Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Actie! Vraag je kortingscode aan en krijg de eerste maand gratis! 🎁

Kale Plekken Hond: Oorzaken, Behandeling & Preventie

kale plekken hond -

Het kan even schrikken zijn als je ontdekt dat je hond kale plekken heeft. Een beetje haarverlies is normaal, maar kale plekken zijn dat zeker niet. Wat veroorzaakt die kale plekken bij je hond en wanneer moet je naar de dierenarts? Geen nood, onze huisdierspecialisten leggen alles uit. En goed nieuws: met onze hondenverzekering worden de kosten van de behandeling (deels) vergoed! 

Laten we starten. 

Onverwachte dierenartskosten?

Waarom heeft mijn hond kale plekken?

Er zijn verschillende redenen waarom je hond last kan hebben van kale plekken. We zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje: 

  • Allergieën 

Net zoals bij mensen kunnen honden allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, omgevingsfactoren zoals pollen of parasieten zoals vlooien en mijten. Atopische dermatitis, een veelvoorkomende allergievorm bij honden, en allergieën voor vlooienbeten zijn vaak de grootste boosdoeners. Zelfs één beet van een vlo kan al leiden tot dagenlange jeuk en jouw hond kan door het krabben, likken of bijten zijn eigen haar uit doen vallen, wat kale plekken en andere huidproblemen kan veroorzaken. 

  • Ziekte van Cushing 

De ziekte van Cushing, waarbij te veel cortisol wordt geproduceerd, kan ook haaruitval veroorzaken. Dit zie je vaak terug bij oudere honden en het kan resulteren in kale plekken op het lichaam. 

  • Genetische aanleg 

Sommige rassen zijn gevoeliger voor kale plekken door hun genetische samenstelling. Rassen zoals de Chinese naakthond en de Mexicaanse naakthond hebben van nature weinig haar, maar ook bij rassen zoals de Labradoodle, Chihuahua, Franse Bulldog en Pomeriaan zie je vaker kale plekken. 

  • Infecties of parasieten 

Schimmelinfestaties, zoals ringworm, of parasieten, zoals mijten, kunnen ook kale plekken veroorzaken. Deze aandoeningen gaan vaak gepaard met jeuk en ontstekingen en kunnen korstvorming veroorzaken op de huid van je hond, vooral rond de ogen, oren en mond. 

  • Drukplekken 

Oudere of zwaardere honden kunnen kale plekken krijgen op plekken waar de huid vaak in contact komt met harde oppervlakken, zoals op de ellebogen. Dit kan leiden tot haaruitval en de vorming van eelt. 

Kale plekken bij honden voorkomen

Hoewel niet alle oorzaken van kale plekken te voorkomen zijn, kun je wel maatregelen nemen om de risico’s te verkleinen: 

  • Zorg voor een gezonde voeding en gewichtsbeheersing 

Een goede voeding is essentieel voor een gezonde vacht. Overweeg om omega-3-supplementen toe te voegen aan het dieet van je hond om de huid en vacht gezond te houden. 

  • Zorg voor voldoende beweging 

Regelmatige beweging helpt niet alleen om het gewicht van je hond onder controle te houden, het bevordert ook een goede bloedcirculatie, wat weer goed is voor de huid en vacht. 

  • Handhaaf goede hygiëne en parasietenbestrijding 

Zorg ervoor dat de vacht van je hond schoon en vrij van parasieten is. Regelmatig borstelen en het gebruik van antiparasitaire middelen helpt om vlooien, teken en mijten op afstand te houden. 

Behandeling van kale plekken bij honden

Als bovenstaande tips niet helpen, kan je hond een specifieke behandeling nodig hebben, afhankelijk van de oorzaak van de kale plekken: 

  • Medicatie 

Heeft je hond kale plekken door allergieën of ziektes zoals de ziekte van Cushing? Dan kunnen medicijnen zoals zoals antihistaminica, corticosteroïden of hormoontherapie helpen om de symptomen te beheersen en de haaruitval te verminderen. 

Kosten: bijvoorbeeld voor allergiemedicatie, dan ongeveer €50 tot €150 per maand. 

  • Gedragstherapie 

Als stress of angst de reden is waarom je hond kale plekjes heeft, kan gedragstherapie voor honden helpen om te kalmeren en de diepere oorzaken van zijn stress aanpakken. 

Kosten: ongeveer tussen de €95 en €195 per uur. 

  • Lasertherapie 

Als de kale plekken komen door huidontstekingen of drukplekken, dan kan lasertherapie helpen. Deze behandeling bevordert het herstel van de huid, vermindert ontstekingen en stimuleert de haargroei. 

Kosten: verwacht zo’n 50 tot 100 euro per sessie, afhankelijk van hoe lang en hoe intensief de behandeling is. 

  • Parasietenbestrijding 

Als parasieten zoals vlooien, teken of mijten de boosdoeners zijn achter de kale plekken van je hond, kan een behandeling met middelen tegen parasieten nodig zijn. Dit kan variëren van spot-on producten tot sprays en orale medicijnen die de parasieten doden en verdere haaruitval voorkomen. 

Kosten: reken op zo’n 30 tot 80 euro per behandeling, afhankelijk van het product en hoe vaak het nodig is. 

Wil je weten hoe deze behandelingen worden vergoed? Bekijk dan onze polisvoorwaarden of ons vergoedingenoverzicht. 

Wist je dat 84% van de baasjes binnen twee jaar €1.249 aan dierenartskosten kwijt is?

Hondenverzekering van Figo

Maak je je zorgen omdat je hond kale plekken heeft? Dan is het zaak om snel een dierenarts te bezoeken. Zo’n consult kan prijzig zijn, maar met Figo ben je goed verzekerd tegen onverwachte kosten. Zo krijgt je hond de nodige zorg en sta jij financieel niet voor verrassingen. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering of lees waarom jij je puppy vroeg moet verzekeren! 

We proberen alle vergoedingen en voorwaarden zo duidelijk mogelijk op onze website te zetten. Wil je weten wat de uitsluitingen en beperkingen zijn? Bekijk dan onze polisvoorwaarden of ons vergoedingenoverzicht. De polisvoorwaarden bepalen altijd wat er wel en niet gedekt is. 

`