Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Perzische kat kopen? Dit moet je weten!

perzische kat kopen

De Perzische kat is populair in België. Wij begrijpen waarom: het is een rustige en aanhankelijke kat met een schattig uiterlijk. Wil je een Perzische kat kopen? Dan is het handig om jezelf in te lezen voordat je tot aankoop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, het karakter en de verzorging van dit kattenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een Perzische kat?

Een Perzische kat kopen van een erkende fokker kost gemiddeld €600, maar dat zijn alleen de aanschafkosten. Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral de dierenartskosten kunnen hoog oplopen, omdat Perzische katten een verhoogd risico hebben op bepaalde erfelijke aandoeningen. Soms kunnen deze kosten oplopen tot duizenden euro’s. Onze kattenverzekering biedt hierbij uitkomst.

Wat kost een Perzische kitten kopen?

Wil je een Perzische kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je in contact brengen met betrouwbare fokkers. Het is ook belangrijk dat de moederpoes aanwezig is bij de aankoop en dat de kitten opgroeit in een huiselijke omgeving. Vraag de fokker naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren en let erop of de kitten goed gesocialiseerd is en is ingeënt, ontwormd en mogelijk gechipt.

Hoe oud wordt een Perzische kat?

Een Perzische kat wordt gemiddeld 14 jaar oud. Er is echter variatie: sommige katten worden 17 jaar oud, terwijl anderen helaas slechts 12 jaar oud worden.

Hoe ziet een Perzische kat eruit?

Een Perzische kat is een middelgrote kat met een compact lichaam. Met zijn ronde kop, korte neus, gekleurde ogen en prachtige langharige vacht is hij een van de populairste katten in ons land. De kleur en vachtpatroon van deze huiskat kunnen variëren, van effen tot driekleurig en van chinchilla tot colourpoints. Er zijn meer dan honderd mogelijke variaties. Mannetjes wegen ongeveer 7 kilo en vrouwtjes ongeveer 6 kilo.

Hoe moet ik een Perzische kat verzorgen?

De verzorging van een Perzische kat vergt enige inspanning, met name wat betreft de vacht. Je moet zijn vacht wekelijks 2 of 3 keer borstelen met een metalen kam om klitten te voorkomen. Bij sommige Perzen moet dit zelfs dagelijks gebeuren. Om de vacht zijdezacht te houden, kun je je Perzische kat 1 tot 2 keer per jaar ook wassen met kattenshampoo. Het is ook belangrijk om dagelijks de oren en ogen, die vaak tranen, te controleren en schoon te maken met een lauwe vochtige doek.

Van welk voer wordt een Perzische groot en sterk ?

Vanwege hun korte snuit hebben Perzische katten een speciale manier van eten ontwikkeld: ze pakken het voer op met de onderkant van hun tong. Hierdoor kan het voor een Perzische kat moeilijk zijn om normale kattenbrokjes te eten. Je kunt bij een dierenspeciaalzaak brokjes in aangepaste vorm kopen, speciaal gemaakt voor Perzen. Het is ook belangrijk dat deze kat voldoende eiwitten binnenkrijgt, omdat dit bijdraagt aan een sneller herstel.

Aandoeningen en ziektes bij Perzische katten

Af en toe zul je met deze rustige raskat naar de dierenarts moeten, vooral wanneer hij nog een kitten is, bijvoorbeeld voor het laten chippen en voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas komen bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen voor. De twee meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Perzische katten zijn:

Dit is een erfelijke oogziekte waarbij het netvlies verslechtert. Er zijn meerdere vormen van PRA. Bij sommige vormen gaat de verslechtering snel en wordt de kat binnen enkele maanden na de geboorte blind. Bij andere vormen gaat de verslechtering langzamer. Als je een Perzische kat wilt kopen, is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op PRA vanaf 15 maanden. Hiermee vergroot je de kans op het kopen van een gezonde kat. Ouderdieren kunnen drager zijn van het gen zonder symptomen te vertonen, wat het moeilijk maakt om PRA uit te sluiten.

Dit is een erfelijke nieraandoening waarbij de nierfunctie verslechtert. Perzische katten worden geboren met kleine cysten in de nieren, die groter worden naarmate de kat groeit. Hierdoor functioneren de nieren steeds slechter en zullen ze uiteindelijk stoppen met werken. Uiteindelijk zal een Perzische kat aan PKD overlijden. Bij het kopen van een Perzische kat is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op PKD en bewezen vrij zijn van deze aandoening. Hiermee vergroot je de kans op het kopen van een gezonde kat.

Dierenartskosten bij een Perzische kat

De kosten van een dierenartsbezoek kunnen hoog oplopen. De exacte kosten hangen af van de behandeling. We kunnen echter een gemiddeld prijskaartje geven voor veelvoorkomende behandelingen bij Perzische katten:

  • Chippen: tussen €25 en €55
  • Oogonderzoek naar PRA: ongeveer €100
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Acuut nierfalen: ongeveer €1.200

Ga je een Perzische kat kopen? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht om te kijken hoe wij deze behandelingen vergoeden.  

Kattenverzekering

Als je Perzische kat niet verzekerd is en je brengt een bezoek aan de dierenarts, kunnen de kosten hoog oplopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`