Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Actie! Vraag je kortingscode aan en krijg de eerste maand gratis! 🎁

Hersenvliesontsteking hond: Symptomen, Oorzaken en Behandeling

Hersenvliesontsteking hond

Bij hersenvliesontsteking, ook wel meningitis genoemd,  hebben we het over een ontsteking van de hersen- en ruggenmergvliesjes. Er zijn verschillende vormen van meningitis waar honden aan kunnen lijden. Onze huisdierspecialisten leggen uit hoe hersenvliesontsteking bij honden zich ontwikkelt, welke symptomen er kunnen optreden en welke behandelingen nodig zijn.

Laten we beginnen.

Het belangrijkste op een rijtje

  • Er bestaan verschillende vormen van hersenvliesontstekingen bij honden
  • De meest voorkomende triggers zijn virussen, parasieten of bacteriën.
  • De symptomen zijn zeer onprettig voor de hond en kunnen sterk variëren.
  • Het is absoluut noodzakelijk om je hond aan een dierenarts voor te stellen.
  • Met vroege therapie zijn de prognoses goed. Zonder behandeling en in een vergevorderd stadium, kan de ziekte dodelijk aflopen.

Mogelijke oorzaken van hersenvliesontsteking bij honden

Hersenvliesontsteking bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijke triggers zijn bijvoorbeeld een infectie met virussen, parasieten of bacteriën. Het is mogelijk dat je hond door de beet van een besmette teek ziek wordt van FSME, wat onder andere kan leiden tot hersenvliesontsteking. Maar chemische toxines kunnen ook de oorzaak zijn.

De meest voorkomende soort meningitis bij honden heet steriele purulente meningitis-arteritis (SRMA). De echte oorzaak is nog een raadsel. Men denkt dat een mix van dingen zoals foutjes in de genen en een niet goed werkend immuunsysteem SRMA kan veroorzaken.

Steriele-purulente meningitis-arteritis treft vooral jonge honden tot 18 maanden. Elk hondje kan het krijgen, maar sommige rassen lopen meer risico. Dat zijn onder andere de Berner Sennenhond, Weimaraner, Boxer, Beagle, Duitse Staande (korthaar) en Jack Russell Terriër.

Symptomen van een hersenvliesontsteking bij een hond

Ongeacht de precieze oorzaak, de symptomen van een hond met meningitis zijn altijd hetzelfde. De symptomen kunnen variëren in ernst en soms maar af en toe voorkomen. De volgende symptomen zijn typisch voor honden met meningitis: 

  • Overgeven
  • Verlies van eetlust
  • Stijve gang met hangend hoofd
  • Ataxie (coördinatiestoornissen)
  • Gevoelige nekwervelkolom
  • Verlammingen
  • Visuele stoornissen
  • Vermoeidheid
  • Rusteloosheid en agressie
  • Desoriëntatie
  • Hoge koorts
  • Epileptische aanvallen

Diagnose van hersenvliesontsteking bij honden

Als je vermoedt dat je hond hersenvliesontsteking heeft, moet je direct naar de dierenarts. Hersenvliesontsteking is echt ernstig en kan zonder behandeling levensgevaarlijk zijn.

Het stellen van een diagnose is vaak niet simpel. De dierenarts begint met het algemene welzijn van je hond te checken en kijkt of de symptomen van hersenvliesontsteking zichtbaar zijn.

Om steriele-purulente hersenvliesontsteking-arteritis te bepalen, moet er bloedonderzoek gedaan worden om bepaalde waarden, zoals het aantal witte bloedcellen, te bekijken. Met een test op antistoffen zoekt de dierenarts naar infectieziektes zoals TBE. Soms is het nodig om wat hersenvocht af te nemen om hersenvliesontsteking te bevestigen. Er kan ook een röntgenfoto van de nek of een MRI-scan van het hoofd gemaakt worden.

Behandeling van hersenvliesontsteking bij honden

De behandeling van hersenvliesontsteking bij je hond hangt af van het soort en de oorzaak. Het is heel belangrijk om de juiste medicatie te gebruiken, want een fout kan de toestand van je hond snel verslechteren.

Zo moet bij de vaak voorkomende steriele-purulente hersenvliesontsteking-arteritis je hond enkele maanden corticosteroïden zoals prednisolon nemen. Omdat prednisolon het immuunsysteem van je hond zwakker maakt, is het nodig om ook antibiotica te geven.

Als het gaat om bacteriële hersenvliesontsteking, dan krijgt je hond krachtige antibiotica. Daarnaast kun je ontstekingsremmers gebruiken en, als je hond last heeft van aanvallen, ook anti-epileptica.

Wat is de kans op herstel bij honden met hersenvliesontsteking?

Veel hangt af van hoe snel je erbij bent en hoe ernstig de symptomen zijn. Als je er snel bij bent, is de kans op herstel meestal goed.

Maar als je hond al ernstige klachten heeft door de hersenvliesontsteking, dan is de behandeling vaak minder succesvol en kan het slecht aflopen.

Tips voor baasjes van honden met hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is echt lastig voor je hond en doet veel pijn. Als je hond deze kwaal heeft, doe dan alles wat je kan om hem te ondersteunen. Zorg dat hij veel rust, en laat met veel knuffels zien dat je er voor hem bent. Dit kan zijn pijn een beetje verzachten.

Hondenverzekering

Vertoont je hond symptomen van hersenvliesontsteking? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts! Tegenwoordig kan zo’n bezoekje snel oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`