Deze Figo huisdierenverzekering is aangeboden door Veterfina Verzekeringsmaatschappij N.V.

Chihuahua kopen? Dit moet je weten!

chihuahua kopen

De chihuahua is een populair hondenras in België. We begrijpen maar al te goed waarom: een chihuahua is een lieve, dappere en actieve schoothond. Wil je een chihuahua kopen? Dan is het handig om jezelf eerst goed te informeren. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, het karakter en de verzorging van dit hondenras.

Laten we van start gaan.

Wat kost een chihuahua?

Een chihuahua met stamboom van een erkende fokker kost doorgaans tussen de €800 en €1.000, maar dat is alleen de aankoopprijs. Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor onder andere voeding, een puppycursus, hondenbelasting en de dierenarts. Bovendien heeft de chihuahua een verhoogd risico op bepaalde erfelijke aandoeningen, waarbij de dierenartskosten flink kunnen oplopen, soms zelfs tot duizenden euro’s. Een hondenverzekering komt dat goed van pas.

Waar kun je een chihuahua pup kopen?

Wil je een chihuahua pup kopen? Doe dit dan via een rasvereniging, omdat deze puppy’s gefokt worden volgens de fokreglementen van de vereniging. Hier worden de puppy’s getest op erfelijke aandoeningen en worden welzijnsregels gehanteerd voor de honden. Als je elders een chihuahua wilt kopen, vraag dan bij de ouders naar testresultaten met betrekking tot erfelijke aandoeningen. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde chihuahua puppy koopt.

Hoe oud wordt een chihuahua?

Een chihuahua wordt gemiddeld zo’n 14 jaar oud. Uiteraard verschilt dit per hond: sommige worden 18 jaar oud, terwijl andere helaas maar 10 jaar worden. Toch is de gemiddelde levensduur van de chihuahua hoger dan die van andere hondenrassen.

Wat is het karakter van een chihuahua?

Een chihuahua heeft een gevoelig, waaks en fel karakter. Ondanks zijn kleine formaat is de chihuahua niet bang om te blaffen. Sterker nog, hij blaft snel en luid, zelfs naar honden die veel groter zijn dan hij. Tegelijkertijd is de chihuahua een gezelschapshond die zich hecht aan zijn baasje en enorm geniet van aandacht. Het ideale baasje voor een chihuahua is dus iemand die veel tijd heeft voor zijn hond.

Over het algemeen hecht dit hondenras zich aan één persoon, maar ze zijn bereid nieuwe vrienden te maken, mits ze op de juiste manier geïntroduceerd worden. Dit betekent dat ze op jonge leeftijd kennis moeten maken met andere honden, mensen, geluiden en ervaringen. Doe je dit niet, dan loop je het risico een teruggetrokken chihuahua in huis te hebben.

Hoe ziet een chihuahua eruit?

Chihuahua’s staan bekend om hun compacte lichaam. Ze hebben een ronde schedel, een korte neus, relatief grote ogen en rechtopstaande oren. Meestal dragen ze hun staart hoog of in een boog over de rug. Dit schoothondje heeft ook twee vachttypen: een kortharige vacht of een langharige vacht. Langharige chihuahua’s hebben zijdezacht haar met pluimen bij de oren, nek, poten en staart. Kortharige chihuahua’s hebben een zachte, korte en dichte vacht.

Volgens de rasstandaard hoort een chihuahua tussen de 1 en 3 kilo te wegen, met een ideaal gewicht tussen 1,5 en 2,5 kilo. De schofthoogte van een volwassen chihuahua ligt tussen de 14 en 20 centimeter.

Hoe moet ik een chihuahua verzorgen?

De intensiteit van de verzorging hangt deels af van het vachttype van de chihuahua. Een kortharige vacht vereist weinig onderhoud en moet af en toe geborsteld worden. Een langharige vacht daarentegen moet regelmatig gekamd worden. Let vooral op klitten rond de oren, oksels, staart en hals.

Wat voor alle chihuahua’s geldt, is dat je dagelijks de ogen moet schoonmaken met een watje gedrenkt in lauw gekookt water. Ze kunnen namelijk last krijgen van traanstrepen bij de ogen. Ook is het belangrijk om op jonge leeftijd hun tanden te poetsen. Chihuahua’s hebben namelijk een verhoogd risico op gebitsproblemen. Regelmatig poetsen kan de vorming van tandsteen en tandvleesontstekingen voorkomen.

Aandoeningen en ziektes bij chihuahua's

Ondanks hun kleine formaat is de chihuahua een sterke hond. Toch is het nodig om af en toe naar de dierenarts te gaan, vooral wanneer het een puppy betreft. Bijvoorbeeld voor het laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Jammer genoeg komen er bij dit hondenras redelijk wat erfelijke aandoeningen voor. Dit zijn veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij chihuahua’s:

Bij een te losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd, schiet de knieschijf naar binnen of naar buiten. Hierdoor kan een hond zijn poot niet strekken en gaat hij mank lopen. Vaak schiet de knieschijf na een paar stappen weer terug op zijn plaats. Door herhaaldelijke incidenten kan er schade en artrose aan het kniegewricht ontstaan. In dat geval is een operatie noodzakelijk. Wil je een chihuahua kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn bevonden van patella luxatie. Dit vergroot de kans op het kopen van een gezonde chihuahua.

Deze aandoening staat ook wel bekend als waterhoofd. Het komt vaker voor bij hondenrassen die geselecteerd zijn op een te kleine schedel voor esthetische doeleinden. Bij een hond met hydrocefalus wordt het hersenvocht niet goed afgevoerd, wat leidt tot druk op de hersenen. Dit veroorzaakt hoofdpijn bij de chihuahua en kan neurologische symptomen veroorzaken. Wil je een chihuahua kopen? Dan is het belangrijk dat de pup getest is en vrij is bevonden van hydrocefalus. Dit kan worden vastgesteld met behulp van een echo. Dit vergroot de kans op het kopen van een gezonde chihuahua.

Een levershunt is een aangeboren afwijking waarbij de bloedcirculatie naar de lever niet goed ontwikkeld is. Normaal gesproken verbindt de poortader de bloedvaten van het maagdarmsysteem met de lever, waar de afvalstoffen uit het bloed gefilterd worden. Bij een levershunt is er echter een extra bloedvat dat de poortader omzeilt, waardoor het bloed niet door de lever stroomt. Hierdoor komen de afvalstoffen in het lichaam terecht, wat leidt tot ziekte bij je chihuahua. Meestal treden de eerste ziekteverschijnselen op wanneer de pup ongeveer een half jaar oud is. De diagnose kan worden gesteld met behulp van een echo of CT-scan.

Bij Chiari-misvorming (CM) is de schedel te klein voor de hersenvolumes, waardoor de stroom van de hersenvloeistof wordt belemmerd. Dit leidt tot hoge druk op de hersenen en het ruggenmerg. De hoge druk veroorzaakt holtes in de hersenen en het ruggenmerg, wat ook wel syringomyelie (SM) wordt genoemd. Dit is een pijnlijke aandoening die ernstige pijnaanvallen kan veroorzaken. Wil je een chihuahua kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn en vrij zijn bevonden van CM en SM. Dit vergroot de kans op het kopen van een gezonde chihuahua.

Dierenartskosten bij een chihuahua

Een bezoek aan de dierenarts kan aardig wat kosten met zich meebrengen. De exacte kosten hangen af van de behandeling. We kunnen echter wel een gemiddeld bedrag geven voor veelvoorkomende behandelingen bij chihuahua’s:

  • Chippen: tussen €25 en €55
  • Behandeling oorontsteking: ongeveer tussen €80 en €150
  • Sterilisatie/castratie: voor een reu ongeveer €250 en voor een teef tussen €500 en €600
  • Knieoperatie: ongeveer €1.500
  • Levershunt-operatie: ongeveer €1.800

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Raadpleeg dan ons vergoedingsoverzicht.

Hondenverzekering

Als je chihuahua niet verzekerd is en je brengt een bezoek aan de dierenarts, dan kunnen de kosten flink oplopen, soms zelfs tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je gedekt tegen onverwachte hoge medische kosten. Op die manier kan je hond de zorg krijgen die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!

`