Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Noorse boskat kopen? Dit moet je weten!

noorse boskat kopen

De Noorse boskat is geliefd in België. Wij begrijpen wel waarom: het is een stoere maar lieve kat die graag met zijn baasje speelt. Wil je een Noorse boskat kopen? Dan is het handig om jezelf eerst goed in te lezen. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, het karakter en de verzorging van dit kattenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een Noorse boskat?

Een Noorse boskat kopen kost ongeveer tussen de €350 en €750, maar dit zijn alleen de aanschafkosten. Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral de dierenartskosten kunnen hoog oplopen, omdat Noorse boskatten een verhoogd risico hebben op bepaalde erfelijke aandoeningen. Onze kattenverzekering komt dan goed van pas.

Waar koop je een Noorse boskat kitten?

Wil je een Noorse boskat kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je in contact brengen met een betrouwbare fokker. Let er bij het kopen van een Noorse boskat op dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten opgroeit in een huiselijke omgeving. Vraag de fokker ook naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let er ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en of ze ingeënt, ontwormd en mogelijk gechipt zijn.

Hoe oud wordt een Noorse boskat?

Een Noorse boskat wordt gemiddeld 12 jaar oud.

Wat is het karakter van een Noorse boskat?

De Noorse boskat staat bekend als een fijn huisgenootje. Met zijn rustige en vriendelijke karakter geniet hij van het leven. Hij kan goed overweg met mensen en raakt niet snel van slag door andere dieren. Sterker nog, een Noorse boskat vindt het eigenlijk wel gezellig om een hond of kat als huisgenoot te hebben. Maar hij is het liefst bij zijn baasje, bij jou dus. Verder is het een speelse kat die graag klimt en dit ook graag laat zien.

Hoe ziet een Noorse boskat eruit?

De Noorse boskat is een gespierde kat die groter is dan gemiddeld. Zijn kop heeft een driehoekige vorm en hij heeft kenmerkende pluimpjes op zijn oren. Zijn vacht komt voor in verschillende kleuren: effen, gevlekt, gestreept en gemarmerd. Vooral in de winter ziet de Noorse boskat er indrukwekkend uit, met een dikke vacht en een pluimstaart, een bef, een volle kraag en knickerbockers. Noorse boskatten groeien langzaam en de meeste zijn pas volledig volgroeid tussen hun 3e en 5e levensjaar. Mannelijke katten kunnen tot 6,5 kilo wegen, terwijl vrouwtjes gemiddeld 4 kilo wegen.

Hoe moet ik een Noorse boskat verzorgen?

Als je een Noorse boskat gaat kopen, dan moet je bij de verzorging van dit kattenras vooral denken aan de vacht. Wekelijks borstelen met een metalen kam is voldoende om klitten te voorkomen, behalve tijdens de rui, wanneer dagelijks borstelen nodig kan zijn. De meeste katten vinden het prima om geborsteld te worden, maar het is belangrijk om ze hier op jonge leeftijd al aan te laten wennen. Verder is het belangrijk om regelmatig de ogen en oren te controleren en af en toe de nagels te knippen.

Van welk voedsel wordt een Noorse boskat groot en sterk?

Aangezien Noorse boskatten pas tussen hun 3e en 5e levensjaar volledig uitgroeien, hebben ze veel energie nodig. Deze energie halen ze uit hun voeding. Daarom is het belangrijk om voer te gebruiken dat rijk is aan vetten en gezonde eiwitten. De hoeveelheid voeding die een Noorse boskat nodig heeft, hangt af van zijn energiebehoefte. Als je een actieve kat hebt, zal hij ook meer voeding nodig hebben. Een dierenwinkel bij jou in de buurt kan je hierover informeren.

Aandoeningen en ziektes bij Noorse boskatten

Over het algemeen is de Noorse boskat een gezond kattenras. Toch moet je af en toe naar de dierenarts, vooral als het nog een kitten is. Bijvoorbeeld voor het laten chippen en voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas zijn er enkele erfelijke aandoeningen bekend bij dit kattenras. Dit zijn de vijf meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Noorse boskatten:

Dit is een spierziekte van het hart waarbij de spierwand van de hartkamer verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken, waardoor je kat sloom wordt of zelfs plotseling overlijdt. HCM kan niet genezen worden, maar kan wel behandeld worden met medicatie. Wil je een Noorse boskat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op HCM en vrij bevonden zijn van deze aandoening. Dit vergroot de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie verslechtert. Een Noorse boskat met PKD wordt geboren met kleine cysten in de nieren. Naarmate de kat groeit, groeien de cysten mee. Hierdoor functioneren de nieren steeds slechter en uiteindelijk stoppen ze volledig met werken. Een Noorse boskat zal dus uiteindelijk overlijden aan PKD. Wil je een Noorse boskat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op PKD en vrij bevonden zijn van deze aandoening. Dit vergroot de kans dat je een gezonde kat koopt.

Glycogeenstapelingsziekte is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam suikers niet goed kan opslaan. Katten worden geboren met deze ziekteen sterven vaak binnen enkele maanden. Wil je een Noorse boskat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op glycogeenstapelingsziekte en vrij bevonden zijn van deze aandoening. Dit vergroot de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is aangeboren doofheid aan één of beide oren als gevolg van afwijkingen aan de gehoorbeentjes in het middenoor. Congenitale doofheid komt vaker voor bij dieren met een witte vacht en blauwe ogen. Wil je een Noorse boskat kopen? Dan is het belangrijk dat de kitten getest is op doofheid en vrij bevonden is, dit kan vanaf 4 weken leeftijd. Dit vergroot de kans dat je een gezonde kat koopt.

Bij patella luxatie, ook wel losse knieschijf genoemd, schiet de knieschijf naar binnen of buiten. Hierdoor kan de kat zijn poot niet strekken en zal hij kreupel lopen. Vaak springt de knieschijf na enkele stappen weer terug op zijn plaats. Door herhaalde incidenten kan er beschadiging en artrose in het kniegewricht optreden. In dat geval is een operatie noodzakelijk. Wil je een Noorse boskat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op patella luxatie en vrij bevonden zijn van deze aandoening. Dit vergroot de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dierenartskosten bij een Noorse boskat

Een dierenartsbezoekje kan qua kosten hoog oplopen. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Noorse boskatten:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Oogonderzoek naar PRA: ongeveer €100
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Hartaandoeningen (HCM): ongeveer €750
  • Acuut nierfalen: tussen de €1500 en €2000

Ga je een Noorse boskat kopen? Bekijk dan dit overzicht om te kijken hoe wij deze behandelingen vergoeden.  

Kattenverzekering

Als je Noorse boskat niet verzekerd is en je moet naar de dierenarts, dan kunnen de kosten hoog oplopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je krijgt je kat altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze kattenverzekering!

`