Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Een konijnenhok inrichten, doe je zo!

Konijn-met-wortel

Elk stampertje verdient een eigen plaats. Gelukkig is een konijnenhok inrichten leuk om te doen, én je konijn zal je eeuwig dankbaar zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw konijnenpaleis goed ingericht is? In dit artikel leggen we uit hoe je best te werk kunt gaan om je konijnenren zo aangenaam mogelijk te maken.

Wat heb je nodig om een konijnenren in te richten?

Het is een vraag die veel konijnenbaasjes zichzelf stellen: ‘’Hoe richt ik een konijnenren nu best in?’. Een goed ingericht konijnenhok is immers belangrijk voor de gezondheid van je kleine vriend. Wij zetten alles wat je moet weten op een rijtje!

 

Dit heb je zeker nodig:

  • Waterfles
  • Eetbak
  • Hooiruif of snackmolen
  • Toilet
  • Speeltjes en knaagmateriaal
  • Bodembedekking
  • Stro
  • Schuilgelegenheid

Aan welke eisen moet een konijnenhok voldoen?

Je konijn verdient een comfortabel onderkomen. Mocht je ook het hok zelf willen maken, lees dan in dit artikel hoe je dat aanpakt! Zorg er bij het inrichten in elk geval voor dat het konijnenhok aan de volgende punten voldoet:

Makkelijk schoon te houden

Dat is leuker voor je konijn én voor jezelf. Zorg er dus voor dat je het hok van bovenaf kan openen of dat je een andere opening creëert langs waar je overal bij kan.Donkere slaapkamer

Het nachtverblijf van je konijn moet donker en beschut zijn. Je vriend moet hier zorgeloos kunnen ontspannen.

Knaagbestendig

Het materiaal van het konijnenhok moet stevig genoeg zijn om gaten te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat je konijn niet het hazenpad neemt.

Geen giftige verf

Gebruik in het konijnenpaleis geen verfsoorten die giftig zijn voor je konijn.

Buitenhok? Droog en niet in de zon

Het buitenhok van je konijn mag niet in de volle zon staan, wel in de schaduw. Ook mag het er niet inregenen. Zorg dus voor een schuin afdak zonder gaten en kieren.

Ruime afmetingen

Net zoals jij heeft ook je konijn graag veel plaats. De afmetingen van een konijnenren moeten daarom ruim voldoende zijn. Dit verschilt natuurlijk per soort, maar houdt voor de hoogte ongeveer 1,5 keer de lengte van je konijn aan.

Hoe juist een konijnenhok inrichten?

De inrichting van een konijnenhok wordt vanuit een aantal principes opgebouwd. Het hok moet namelijk zoveel mogelijk overeenkomen met de natuurlijke behoeftes van je stamper. Van eten en drinken tot het toilet en de schuilplekjes: wij leggen uit waar jouw konijn zich goed bij voelt!

Eet- en drinkgelegenheid

De belangrijkste plek in het konijnenhok is die van de drink- en eetbak. Deze moeten stevig vastzitten en knaagbestendig zijn. De meeste konijnen hebben liever een waterbakje dan een waterfles. Een bakje leunt immers dichter aan tegen de manier waarop een konijn in het wild drinkt. En ook voor baasjes is dit handiger, omdat een bakje veel makkelijker is om schoon te maken. Mocht je toch de voorkeur geven aan een waterfles, koop dan meteen ook een flessenborstel. Hiermee kan je de binnenkant van de fles schoonmaken. Hang het flesje trouwens niet te hoog, want een konijn drinkt liefst zittend!

Hooiruif

De hooiruif in een konijnenhok mag niet te klein zijn. Je konijn eet graag de hele dag door hooi en trekt dit met plezier uit de hooiruif. Laat het hooi dus lekker loshangen. Let ook op gevaarlijke plekken waarin jonge en actieve konijnen botbreuken kunnen oplopen. Zorg ervoor dat ze nergens klem kunnen komen te zitten. Er bestaan trouwens ook leuke alternatieven voor hooiruiven, zoals een snackmolen.

Toilet

Konijnen zijn erg gesteld op hun hygiëne. Je kan dan ook geen konijnenhok inrichten zonder een mooi konijnentoilet te voorzien. Konijnen kiezen vaak een hoekje uit om hun behoefte te doen. Bij het inrichten zet je het konijnentoilet daarom best in een hoek van de ren. Dat lukt perfect, want een konijnentoilet is een driehoekige plastic bak. Als je deze regelmatig schoonmaakt hoef je het hok zelf helemaal niet meer te verschonen. Handig dus!

Speelgelegenheid

Geef je konijn ook genoeg speeltjes. Dat kan van alles zijn, van verse boomtakken tot lekkere knaagblokken. Je konijn houdt overal van! Wissel om de zoveel tijd wel eens van speeltje, anders gaat hij zich vervelen. Spelen is trouwens niet alleen heel leuk voor je konijn, het is ook nog eens heel gezond. Voldoende beweging en mentale prikkels houden je knagertje jong.

Bodembedekking

Een konijnenhok inrichten gaat ook niet zonder bodembedekking. In winkels en op internet vind je heel wat verschillende soorten. Zaagsel wordt het meest gebruikt, maar dit is niet per se de beste keuze. Aan zaagsel wordt dikwijls een geur toegevoegd en hier houdt je snuffelaar niet van. Konijnen hebben namelijk gevoelige reukorganen. Gelukkig zijn er goede alternatieven zoals bijvoorbeeld hennepvezel.

Warmte

De beste manier om tijdens koude periodes je konijn warm te houden, is met stro. Stro isoleert een konijnenhok perfect. Verhoog in de koude maanden de hoeveelheid tot ongeveer de helft van het nachthok, zo heeft je konijn een warme kerst! Ook tijdens warme periodes kan je trouwens gewoon stro gebruiken. 

Veilig kunnen schuilen

Een konijn is van nature een prooidier en heeft dus ook het instinct van een prooidier. Bij een compleet konijnenlandgoed hoort daarom een schuilplek. Schuilhuisjes zijn daarvoor een goede oplossing. Eén schuilhuisje per konijnenhok is voldoende; en dan liefst eentje met twee uitgangen.

Hoe (vaak) moet ik een konijnenhok schoonmaken?

Een konijnenhok inrichten is één ding, maar het schoonmaken hoort er natuurlijk ook bij. Voor een proper beestje zoals een konijn is het belangrijk dat zijn thuis ook goed gepoetst wordt. Heeft je konijnenhok geen toilet, dan is het aangeraden om elke dag de vieze plekjes in het hok schoon te maken. Al het hooi en stro moet hierbij vervangen worden. Ook de urine van je konijn kan stevig blijven plakken op de bodem van het hok. Om dit (deels) te voorkomen is het handig om kranten op de bodem te leggen. Mocht je nog urineplekken hebben, week deze dan een tijdje in pure azijn en schrob het daarna weg. Zo wordt de konijnenren weer lekker fris!

 

Verder is het goed om één keer per week het complete hok schoon te maken. Haal het helemaal leeg en schrob met een soppige borstel of spons de binnenkant van de konijnenren schoon. Gebruik nooit giftige schoonmaakmiddelen, maar wel soda, azijn of groene zeep.

`