Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Jack russel terriër kopen? Dit moet je weten!

Jack russell terriër kopen

De Jack Russell Terriër is een populaire hond in België. En we begrijpen goed waarom: het is een kleine, energieke en moedige hond die zijn baasje dapper beschermt. Wil je een Jack Russell Terriër kopen? Dan is het handig om jezelf eerst goed te informeren. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, het karakter en de verzorging van dit hondenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een Jack Russell Terriër?

Een Jack Russell pup met stamboom kost tussen de €900 en €1.200, maar dat is alleen de aanschafprijs. Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor voeding, een puppycursus, hondenbelasting en bezoekjes aan de dierenarts. Bovendien heeft de Jack Russell Terriër een verhoogd risico op bepaalde erfelijke aandoeningen, wat kan leiden tot hoge dierenartskosten, soms wel tot duizenden euro’s. Het afsluiten van een hondenverzekering kan dan uitkomst bieden.

Waar koop je een Jack Russell pup?

Wil je een Jack Russell pup kopen? Doe dit dan via een erkende rasvereniging. Deze puppy’s worden gefokt volgens de reglementen van de vereniging. Daarnaast worden ze getest op erfelijke aandoeningen en worden er welzijnsregels gehanteerd voor de honden. Als je elders een Jack Russell Terriër wilt kopen, vraag dan naar de testresultaten met betrekking tot erfelijke aandoeningen bij de ouders. Op die manier vergroot je de kans dat je een gezonde hond koopt.

Hoe oud kan een Jack Russell worden?

Een Jack Russell kan gemiddeld tussen de 14 en 15 jaar oud worden. Dit kan echter variëren per individu. Sommige honden bereiken zelfs de leeftijd van 17 jaar, terwijl anderen helaas maar 9 jaar oud worden. Over het algemeen heeft dit ras een bovengemiddelde levensverwachting in vergelijking met andere rassen.

Wat is het karakter van een Jack Russell Terriër?

Een Jack Russell staat bekend om zijn speelse, actieve en moedige karakter. Deze hond durft het op te nemen tegen honden van alle groottes. Wel is het belangrijk om op te passen, want het kan gebeuren dat je Jack Russell op een dag de verkeerde tegenkomt en gebeten wordt.

Van nature is de Jack Russell een jachthond en dat is nog steeds duidelijk zichtbaar. Hij jaagt op van alles, van muizen tot vogels, en is daar succesvol in. Maar laat je niet misleiden door dit gedrag, want bovenal is een Jack Russell lief, vriendelijk en loyaal. Het ideale baasje voor een Jack Russell Terriër is actief, spendeert veel tijd met zijn hond en neemt duidelijk de leiding.

Hoe ziet een Jack Russell Terriër eruit?

Dit hondenras heeft een compact maar atletisch lichaam. De poten van de Jack Russell moeten recht zijn en even lang als de afstand van de schouder tot de onderkant van de borstkas. Het is belangrijk om geen Jack Russell Terriër te kopen met een te lang lichaam, omdat dit niet voldoet aan de rasstandaard. Verder kunnen de oren hangen of een beetje gedraaid staan, en wordt de staart omhoog gedragen tijdens het lopen.

Er zijn verschillende vachttypes bij dit hondenras: gladharig, ruwharig en ‘broken’ (wat tussen de twee in zit). De vacht is meestal wit met zwarte of bruine aftekeningen. Let op: de kleur wit mag niet overheersend zijn. Een Jack Russell moet tussen de 5 en 6 kilo wegen en de schofthoogte ligt tussen de 25 en 30 centimeter.

Hoe moet ik een Jack Russell verzorgen?

De verzorging van een Jack Russell Terriër is niet erg intensief. Er zijn echter wel enkele aandachtspunten, zoals regelmatige nagel- en gebitscontroles. Hoe vaak je de vacht moet verzorgen, hangt af van het vachtype. Gladharige Jack Russells moeten af en toe geborsteld worden, terwijl ruwharige en ‘broken’ vachttypes een paar keer per jaar geplukt moeten worden.

Wat betreft de verzorging van een Jack Russell Terriër moet je vooral denken aan voldoende beweging en training. Het zijn actieve honden die hun energie kwijt moeten kunnen, zowel binnen als buiten. Een aantal wandelingen per dag en het spelen van speurspelletjes in huis zijn goed voor deze hond. Als je weinig tijd hebt voor je Jack Russell, kan dat leiden tot gedragsproblemen.

Aandoeningen en ziektes bij Jack Russells

De Jack Russell is over het algemeen een gezonde hond. Toch is het belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan, vooral als hij nog een pup is. Bijvoorbeeld voor het laten chippen en voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn er bij dit hondenras verschillende erfelijke aandoeningen bekend. De meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Jack Russells zijn:

Staar Staar is een vertroebeling van de ooglens die vaak voorkomt bij oudere honden. Je kunt het herkennen aan een blauwwitte waas over het oog. Het zicht van je Jack Russell Terriër neemt hierdoor af.

Bij Primaire lensluxatie (PLL) laat de ooglens (gedeeltelijk) los door een verzwakking van het weefsel dat de lens normaal op zijn plaats houdt. Als gevolg hiervan verschuift de lens in het oog naar voren, waardoor de afvoer van het oogvocht wordt geblokkeerd. Dit leidt tot verhoogde druk op de oogbol (glaucoom). Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Wil je een Jack Russell Terriër kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn bevonden van PLL. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde Jack Russell Terriër koopt.

Bij patella luxatie, ook wel een te losse knieschijf genoemd, schiet de knieschijf naar de binnen- of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan een hond zijn poot niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. Vaak schiet de knieschijf na een paar stappen vanzelf weer terug op zijn plaats. Door herhaaldelijke luxaties kan er echter schade en artrose in het kniegewricht ontstaan. In dat geval is een operatie noodzakelijk. Wil je een Jack Russell  kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn bevonden van PL. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde Jack Russell Terriër koopt.

Een levershunt is een aangeboren afwijking waarbij de bloedcirculatie naar de lever niet correct is aangelegd. Normaal gesproken verbindt de poortader de bloedvaten vanuit het maagdarmsysteem met de lever, waar afvalstoffen uit het bloed worden gefilterd. Bij een levershunt is er echter een extra bloedvat aanwezig waardoor de poortader wordt omzeild en het bloed niet door de lever stroomt. Hierdoor komen de afvalstoffen uit het bloed in het lichaam terecht, wat leidt tot ziekteverschijnselen bij jouw Jack Russell Terriër. Meestal treden de eerste symptomen op wanneer de pup ongeveer een half jaar oud is. De diagnose kan worden gesteld door middel van een echo of CT-scan bij je hond.

Distichiasis is een erfelijke oogafwijking die voorkomt bij de Jack Russell Terriër. Bij deze aandoening groeit er haar aan de binnenkant van de ooglidrand of op het slijmvlies van het oog. Dit kan irritatie van het hoornvlies veroorzaken en het oog kan ontstoken raken. In ernstige gevallen kan het hoornvlies van het oog beschadigd raken, waardoor een operatieve verwijdering van de abnormale haargroei noodzakelijk is.

Congenitale doofheid is aangeboren doofheid aan één of beide oren als gevolg van een afwijking in de gehoorbeentjes van het middenoor. Congenitale doofheid komt vaker voor bij dieren met een witte vacht en blauwe ogen. Als je een Jack Russell Terriër wilt kopen, is het belangrijk dat de pup getest wordt op doofheid en bewezen vrij is bevonden, dit kan al vanaf 4 weken leeftijd. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde Jack Russell koopt.

Dierenartskosten bij een Franse bulldog

Een dierenartsbezoekje kan qua kosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Wat een dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling en van de praktijk. Wel kunnen wij een gemiddeld kostenplaatje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Franse bulldogs:

  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer €250 en bij een teef tussen de €500 en €600
  • Staaroperatie: ongeveer tussen de €900 en €1.500
  • Een knieoperatie: ongeveer €1.500
  • Een nieuwe heup of bekkenkanteling: ongeveer €4.000 per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Als je Jack Russell Terriër niet verzekerd is en je brengt een bezoek aan de dierenarts, kunnen de dierenartskosten flink oplopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`