Katten liggen vaak overal en nergens een dutje te doen. Da’s best logisch, als je bedenkt dat katten zo’n 16 tot 20 uur slaap nodig hebben per dag. Of het nu op de wasmachine, de koelkast of in je kleerkast is: je vindt je kat op de meest willekeurige plaatsen wel eens met z’n oogjes dicht. Toch is er één plekje het meest geliefd, en dat is bij zijn baasje! Maar waarom komt een kat zo graag op schoot liggen? In dit artikel leggen we uit waarom katten zo graag bij je liggen en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.
6 redenen waarom een kat bij je komt liggen
Er zijn meerdere redenen waarom katten graag bij hun baasje liggen. Die redenen komen voort uit het gedrag van katten in het wild. Katten willen namelijk graag terug naar de tijd waarin ze verzorgd werden door de moederpoes. Het heerlijke, zorgzame bedje dat voor hen werd opgemaakt in hun kittentijd is dé droom van elke kat. Dat is dan ook meteen de voornaamste reden waarom een kat graag dicht bij je komt liggen, maar er zijn er nog meer. De 6 belangrijkste redenen zijn:
Hun territorium markeren
Katten bakenen graag hun territorium af. Dit doen ze door met hun kop, flanken en poten langs spullen of personen te schuren. Op die manier komen er feromonen vrij die voor je kat aangeven dat de plek veilig en vertrouwd is. Misschien heb je al wel gemerkt dat je kat dit thuis vaak op specifieke plaatsen doet, en liefst zo hoog mogelijk. In het wild zou een kat zich ook liefst op een hoge plaats verstoppen om haar overlevingskans te vergroten. Hoe hoger de plek, hoe beter. Maar waarom komt een kat dan zo graag op je schoot liggen? Als de vertrouwde geur van je kat op jou hangt, betekent dit dat ook jij veilig gebied bent!
Katten houden van warmte
De meeste katten houden echt van warmte. Valt er een streepje zon door het raam naar binnen? De kans is groot dat je kat er als de kippen bij is om hiervan te genieten. Zodra de zon ondergaat is het natuurlijk direct een pak minder warm. Op die momenten zoeken katten naar alternatieve warmtebronnen, en hun baasje is natuurlijk de perfecte vervanger. Op je schoot, je buik of soms zelfs in je nek: deze plekjes zijn voor katten zalig warm, en daarnaast ook nog eens super comfortabel.
Op zoek naar comfort
De meeste katten zijn echte luxepoezen en zijn enorm gesteld op comfort. Verkiest jouw kat je schoot soms boven dat warme streepje zon? Dat heeft dus te maken met het comfort waar katten dikwijls naar op zoek zijn. Zo heeft je atletische vriend graag een zachte plek voor zijn dutje, en je schoot is dan ideaal. Lekker zacht, warm én in de buurt van het baasje, perfect!
Ware liefde
Geloof het of niet, maar je kat voelt echt wel een beetje liefde voor je. Natuurlijk zijn er katten die bij Jan en alleman op schoot kruipen, maar de meeste katten verkiezen toch hun baasje boven de rest. En terecht! Je merkt op verschillende manieren dat je kat je graag ziet. Hij geeft kopjes, miauwt, spint of geeft je de hele tijd neuskusjes. Als je kat zo lief bezig is, is het belangrijk dat je laat zien dat de liefde wederzijds is. Aai je kat zachtjes tot hij in slaap valt en praat een beetje tegen hem. Hoe sterker jullie band is, hoe kleiner de kans op stress bij je kat.
Veiligheid voor alles
Omdat katten hun wilde haren niet verloren zijn, zoeken ze nog steeds elke dag naar veiligheid. In het wild is dit vaak op een beschutte en liefst zo hoog mogelijke plaats. Thuis is dat natuurlijk het vertrouwde baasje. Nu jij deel uitmaakt van zijn territorium en hem bovendien elke dag verzorgt, ziet je kat jou als een vertrouwd persoon. Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden.
Door bij jou te liggen kan je kat vredig en ontspannen slapen. Toch is het geen eenzijdig verhaal. Je kat wil jou namelijk ook beschermen. Katten kunnen voelen wat wij ervaren en zijn op hun hoede wanneer er potentieel gevaar dreigt. Door bij jou in de buurt te liggen is hij altijd paraat om zijn baasje te verdedigen.
Het perfecte slaapmiddel
Jouw huisvriend associeert je geur met verzorging, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij op je schoot komt liggen. Ook het ritme van je ademhaling is rustgevend voor je kat, net zoals het ritme van je hartslag. Kortom: jouw natuurlijke eigenschappen zijn voor je kat de perfecte slaapmiddeltjes.
Mag een kat mee in bed slapen?
We weten nu waarom een kat zo graag op schoot of dicht in je buurt komt liggen. Maar zijn er ook voor- en nadelen van een slapende kat in je buurt? Wij zetten ze voor jou op een rijtje:
Voordelen
In principe is er een perfecte wisselwerking tussen baasjes en hun kat wanneer het om slapen gaat. Je kat wordt rustig van je hartslag en ademritme, en jij valt in slaap door zijn ritmische gespin. De aanwezigheid van een kat helpt ook om stress te verlichten — zowel bij jou als bij de kat. Voor katten is het van nature immers heel normaal om met dierbaren de nacht door te brengen. Vroeger bracht hun moeder hen veiligheid, warmte en comfort, nu neem jij die taak over. Hier wordt je kat toch een stukje gelukkiger door.
Nadelen
Naast het feit dat de meeste katten nogal hard ruien, zijn er nog meer nadelen van een kat op je schoot of in bed. Het eerste nadeel is het overdragen van bacteriën. In de kattenbak of buiten kunnen er bacteriën aan de poten van je kat blijven hangen. Deze bacteriën hebben in huis niks te zoeken, laat staan in je bed. Ook kan je kat parasieten mee naar binnen nemen. Maak dus altijd goed zijn pootjes schoon voordat hij in je slaapkamer komt.
Een ander nadeel is het feit dat de dagindeling van katten nét iets anders is dan bij mensen. Katten zijn actief wanneer het donker wordt, terwijl wij ons dan juist klaarmaken om te gaan slapen. Laat daarom je slaapkamerdeur ’s nachts open. Op die manier kan je kat geruisloos de kamer verlaten zonder dat jij wakker wordt van zijn gemiauw. Ook kan je hem zijn laatste portie eten van de dag geven en nog even met hem spelen voor het slapengaan. De meeste katten krijgen dan zelf zin om een dutje te doen.
Omstandigheden waarbij je kat beter niet mee in bed ligt
Er zijn omstandigheden waarbij je een kat beter niet mee in bed neemt. Denk bijvoorbeeld aan een allergie. Ben jij (of een huisgenoot) allergisch voor katten, dan kan je de kat beter vanaf dag één uit de slaapkamer houden. Als je dit consequent volhoudt vanaf de eerste dag, zal je kat deze ruimte niet beschouwen als zijn territorium en hier dus ook minder of nooit komen.
Ook is het niet handig om katten samen met kinderen van vijf jaar of jonger te laten slapen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties die in eerste instantie gemakkelijk te voorkomen zijn.
Kortom, slapen met een kat kan heel nuttig en gezond zijn voor zowel jezelf als je kat. Zie je hier zelf geen graten in, dan mag je je kat gerust mee op de slaapkamer nemen voor een dutje. Slaapwel!