Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Kat verliest veel haar, wat moet ik weten?

kat verliest veel haar

Als baasje kan het eventjes schrikken zijn: je kat verliest veel haar. Over het algemeen is dit geen enkel probleem voor je kat, maar af en toe moet je als baasje wel opletten als je kat erg ruift. Maar wanneer moet je hiervoor naar de dierenarts? Geen paniek, onze specialisten vertellen je hier alles over. En goed nieuws: met onze kattenverzekering vergoeden wij tot 90% van de mogelijke onverwachte dierenartskosten!

Laten we van start gaan.

Is het erg dat mijn kat ruift?

Nee, over het algemeen is het ruiven bij je kat een natuurlijk proces. Kattenharen hebben namelijk een beperkte levensduur. Voor elk haar dat verloren gaat en in je stofzuiger terechtkomt, duikt er bij je kat al een nieuwe op. Het kan natuurlijk wel zijn dat je kat op een andere manier of meer ruift dan normaal. In dat geval zou hij iets onder de leden kunnen hebben. Hou dit goed in de gaten en raadpleeg op tijd de dierenarts. 

De verschillende ruiperiodes

Een ruifperiode is de periode waarin een kat van vacht verandert. Dit heeft te maken met wisselende temperaturen. Begint de temperatuur te stijgen, dan is je kat toe aan een koelere pels. In de winter daarentegen maakt je kat zich juist klaar voor de koude door een natuurlijk jasje aan te maken. Je kan de ruiperiode van een kat opdelen in een voorjaars- of lenterui en een herfstrui. Leeft je kat uitsluitend binnenshuis, dan ondervindt hij minder invloed van de wisselende seizoenen. Deze huisvrienden kunnen het hele jaar door in de rui zijn.  
 
Laten we de natuurlijke ruiperiodes van een kat van dichterbij bekijken: 

 • De voorjaars- of lenterui 

Je kat ruift en wisselt zijn dikke winterdeken in voor een koele zomerdons. Deze periode start rond  april en mei.

 • De herfstrui

Je kat wisselt zijn zomerdonsje in voor een dikke winterjas. Deze periode start tussen oktober en november.

Hoe lang duurt de ruiperiode?

Het hangt natuurlijk van de soort en de levenswijze van de kat af hoe lang hij verhaart. Over het algemeen duurt de herfstrui zo’n 3 tot 4 weken en kan deze duren tot december. De lenterui begint vaak kort na de eerste warmere dagen en duurt ook zo’n 3 tot 4 weken.

Tips tegen het ruiven

Het kan vervelend zijn als je kat veel haren verliest. Met deze tips maak je de ruiperiode iets draaglijker:

 •  Een koele, donkere slaapplaats

Laat je kat op een koele en donkere plaats slapen. Dit zorgt ervoor dat de licht- en temperatuurs omstandigheden zo constant mogelijk blijven. Katten zijn gemaakt om lage temperaturen aan te kunnen, dus je vriendje zal het niet koud krijgen.

 • Goede voeding

Voeding heeft veel invloed op de rui bij katten. Kies daarom zoveel mogelijk voor kwalitatieve voeding met een verhoogde concentratie omega-3- en -6-vetzuren. Dit verbetert de kwaliteit van de vacht en laat de ruiperiode vlotter verlopen.

 • Borstelen

Kortharige katten moeten ongeveer 2x per week geborsteld worden tijdens de rui. Soms kom je grote hoeveelheden losse haren tegen en ben je geneigd vaker te borstelen, maar dat is geen goed idee. Je kat zal hierdoor alleen maar meer ruiven. (Half)langharige katten moeten ongeveer 4x per week geborsteld worden tijdens de ruiperiode. Heeft je vriendje heel veel ondervacht, dan mag je hem zelfs elke dag borstelen.

 • Alternatief aaien

Zo leuk om je kat af en toe eens goed te aaien. Maar tijdens de rui ben je hier misschien toch iets voorzichtiger in. Ga daarom tijdens de ruiperiode voor ‘alternatief aaien’ en gebruik een microvezeldoek. Dit doekje neemt alle losse haren mee die in de vacht van je kat zitten. Dat betekent minder stofzuigen voor jou!

 • Je kat wassen

Sommige baasjes wassen hun kat tegen het verharen. Dat kan inderdaad helpen en is een goed alternatief indien de andere methodes niet helpen. Gebruik wel altijd een speciale kattenshampoo. Behandel je kat (die waarschijnlijk niet zo gek is op de douche) met zorg en hou goed in de gaten hoe hij de schoonheidsbehandeling ervaart.

Zijn er katten die niet (of minder) haar verliezen?

Er zijn natuurlijk ook katten op de wereld die minder ruiven dan andere. Hoeveel haar een kat verliest, verschilt per ras. Deze rassen verliezen het minste haar: 

 • Sphynx
 • Cornish Rex
 • Devon Rex
 • Oosterse korthaar
 • Bengaal 

Wanneer je kat écht veel haar verliest

Als je kat echt extreem veel haren verliest, kan dat verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je de verkeerde voeding geeft. Ook kan het zijn dat het weer onregelmatig is of net te constant waardoor je kat haar loslaat. Verder spelen factoren als erfelijkheid, binnenklimaat en vachtverzorging een rol bij extreem haarverlies.  
 
Mocht jouw kat meer dan normaal last hebben van haarverlies, hou dit dan goed in de gaten en neem contact op met een dierenarts. Zij kunnen je hier meer over vertellen en eventueel overgaan tot onderzoek. 

Kattenverzekering

Je kat verliest veel haar en jij maakt je zorgen daarom? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts toe te gaan. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met onze kattenverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. 

`