Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Actie! Vraag je kortingscode aan en krijg de eerste maand gratis! 🎁

Bijten afleren bij je kat in 5 stappen

Kat-vastgehouden-in-armen

Het komt vaak voor dat katten bijten als je met ze speelt. Meestal is dit een zachte knauw, maar het kan ook een behoorlijk harde en pijnlijke beet zijn. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk afleren. Maar waarom bijt mijn kat eigenlijk? En hoe leer je een kat het bijten af? Onze huisdierspecialisten leggen je alles uit.

Aan de slag!

Onverwachte dierenartskosten?

Waarom bijt mijn kat?

Een kat bijt tijdens het spelen, uit verveling, uit angst of vanwege pijn. Kittens leren al op jonge leeftijd dat speels bijten oké is, zolang het niet te hard gaat. Maar als je kat niet van zijn moeder of van andere kittens heeft geleerd wat zijn grenzen zijn, kan het zijn dat hij hard bijten niet als gevaarlijk ziet. In dat geval zal je kat elke keer dat hij bijt gewoon doorgaan, en dat kan natuurlijk pijnlijk zijn.

Een kat bijten afleren: 5 stappen!

Hoe leer je dit op een goede manier af? Een kat straffen werkt niet. Katten begrijpen niet wat ze fout doen als je ze straft. Corrigeren van katten gaat al beter, maar ook dit vergt veel tijd en oefening. Wel kun je ze stap voor stap dingen afleren. Een kat bijten afleren doe je met de volgende 5 stappen!

  1. Blijf rustig

Allereerst is het belangrijk om te weten dat katten bijten afleren soms best lastig kan zijn. Het is daarom belangrijk dat je altijd rustig blijft, hoe pijnlijk de beet van je lenige vriend ook is. Als je schrikt en begint te gillen of opstaat en onrustig wordt, zal je kat daar zijn gedachten over hebben. De kans is groot dat je kat dan van jou schrikt en bang wordt. Als je kat bang voor je wordt, kan hij juist stress ontwikkelen en dan leer je hem nooit meer wat af. Blijf dus altijd rustig!

  1. Isoleer de situatie

Uitgaande van het feit dat je kat uit speelsheid bijt, is het belangrijk dat je de situatie bij een beet probeert te isoleren. Als hij speels bij je op schoot ligt of bijt tijdens het spelen, probeer dan altijd kalm te blijven. Probeer je kat rustig te krijgen en sta zelf voorzichtig op terwijl je probeert je kat van je schoot te halen. Laat merken dat je het niet leuk vindt (op een normale manier) en loop weg uit de situatie. Kom pas terug naar je kat als hij volledig tot rust is gekomen.

  1. Geef je kat altijd ruimte

Het kan voorkomen dat de stemming na zo’n incident plotseling omslaat. Het wordt een beetje ongemakkelijk en het gedrag van je kat begint te veranderen. Tja, een kat bijten afleren gaat nu eenmaal niet over rozen. Nu het tijd voor jou is om stap 1 en 2 uit te voeren, is het noodzakelijk dat je je tegelijkertijd in je kat probeert te verplaatsen. Heeft hij genoeg ruimte om zich heen? Waar zijn de uitgangen? Welke kant kan hij op? Deze vragen zijn belangrijk, omdat een kat in het nauw rare sprongen kan maken, letterlijk. Als hij zich bedreigd voelt, kan hij agressief worden, en dat wil je niet hebben in zo’n situatie.

  1. Probeer verschillende manieren

Elke kat reageert anders op een bepaalde situatie. Het is daarom goed om af te wisselen met verschillende manieren van ‘nee’ zeggen. Je kunt ‘nee’ zeggen door je kat streng toe te spreken en hem intens aan te kijken. Reageert je kat hier stoïcijns op? Klap dan de volgende keer eens in je handen, misschien reageert hij daar wel op. Probeer de juiste manier te vinden die voor jou en je kat het beste werkt.

  1. Negeren

Een kat bijten afleren is niet altijd even leuk. Je weet natuurlijk dat je kat het niet verkeerd bedoelt, maar om de band tussen jullie goed te houden, is het wel belangrijk dat er iets aan gedaan wordt. Daarom is het vaak een goed idee om je kat na de eerste stappen ongeveer vijf tot tien minuten te negeren. Herhaal dit bij elk bijtincident. Het kan zijn (dit geldt niet voor elke kat) dat je kat de link begint te leggen tussen een beet en het negeren. En elke kat wil natuurlijk jouw aandacht, dus je hebt hem er echt wel mee!

Een bijtende kat voorkomen

Er zijn verschillende tips om een bijtende kat te voorkomen:

  • Begin met socialisatie op jonge leeftijd: Als je een kitten hebt, is het belangrijk om hem aan verschillende mensen en situaties te laten wennen. Dit kan hem helpen om op een positieve manier te reageren op nieuwe ervaringen en om te leren omgaan met verschillende mensen.
  • Geef je kat voldoende speelgoed: Katten hebben veel energie en als ze zich vervelen, kunnen ze op zoek gaan naar andere manieren om hun energie kwijt te raken, zoals bijten. Zorg ervoor dat je kat voldoende speelgoed heeft om mee te spelen en te jagen.
  • Vermijd agressief spel: Speel niet met je kat met je handen of voeten, omdat dit bijten kan aanmoedigen. Gebruik in plaats daarvan speelgoed dat je kat kan jagen en bespringen, zoals een hengel of speelgoedmuis.
  • Wees attent op de signalen van je kat: Katten communiceren vaak subtiel voordat ze bijten. Als je merkt dat je kat gefrustreerd, geïrriteerd of gestrest raakt, geef hem dan de ruimte en vermijd het aanraken of vastpakken van hem.
  • Train je kat: Het is mogelijk om je kat te trainen om niet te bijten. Wanneer hij bijt, kun je hem bijvoorbeeld een luid ‘Nee!’ geven en hem vervolgens afleiden met speelgoed of voedsel.
  • Bezoek een dierenarts: Als je kat plotseling bijtgedrag vertoont, kan dit te wijten zijn aan een onderliggende medische aandoening. Bezoek een dierenarts om dit uit te sluiten en om eventuele behandelingen te bespreken.

Wist je dat 84% van de baasjes binnen twee jaar €1.249 aan dierenartskosten kwijt is?

Kattenverzekering

Blijft je kat maar bijten? En ben je bang dat dit komt door een medische aandoening? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje wel prijzig zijn, soms tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze kattenverzekering!

`