Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Ragdoll kopen? Dit moet je weten!

Ragdoll kopen

De ragdoll is populair onder kattenliefhebbers in België. Wij begrijpen waarom: het is een lieve en avontuurlijke kat met een prachtig uiterlijk. Wil je een ragdoll kopen? Dan is het handig om jezelf goed te informeren voordat je overgaat tot de aankoop. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over het aanschaffen, karakter en verzorging van dit kattenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een ragdoll?

Een ragdoll kopen van een erkende fokker kost gemiddeld €1.500, maar dat zijn enkel de aanschafkosten. Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral wat betreft de dierenarts is oplettendheid geboden, aangezien ragdolls een verhoogd risico hebben op bepaalde erfelijke aandoeningen, wat kan leiden tot hoge dierenartskosten, soms zelfs tot duizenden euro’s. Onze kattenverzekering biedt hierbij uitkomst.

Waar koop je een ragdoll kiten?

Wil je een ragdoll kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je in contact brengen met betrouwbare fokkers. Het is ook belangrijk dat de moederpoes aanwezig is bij de aankoop en dat de kitten opgroeit in een huiselijke omgeving. Vraag de fokker ook naar onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let erop of de fokker de kitten goed gesocialiseerd heeft en of deze is ingeënt, ontwormd en mogelijk gechipt.

Hoe oud wordt een ragdoll?

Een ragdoll wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. Natuurlijk kunnen er individuele verschillen zijn: de ene wordt maar liefst 16 jaar oud, terwijl de andere helaas maar 10 jaar oud wordt.

Wat is het karakter van een ragdoll?

Een ragdoll wordt vaak gezien als de ideale huisgenoot: ze zijn lief, goedgeluimd en altijd in voor een knuffel van het baasje. Naar het baasje toe zijn ze aanhankelijk en volgen ze hem graag overal, hopend op een aai over hun bolletje of een speels moment. Eigenlijk zijn het honden in kattenkleren. Daarnaast liggen ze graag languit gestrekt in het zonnetje of op de vensterbank, maar ook spelen vinden ze leuk. Het ideale baasje voor een ragdoll is dan ook iemand die graag tijd doorbrengt met zijn kat en van knuffelen houdt.

Hoe ziet een ragdoll eruit?

De ragdoll staat bekend om zijn prachtige uiterlijk, vooral de combinatie van zijn hemelsblauwe ogen en zijdezachte vacht laat het hart van menig kattenliefhebber sneller kloppen. Met zijn gespierde lichaam en weelderige vacht is deze middelgrote kat een imposante verschijning. Hij kan zelfs tot 9,5 kilo wegen. Als je een ragdoll kitten koopt, is het een verrassing hoe je nieuwe huisgenoot eruit zal zien. Ze worden namelijk wit geboren en krijgen pas hun definitieve kleur als ze drie of vier jaar oud zijn.

Hoe moet ik een ragdoll verzorgen?

De vachtverzorging van een ragdoll is niet intensief, wekelijks borstelen is voldoende om klitten te voorkomen en zijn vacht adembenemend mooi te houden. Tijdens de ruiperiode kan het nodig zijn om hem twee of drie keer per week te borstelen. Vindt een ragdoll dit vervelend? Helemaal niet. Sterker nog, de meeste katten genieten van de aandacht tijdens het borstelen. Het is ook belangrijk om af en toe de nagels te knippen en de tanden te poetsen. Heeft hij een wasbeurt nodig? Gebruik dan speciale kattenshampoo. Een ragdoll vindt het ook heerlijk om buiten rond te struinen, maar een kleine tuin of een balkon dat veilig is voor katten is ook fijn. Zolang het maar niet te druk is.

Van welk voer wordt een ragdoll groot en sterk?

De groei van een ragdoll gaat gepaard met groeispurten. Daarom is het belangrijk om hem als kitten speciale voeding te geven die rijk is aan eiwitten. Voor advies over de juiste voeding kun je terecht bij een dierenspeciaalzaak in de buurt. Na ongeveer vier jaar is je ragdoll volwassen en kun je de hoeveelheid voeding aanpassen. Elke kat heeft echter zijn eigen individuele energiebehoefte. Als je kat veel beweegt, mag hij ook meer voeding krijgen. Houd hier dus rekening mee.

Aandoeningen en ziektes bij ragdolls

Over het algemeen is de ragdoll een sterke kat. Toch kan het voorkomen dat je ook met deze kat af en toe naar de dierenarts moet, vooral als hij nog jong is,bijvoorbeeld voor chippen, maar ook voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas zijn er bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. De twee meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij ragdolls zijn:

Dit is een hartaandoening waarbij de hartspierwand verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken, wat kan leiden tot sloomheid bij de kat of zelfs plotseling overlijden. HCM is niet te genezen, maar kan wel behandeld worden met medicatie. Wil je een ragdoll kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij bevonden zijn van HCM. Hiermee vergroot je de kans op een gezonde kat.

Dit is een erfelijke aandoening waarbij cysten in de nieren ontstaan, wat leidt tot een verslechtering van de nierfunctie. Bij ragdolls groeien de cysten mee met de kat, waardoor de nieren steeds slechter gaan functioneren en uiteindelijk helemaal kunnen stoppen met werken. Een ragdoll zal dus uiteindelijk overlijden aan PKD. Wil je een ragdoll kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van PKD. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dierenartskosten bij een ragdoll

Een dierenartsbezoekje kan qua kosten hoog oplopen. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij ragdoll:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Hart- en vaataandoeningen: ongeveer €750 Acute nierfalen: tussen de €1.500 en €2.000

Ga je een ragdoll kopen? Bekijk dan dit overzicht. om te zien hoe wij deze behandelingen vergoeden. 

Kattenverzekering

Is je ragdoll niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze kattenverzekering!

`