aan gedaan wordt. Daarom is het vaak een goed idee om je kat zo’n 5 tot 10 minuten te negeren na de eerste stappen. Herhaal dit bij elk bijtincident. Het kan zijn (dit geldt niet voor elke kat) dat je kat de link begint te leggen tussen een beet en het negeren. En elke kat wil natuurlijk de aandacht van z’n baasje!

Een bijtende kat voorkomen

Het klinkt misschien cliché, maar het is wel waar: voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook voor een bijtgrage kat. Je hand is geen eten en al zeker geen snack! Gelukkig kan je het gedrag bij kittens en jonge katten nog iets of wat sturen. Voorkomen dat je kat gaat bijten is ook veel makkelijker dan het bijten achteraf te moeten afleren.

Heb je een of meerdere jonge katjes, dan is cruciaal dat je grenzen aangeeft wanneer het over bijten gaat. Als je kat tijdens het spelen zachtjes bijt kan je doen alsof je pijn hebt, laten merken dat je het niet pikt en vervolgens weglopen uit de situatie. Je kat zal hiervan schrikken en de volgende keer twee keer nadenken voordat hij in je vinger hapt. Als je dit trucje consequent blijft herhalen heb je later een bijtvrije kattenvriend!

`