Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Hond hernia: Symptomen, Oorzaken en Behandelingen

hond hernia

Hernia’s komen vaak voor bij honden. Ze kunnen in principe bij elke hondensoort voorkomen, hoewel sommige rassen er meer aanleg voor hebben. Als je hond een hernia krijgt, gaat dit gepaard met sterke pijn en in ernstige gevallen vaak met een beperking van de motoriek. Hoe je een hernia bij je hond kan herkennen en welke behandelingen er nodig zijn, leggen onze huisdierspecialisten uit!

Laten we beginnen.

Wat is een hernia?

De wervelkolom van je hond bestaat uit wervelbotten die deels aan elkaar gegroeid zijn. Tussen de afzonderlijke wervels bevinden zich de tussenwervelschijven, die dienen als een soort stootkussen. Tussenwervelschijven zijn ringvormig kraakbeen met een zachte gelatineuze kern. Wanneer je hond een hernia krijgt, komt de kern uit de tussenwervelschijf. Dit drukt dan op de zenuwen of het ruggenmerg, wat bij de getroffen dieren kan leiden tot sterke pijn en verlammingsverschijnselen.

Hond hernia: mogelijke oorzaken

In de meeste gevallen wordt een hernia bij honden veroorzaakt door degeneratieve veranderingen in het weefsel van de tussenwervelschijf. Er kunnen verschillende redenen zijn voor deze slijtage. Een overbelasting, verkeerde belasting of zelfs overgewicht kan ertoe leiden dat een hond een hernia ontwikkelt. Daarnaast leidt het normale verouderingsproces tot slijtage van de tussenwervelschijven. Daarom komen hernia’s vooral vaak voor bij oudere honden.

Deze hondenrassen krijgen vaak een hernia

Bij sommige hondenrassen komt een hernia vaker voor, zeker als ze niet meer zo jong zijn. Vooral honden met een lange rug en korte pootjes hebben dit probleem.

Doordat hun rug lang is, komt er veel druk op de tussenwervelschijven. Ook worden deze schijven bij deze rassen sneller hard, waardoor ze hun veerkracht verliezen en niet meer goed als kussen tussen de wervels werken.

De rassen die vaak last hebben van een hernia zijn:

  • Pekingees
  • Basset
  • Teckel
  • Beagle
  • Shih Tzu
  • Spaniël
  • Herder
  • Labrador
  • Shar-pei
  • Poedel
  • Welsh Corgi

 

Symptomen van een hernia bij een hond

Hoe een hernia zich precies uit bij de getroffen hond hangt af van de plaats waar deze optreedt en de ernst ervan. In ieder geval gaat een hernia bij het dier meestal gepaard met hevige pijn. Als eigenaar kun je de pijn onder andere zien doordat je hond zijn rug kromt, gevoelig reageert op aanrakingen in het getroffen gebied en inspannende bewegingen zoals traplopen weigert.

Als de volledige tussenwervelschijf uitpuilt, kan een hernia bij je hond ook leiden tot coördinatiestoornissen, een wankelende gang of zelfs het naslepen van de getroffen ledematen tot verlammingsverschijnselen. Bij honden met hernia’s in de cervicale wervelkolom is soms ook een stramme nek te observeren. Door druk op de zenuwen kan het ook gebeuren dat je viervoeter zijn sluitspieren niet meer kan controleren en incontinent wordt.

Hernia bij de hond: diagnose en behandeling

Zodra je vermoedt dat je hond een hernia heeft, moet je onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Deze kan een neurologisch onderzoek uitvoeren. Daarnaast zal de dierenarts met behulp van beeldvormende diagnostiek (röntgenfoto’s, MRI of een CT-scan bij je hond) andere oorzaken van de symptomen zoals wervelbreuken of tumoren uitsluiten en de exacte plaats van de hernia vinden.

Op basis van de onderzoeksresultaten beslist de dierenarts welke behandelingen nodig zijn. Als je hond een lichte hernia heeft, zonder verlammingsverschijnselen of incontinentie, zijn pijnstillers en rust, gevolgd door fysiotherapie, meestal voldoende voor de behandeling.

Als de klachten bij je hond niet verbeteren of er symptomen zoals verlamming optreden, kan er echter ook een operatie nodig zijn. De chirurgische behandeling van de hernia bij je hond moet in elk geval door een specialist worden uitgevoerd. Daarna is er een herstelperiode van enkele weken nodig, waarin je hond rust moet nemen en zijn spieren door fysiotherapie versterkt moeten worden.

Hernia bij de hond: prognose

Hoe goed de genezingskansen voor een hond na een hernia zijn, is niet te zeggen. Over het algemeen geldt dat een vroege behandeling de kans op volledig herstel verhoogt. Als de hernia bij je hond echter laat wordt ontdekt en gepaard gaat met duidelijke verlammingsverschijnselen, kan er al ernstige schade aan het zenuwweefsel zijn opgetreden. In dit geval zijn blijvende motorische beperkingen helaas niet zeldzaam.

Voorkomen van een hernia bij honden

Hoewel een hernia bij honden nooit honderd procent te voorkomen is, zijn er een aantal regels die je ter preventie kunt volgen. Dit geldt vooral als je een ras hebt dat vooral aanleg heeft voor hernia’s.

  • Laat je hond niet uit de auto springen.
  • Vermijd vaak trappenlopen. Zorg ervoor dat je viervoeter niet te dik wordt.
  • Zorg voor een warme slaapplaats zonder tocht. Let bij het optillen van je hond erop dat je zijn rug recht houdt.
  • De overstap naar een hondentuigje ontlast de cervicale wervelkolom.

Als je viervoeter al rugproblemen heeft, kan het zinvol zijn om regelmatig een fysiotherapeut te raadplegen om het risico op een discopathie te verminderen.

Hondenverzekering

Ben je bang dat je hond last heeft van een hernia? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje snel oplopen zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`