Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Maine coon kopen? Dit moet je weten!

maine coon kopen

De Maine Coon is een geliefde kat in België. Wij begrijpen wel waarom: het is een vriendelijke, speelse en slimme kat met prachtige lange manen. Wil je een Maine Coon kopen? Dan is het handig om jezelf in te lezen voordat je tot aanschaf overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, het karakter en de verzorging van dit kattenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een Maine Coon?

Een Maine Coon kopen met stamboom van een erkende fokker kost gemiddeld tussen de €600 en €1.000, maar dat zijn alleen de aanschafkosten. Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral met betrekking tot de dierenarts is het belangrijk om op te letten, omdat de Maine Coon een verhoogd risico heeft op bepaalde erfelijke aandoeningen, waarbij de dierenartskosten hoog kunnen oplopen, soms zelfs tot duizenden euro’s. Onze kattenverzekering biedt hierbij uitkomst.

Waar een Maine Coon kitten kopen?

Wil je een Maine Coon kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je in contact brengen met een betrouwbare fokker. Daarnaast is het belangrijk dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten in huiselijke kring wordt grootgebracht. Vraag bij de aanschaf ook naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let er ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en of ze zijn ingeënt, ontwormd en mogelijk gechipt.

Hoe oud wordt een Maine Coon?

De gemiddelde levensverwachting van een Maine Coon is tussen de 12 en 15 jaar. Natuurlijk kunnen er individuele verschillen zijn: sommige worden 17 jaar oud, terwijl anderen helaas maar 10 jaar oud worden.

Wat is het karakter van een Maine Coon?

Hard van buiten, zacht van binnen – zo zou je deze huistijger kunnen omschrijven. Hij heeft misschien een stoer uiterlijk, maar het is een rustige kat die aanhankelijk en altijd goedgehumeurd is. In een gevecht zul je deze kat daarom ook niet snel aantreffen. Sterker nog: een Maine Coon is helemaal niet op ruzie uit en gebruikt zelden zijn nagels. Hij ligt liever languit in de vensterbank of speelt met zijn baasje in de tuin. Sommige Maine Coons kunnen zelfs apporteren. Het perfecte baasje voor een Maine Coon is dus iemand die graag tijd met zijn kat doorbrengt en van spelen houdt.

Hoe ziet een Maine Coon eruit?

De Maine Coon staat bekend om zijn ruige vacht en gespierde lichaam. Met zijn grote kop, stevige kin en wilde manen maakt dit kattenras indruk op andere katten in de buurt. Een Maine Coon is ook groter dan de gemiddelde huiskat: een kater kan wel tot negen kilo wegen, terwijl een vrouwtje gemiddeld tussen de vijf en zeven kilo weegt. De vacht van een Maine Coon kan verschillende kleuren hebben, maar de kleuren lilac en chocolate zijn niet toegestaan. Koop dus geen Maine Coon met deze vachtkleuren.

Hoe moet ik een Maine Coon verzorgen?

De vachtverzorging van een Maine Coon is niet intensief. Dit komt doordat de vacht waterafstotend is en nauwelijks klitten vormt. Een keer per week borstelen is daarom meestal voldoende. Let er wel op dat je de oksels goed kamt, want daar kunnen klitten ontstaan. Terwijl je toch bezig bent, kun je ook meteen de ogen en oren schoonmaken en de tanden poetsen.

Daarnaast is het belangrijk om af en toe de nagels te knippen, maar dit kun je ook door de dierenarts laten doen. Een Maine Coon houdt van spelen, vooral met zijn baasje. In tegenstelling tot andere katten is deze huistijger een echte waterrat. Hij vindt het niet erg om te badderen of in drinkbakjes te plonzen.

Van welke voeding wordt een Maine Coon groot en sterk?

Maine Coons hebben over het algemeen gevoelige darmen. Het is daarom belangrijk om niet te vaak van voer te wisselen. Droge brokken met veel eiwitten als hoofdvoer is een goede keuze, omdat dit de tanden en het tandvlees in goede conditie houdt. Af en toe afwisselen met natvoer of een kattensnoepje als tussendoortje is natuurlijk ook toegestaan.

Aandoeningen en ziektes bij Maine Coons

De Maine Coon is over het algemeen een gezond kattenras. Toch is het belangrijk om ook met deze kat af en toe naar de dierenarts te gaan, vooral als het een kitten is. Bijvoorbeeld voor het laten chippen, maar ook voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas komen er bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen voor. Dit zijn de drie meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Maine Coons:

Dit is een spierziekte van het hart waarbij de spierwand van de hartkamer sterk verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken, waardoor je kat sloom wordt of zelfs plotseling overlijdt. HCM is niet te genezen, maar kan wel met medicatie behandeld worden. Wil je een Maine Coon kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn van HCM. Hiermee vergroot je de kans op het kopen van een gezonde kat.

Dit is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie verslechtert. Een Maine Coon met PKD wordt geboren met kleine cystes in de nieren. Naarmate de kat groeit, groeien de cystes mee. Hierdoor verslechtert de nierfunctie en zullen de nieren uiteindelijk stoppen met werken. Een Maine Coon met PKD zal dus uiteindelijk overlijden.

taar is een vertroebeling van de ooglens die vaak voorkomt bij oudere Maine Coons. Je kunt het herkennen aan een blauwwitte waas over het oog. Het zicht van je kat neemt hierdoor af.

Dierenartskosten bij een Maine Coon

Een dierenartsbezoekje kan qua kosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Wat een dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling en van de praktijk. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Maine Coons:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Oogonderzoek naar PRA: ongeveer €100
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer €750
  • Heupkomresectie: ongeveer €1.200

Wil je een Maine Coon kopen? Bekijk dan dit overzicht om te zien hoe wij deze behandelingen vergoeden.  

Kattenverzekering

Is je Maine Coon niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat altijd de medische zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze kattenverzekering!

`