Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Waarom komt een kat bij je liggen?

waarom komt een kat bij je liggen

Katten liggen dikwijls overal en nergens een dutje te doen. Toch is er één plekje het meest geliefd: bij het baasje op schoot. Maar waarom komt een kat bij je liggen eigenlijk? We geven je zes redenen. 
 
Laten we beginnen. 

1. Markeren van territorium

Katten bakenen graag hun territorium af. Dit doen ze door met de kop, flanken en poten langs spullen of mensen te schuren. Zo komen er feromonen vrij die voor je kat aangeven dat de stek veilig en vertrouwd is. Misschien merk je thuis ook wel dat katten dit vaak doen op specifieke plekken en het liefst zo hoog mogelijk. In het wild zou een kat zich ook het vaakst verstoppen op een hoge plek om de overlevingskans te vergroten. Hoe hoger de plek, hoe beter. Je vraagt je dan misschien af: waarom komt een kat dan bij mij liggen? Als de vertrouwde geur van je kat ook aan jou hangt, word ook jij geclassificeerd als veilig gebied!

2. Katten zijn dol op warmte

Katten zijn dol op warmte. Valt er een zonnestraal door het raam naar binnen? De kans dat je kat er languit in gaat liggen is groot. Als de zon ondergaat, is het natuurlijk een stuk minder warm. Op deze momenten zoeken katten naar vervangende warmtebronnen. Hun baasje is natuurlijk de perfecte vervanging. Op schoot, op je buik of soms zelfs in je nek liggen, is voor de kat een heerlijk warm plekje!

3. Op zoek naar comfort

Als je zoveel slaapt als een kat, is het natuurlijk wel aangenaam om een beetje comfort te hebben. Soms kiest een kat jouw schoot boven een lekker zonnestraaltje. Je zal wel denken: waarom komt een kat bij je liggen terwijl de zon veel warmer is? Comfort is het antwoord. Vaak zoekt je kat een zacht plekje voor zijn dutje. Je schoot is daarom ideaal. Het is zacht, het biedt voldoende warmte en het is dicht tegen hun baasje aan!

4. Echte liefde

Geloof het of niet: jouw kat heeft je ongelooflijk lief! Natuurlijk heb je katten die bij Jan en alleman op schoot kruipen, maar de meeste verkiezen hun baasje boven de rest. En terecht. Je merkt dat jij de favoriet van je kat bent op meerdere manieren. Hij geeft je kopjes, miauwt of spint, of geeft je constant neuskusjes. Als je kat zo lief bezig is, is het belangrijk dat jij ook laat zien dat je die liefde deelt. Aai hem zachtjes tot hij in slaap valt en praat een beetje tegen hem. Hoe sterker jullie band, hoe minder kans op stress bij je kat.

5. Veiligheid boven alles

Omdat katten hun wilde haren niet zijn verloren, zijn ze nog elke dag op zoek naar veiligheid. In het wild is dit vaak een goed verscholen en hoge plekken. Thuis is dat natuurlijk bij hun vertrouwde baasje. Je maakt nu al deel uit van zijn territorium en je zorgt ook voor hem, dus ziet hij jou als een vertrouwd persoon. Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden. Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen. Maar het is echt niet alleen eenrichtingsverkeer; je kat wil ook zijn baasje beschermen. Ze kunnen voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er potentieel gevaar dreigt. Door bij jou in de buurt te liggen, staat hij altijd klaar om zijn baasje te verdedigen!

6. Geur en ademhaling

Jouw kat associeert je geur met liefdevolle verzorging, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen. Ook jouw ademhaling geeft rustgevende geluiden af waarop je kat heerlijk in slaap kan vallen. Het ritme van je hartslag helpt ook bij het in slaap vallen. Kortom, jouw natuurlijke kenmerken zijn voor je kat al snel perfecte slaapvoorwaarden.

Kattenverzekering

Zondert je kat zich plots vaak af en komt hij niet meer bij je liggen? In dat geval zou het kunnen dat je kat iets mankeert. Neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Zo’n bezoekje aan de dierenarts is echter niet goedkoop, het kan soms wel tot duizenden euro’s kosten! Met onze kattenverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte medische kosten en krijgt je kat de zorg die hij verdient.

`