Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Waarom stampt mijn konijn met z’n achterpoten?

Wit-bruine-konijn-ingezoomed

Net zoals veel andere dieren maakt ook een konijn gebruik van lichaamstaal. Zo laat hij met z’n oren zien in welke gemoedstoestand hij is en gebruikt hij ook z’n pootjes om emoties te uiten. Een konijn stampt namelijk met de achterpoten om aandacht te trekken en dingen duidelijk te maken. Maar wat wil hij dan juist zeggen? Om de ultieme band op te bouwen met je konijn, zal je elkaar wel moeten begrijpen. Goed nieuws: wij leggen je alles uit wat je moet weten!

Waarom stampen konijnen?

Konijnen stampen om verschillende redenen. Omdat ze boos zijn, gevaar zien aankomen of omdat ze het ergens niet mee eens zijn. Ook kan het een soort stamp om aandacht zijn waarmee ze zich aan andere konijnen laten zien. 

Je konijn stampt echter niet wanneer hij bang is. Als een konijn bang is trekt het zich meestal terug en zal het in elkaar gedoken zitten met groot opengesperde ogen. Sommige konijnen willen met hun stampen wel duidelijk maken dat ze niet gediend zijn met bepaald gedrag en laten zo zien dat zij de baas zijn.

Mijn konijn stampt uit het niets

Soms stampt een konijn zomaar, zonder aanleiding. Natuurlijk kunnen wij als mens nooit exact weten waarom een konijn dit doet, maar vaak zijn er toch een aantal mogelijke redenen. 

Zo stampt een konijn uit het niets wanneer hij gefrustreerd of verveeld is. Ook dit kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld door een verkeerd ingericht konijnenhok. Het is immers belangrijk dat je als konijnenbaasje jouw stamper zo natuurgetrouw mogelijk laat leven. Soms zal een konijn dus stampen om dat duidelijk te maken.

Oplossingen voor een stampend konijn

Voordat jij stampvoetend vertrekt om van je stampende konijn weg te zijn, kan je een aantal mogelijke oplossingen uitproberen. 

Zorg ervoor dat je konijn een leven leidt dat nauw op zijn natuurlijke leefomgeving aansluit. Dit wil zeggen dat het hok zo ingericht moet zijn dat het overeenkomt met een echt konijnenhol. Verder moet je konijn de ruimte en de gelegenheid hebben om te spelen. Denk hierbij aan konijnenspeeltjes of voorwerpen om op te knagen, zoals takken.

Wat probeert mijn konijn me duidelijk te maken?

Een konijn stampt niet alleen met de achterpoten, maar gebruikt ook andere vormen van lichaamstaal. Wij zetten een paar verschillende uitingen op een rijtje:

  • Vrijheid, blijheid
    Je konijn heft zijn voorpootjes op, schudt zijn lijfje van kop tot staart en lijkt ‘’nee’’ te schudden. Super, je konijn laat zien dat hij vrolijk is!
  • Kleine bedelaar
    Konijnen lijken af en toe wat weg te hebben van honden. Het zijn namelijk ook echte bedelaars. Dit laten ze merken door je lang en doordringend aan te kijken en af en toe wat neusstootjes uit te delen.
  • Op de uitkijk
    Jouw knagertje staat vaak op de uitkijk. Hierbij spitst hij zijn oren omhoog of naar achteren.
  • Nu moet je oppassen!
    Wanneer je konijn zijn oren helemaal naar achter richt of plat tegen de rug houdt, is hij klaar om te happen. Uitkijken dus!
  • Klappertanden
    Konijnen klappertanden als ze bang zijn. Ook kan het zijn dat je konijn pijn heeft. Hou dit als baasje dus goed in de gaten.
  • Schreeuwen
    Als je konijn begint te schreeuwen, is er echt iets mis. Het betekent dat hij heel veel pijn heeft of erg bang is.
  • Dansen
    Sommige konijnen lopen rondjes, waarbij het lijkt alsof ze aan het dansen zijn. En misschien is dat ook wel zo, want hiermee laten ze zien dat ze vrolijk zijn!
`